Зміст:
  1. Що таке пальмова олія і звідки її беруть?
  2. Пальмова олія викликає рак?
  3. Тобто сира пальмова олія абсолютно безпечна до вживання?

Пальмова олія — один із найпопулярніших  продуктів у світі. Вона буквально скрізь: від харчів до біодизеля. А ще це продукт, що викликає запеклі суперечки стосовно того, чи варто його споживати і які він несе ризики для здоров’я.

Дискусії стосовно доцільності заборони пальмової олії в Україні в деяких харчових продуктах тривали не один рік. 4 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні, повідомляє Liga.net.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Що таке пальмова олія і звідки її беруть?

Це олія, яку отримують із м'якоті плодів олійних пальм. Ці дерева (Elaeis guineensis) ростуть переважно в прибережних зонах Західної та Південно-Західної Африки, їхні родичі (Elaeis oleifera) зустрічаються в Південній Америці. 

Останніми роками справжній виробничий бум пальмової олії стався у Південно-Східній Азії, зокрема в Малайзії та Індонезії. Ці дві країни натепер виробляють понад 80% всієї пальмової олії у світі. Хоча заради пальмових плантацій масово вирубують тропічні ліси.

Пальмова олія викликає рак?

Якщо коротко, то ні. А втім, користь чи шкода, залежить від того, яку саме пальмову олію споживати.

Нерафінована пальмова олія – це сира олія, яку вичавлюють безпосередньо з рослини. Вона має червоний відтінок, виразний запах і смак. Ця олія широко застосовується у традиційній кухні багатьох африканських країн. Сира пальмова олія багата на провітамін А, містить три форми вітаміну Е і фітостероли. Червонувато-оранжевий пігмент червоної пальмової олії походить від антиоксидантів, відомих як каротиноїди, включно й бета-каротин, який організм може перетворювати на вітамін А.

Споживання нерафінованої пальмової олії може бути корисним для здоров'я. З-поміж іншого, вона позитивно впливає на роботу мозку.

Рафінована пальмова олія проходить низку етапів обробки, під час яких втрачає значну частину своїх корисних природних властивостей. З огляду на високу врожайність пальмових культур і порівняно дешевий процес виробництва рафінована пальмова олія широко використовується у харчовій промисловості. Приміром, часто входить до складу круп, хлібобулочних виробів: печива, кексів, сирків, шоколаду та сиропів.

Пальмова олія має одну з найвищих (232°C) точок димлення – це температура, за якої олія починає диміти. Така характеристика робить її ідеальною для смаження та застосування у фритюрі, тому олія надзвичайно популярна у громадському харчуванні.

Але варто зважати, що продукти, які піддаються тривалому смаженню – некорисні самі собою, а в процесі будь-якого смаження виділяються канцерогени, і тут немає принципового значення, яку саме олію застосовують.

Гідрогенізована пальмова олія

Це вже не зовсім олія, а по суті жир, насичений воднем, зазвичай він є основним складником маргаринів і спредів. Побічний ефект виготовлення гідрогенізованих продуктів – утворення промислових трансжирів. Це вкрай небезпечні жири, які накопичуються в організмі й провокують численні хвороби: від серцево-судинних до онкологічних.

Тобто сира пальмова олія абсолютно безпечна до вживання?

Не зовсім. В одній столовій ложці (14 грамів) пальмової олії міститься 14 грамів жирів. З них приблизно 50% — насичені жирні кислоти, 40% — мононенасичені й 10% поліненасичені.

Насичені жирні кислоти — потенційно шкідливий компонент пальмової олії. Насамперед пальмітинова кислота. Ці кислоти можуть підвищувати рівень поганого холестерину в крові, що провокує утворення бляшок, які призводять до судинних хвороб, інфарктів та інсультів.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує у повсякденному раціоні не зловживати пальмовою олією, а надавати перевагу оливковій і соняшниковій.

Особливо уважно треба підходити до вивчення складу дитячих сумішей. Пальмову олію активно використовують у виробництві дитячого харчування. За даними різних досліджень, до 25% усіх жирів грудного молока становить саме пальмітинова кислота, якої так багато у пальмовій олії.

Однак із пальмової олії ця кислота засвоюється набагато гірше, що в підсумку може призвести до дефіциту кальцію та проблеми з травленням.