Зміст:
  1. Чому болить спина
  2. Болі в шиї чи між лопатками
  3. Біль у попереку
  4. Підтримати себе і близьких. Короткий курс "Базова психологічна допомога в умовах війни"
  5. Що робити для профілактики болю
  6. Що робити, якщо спина вже болить 

Про це LIGA.Life розповів вертебролог, керівник відділення вертебрології Медичної мережі "Добробут" Ігор Стельмах.

Чому болить спина

Біль сигналізує головному мозку про будь-які порушення чи дисбаланс. Тому боліти може будь-яка структура, яка має рецептори: м’яз, зв’язка, капсула суглобу, міжхребцевий диск, розповідає лікар. 

Основна складова спини, – хребет, – неділимий орган, частини якого функціонують єдиним блоком. Тому болі в шиї, між лопатками чи попереку можуть виникати зі схожих між собою причин. "Весь організм впливає на хребет, тому больовий синдром  в хребті  може бути як проекцією  захворювань внутрішніх органів, так і результатом тривалих статичних  перевантажень, перенапруження м'язів, запалень, травм", – розповідає Стельмах. 

Також біль у спині може виникати через тривалий стрес, який реалізується через скручування твердої мозкової оболонки хребта. З болем, спричиненим стресом, каже лікар, пацієнти зверталися завжди. Але на тлі повномасштабної війни цих звернень побільшало. 

В умовах війни, додає він, поширені також болі в попереку у тих, хто носить бронежилети: "Через багатогодинне підвищене навантаження".  

Болі в шиї чи між лопатками

Тривале сидіння на одному місці, наприклад, за комп'ютером, може провокувати болі в шиї чи між лопатками. Це відбувається через м'язовий дисбаланс, адже при тривалому сидінні з нахиленою вперед головою задня група м’язів  шиї перерозтягується, а передня – навпаки вкорочується. 

Доволі часто причиною болей в середній частині спини (грудний відділ) є наслідки  перенесених бронхолегеневих захворювань (особливо тих, які супроводжувались плевритами), дисфункція жовчного міхура, грижа стравохідного отвору діафрагми та інші. 

Біль у попереку

Формування "місця болю" в хребті відбувається поступово, протягом тривалого часу, а гострий больовий синдром в попереку виникає  раптово, як правило під дією так званого реалізуючого фактора, – коли людина якось "не так" повернулася або різко щось підняла, іноді навіть кашлянула. Спровокувати гострий біль у попереку також може переохолодження, протяг. 

Читайте также

Підтримати себе і близьких. Короткий курс "Базова психологічна допомога в умовах війни"

Що робити для профілактики болю

Профілактика больових синдромів в хребті дуже важлива для здоров'я загалом. Це  здоровий спосіб життя і достатня рухова активність. 

Вранці потрібно, так само регулярно, як чистити зуби, робити мінімальну зарядку. Якщо багато сидите вдень, то частіше вставати походити, поробити дихальні вправи. Корисний будь-який рух, який зніме залишкове напруження м’язів. 

"Для шийного та грудного відділів хребта корисні махові рухи руками з розворотом грудної клітки. Для поперекового – нахили, вигини, присідання", – розповідає Стельмах. 

Профілактика статичних перевантажень – змінювати положення тіла якомога частіше, підкреслює вертебролог.

Тому замість сидячої роботи почати працювати стоячи – це варіант тільки за умови періодичної зміни положення тіла – постояв/посидів.

Також існує розповсюджене помилкове переконання "Качатиму спину, щоб була сильною і не боліла". Не має бути сильна спина і слабкий живіт. Має бути гармонія м'язового тонусу, підкреслює лікар. 

"Для занять спортом також існують певні правила. Обов’язково потрібна розминка. Під час тренування – розподіляти навантаження так, щоб були включені різні групи м'язів.  Після тренування має бути заминка", – зауважує Стельмах. Короткий відпочинок потрібен, щоб зняти залишкове напруження з перетренованих м'язів. 

Одним із найбільш збалансованих видів навантаження на практично всі м'язи тіла є плавання. Але тільки за умови, якщо плавати правильно. Велика кількість людей, каже лікар, плавають неправильно – тримаючи голову над водою. Це більше шкодить організму, ніж приносить користі, додає він. "Правильно – це голова завжди у воді.  Якщо плаваємо на животі, голова піднімається тільки для вдиху, видих робимо у воду".

Досить збалансованими для різних груп м'язів є заняття на орбітреку, яке, крім іншого, не приводить до стресових навантажень. 

Біг – також хороше навантаження для м'язів, якщо бігати в правильному взутті і по хорошому покриттю. Але біг не може бути універсальною рекомендацією. 

Якщо людина починає бігати, бо болить спина, біг не допоможе. "Аксіома лікування – хворому органу потрібен спокій на період лікування, щоб зберегти ресурс на відновлення. Тому якщо спина болить, її не навантажують. Бігати в період загострення болю спини нерозумно", – пояснює Стельмах. 

Що робити, якщо спина вже болить 

Якщо людина вперше стикнулася з сильними гострими болями в спині та не знає, що саме їй болить, зауважує Стельмах, вона має негайно звернутися до лікаря. Цей гострий біль потрібно диференціювати. 

"Адже причиною може бути, в тому числі, проєкція на спину болю, що викликаний серйозною патологією внутрішніх органів", – пояснює вертебролог. 

Якщо людина вже має хронічне захворювання, знає симптоми, то, як правило, знає що їй допомагає. Якщо ж вона не може справитись самостійно або больовий синдром надто виражений і заважає вести звичний спосіб життя, потрібно пройти адекватну терапію та реабілітацію, щоб не допустити прогресування хвороби. 

Людині, яка веде сидячий спосіб життя і через це має біль у спині, лікар рекомендує насамперед ходити. "Тривала ходьба корисна, це рух без перевантаження".  

Популярні масажні роли (валики) можуть допомогти зняти залишкове напруження з перевантажених м'язів. Але це не панацея, особливо в період гострого болю: "В період загострення пересічній людині без знання анатомії складно відновити м'язовий баланс завдяки валику. Можна, навпаки, нашкодити". 

При гострих болях категорично не можна користуватися зігріваючими мазями. Оскільки вони посилюють притік крові, то можуть збільшити набряк м'яких тканин і спричинити погіршення. 

В гострому періоді, каже Стельмах, краще застосувувати мазі протизапального типу, наприклад, "Інтометацин", "Долгіт", "Долобене гель" тощо. По мірі стихання болю можна переходити до мазів зігріваючого типу. 

Різні килимки з голками при болях у спині – тільки "відволікаючий маневр", каже лікар. 

"Не скажу, що це лікує і щось виправляє. Хребет – біомеханічно складний орган. Без відновлення його нормальної рухової активності все інше має тимчасовий ефект. Навіть, якщо допомагає і зменшує біль сьогодні", – пояснює він.

Якщо ви вже колись ходили до лікаря, але біль повертаються – треба йти знову. 

"Валики, медикаменти, мазі – це одна справа. Але потрібна терапія, спрямована не тільки на зняття больового синдрому, набряків, а і на відновлення нормального функціонування хребта. Без цього все інше має тимчасовий ефект", – резюмує він.

Немає універсальних інструментів, які підходять усім. Важливо не робити речі, які посилюють біль. "Навіть якщо, наприклад, реабілітолог рекомендує вам вправи, після яких  вам гірше, то не робіть. Організм треба слухати, він краще знає, що йому "не заходить", – зауважує Стельмах.