Зміст:
  1. Чому, коли нервую, свербить голова
  2. Чому стрес провокує випадіння волосся
  3. Як допомогти собі
  4. Догляд за волоссям може допомогти проти випадіння?

Проте лікар-дерматолог, трихолог та спеціаліст з хірургічного відновлення волосся Кузьма Хобзей запевняє, що для більшості людей ця ситуація не є критичною. 

Але якщо через стрес волосся випадає і не росте, постійно свербить голова або ви власноруч висмикуєте волосся – це тривожний дзвіночок.

Чому, коли нервую, свербить голова

"Skin picking disorder (дослівно розлад колупання шкіри), а також трихотиломанія (бажання висмикувати волосся) – теми суміжні з психіатрією. У людини під дією сильного емоційного навантаження зростає імпульсація нервових закінчень. Вони постійно "передають" цей стрес, а у людини виникає бажання перемикнути увагу, наприклад, на больові відчуття", – пояснює Кузьма.

В умовах посиленої чутливості людина сильніше відчуває те, що відбувається на шкірі.

Наприклад, у людини є мінімальна схильність до лупи. В умовах без стресу вона практично не відчуває її. Проте у напружених ситуаціях чутливість загострюється, і лупа та сухість шкіри починає дратувати. Людина почесала раз, а потім ще й ще до утворення ранок.

Подібна ситуація з волоссям. Під дією стресу люди можуть накручувати волосся на палець чи олівець і висмикувати його. Згодом людина може відчути потребу у перемиканні нервової системи на інший подразник. Вирвав волосся – стало спокійніше, роздер шкіру – зняв стрес.

"Насправді це проблема, яка може тривати роками. Будь-яке загострення стресу буде супроводжуватись такими шкідливими діями. До мене звертались пацієнти, яким лікували гніздову алопецію. Проте лікування не мало результату. Адже діагноз неправильний. Дерматологи та трихологи проводять трихоскопію. Тільки після неї можуть поставити діагноз self-inflicted disorders (самозаподіяна шкода) і скерувати на консультацію до психолога, а в деяких випадках і до психіатра", – зауважує лікар.

Часто ця проблема виникає у дітей, додає трихолог. Завдання батьків – вчасно помітити, що дитина постійно тримає руки в голові, накручує волосся та чеше шкіру. Далі – зверніться за допомогою до трихолога, а потім – до психолога.

Чому стрес провокує випадіння волосся

Під час стресу виділяються відповідні гормони (кортизол, адреналін), які змінюють роботу організму. 

"Тіло ніби переходить в надзвичайний стан. Якщо стрес гострий, то ця дія буде короткотривалою. Минула дія стресора, організм повернувся до звичного стану. Але є хронічний стрес, який переводить організм з надзвичайного стану в конфліктний", – пояснює трихолог.

Гормони стресу посилюють роботу певних залоз, наприклад, сальних. Це загострює такі проблеми зі шкірою як фолікуліт або вугрі. Адже відбувається запалення сальних залоз.

"Подібна історія була під час пандемії. 50% проблем зі шкірою через постійне носіння маски і 50% – через стрес. Стрес не минає безслідно для шкіри голови, але не варто перебільшувати. Вона не дуже вразлива", – додає Кузьма.

Стрес шкодить волоссю. За словами лікаря, існує два сценарії впливу:

  • Зустрічається у більшості людей

Гормони стресу дають негативний сигнал клітинам волосяного фолікула, які сприяють утворенню волосся. У результаті клітини переходять в стан апоптозу – запрограмованої клітинної смерті. Так завершується ріст волосся.

"Зазвичай це нормальний процес. Протягом 3-5 років фолікул росте. Потім відбувається апоптоз, і виробництво фолікула ніби "згортається". Три місяці цей фолікул відпочиває, змінює свою структуру. Потім виробництво знову "розгортається" і починає працювати", – пояснює лікар.

Проте стрес може викликати передчасний апоптоз. Так волосся, яке росло лише рік, під дією стресу зупиняє свій ріст. Через три місяці це волосся випаде і почне рости нове.

"Тобто волосся не може перестати рости, а потім знов продовжити з того місця, на якому закінчило", – додає Кузьма.

До такого процесу схильна більшість людей незалежно від віку та статі. Найбільш помітний цей процес в осіб з довгим волоссям. Адже візуально косичка чи хвіст будуть тоншими. 

Також залишається більше волосся на решітці душу чи ванни після миття голови та на гребінці. Проте у людей з короткою зачіскою зазвичай це відбувається непомітно. 

Цей тип випадіння можна не лікувати. Адже через 2,5-3 місяці волосся, яке не росте, випаде і почне рости нове та здорове.

"Чи можете ви вплинути на цей процес? Я б порадив менше нервувати, але в умовах війни ця рекомендація утопічна. Проте будь-які практики, які покращують стресостійкість, підуть на користь", – радить Кузьма.

  • Особливі випадки

Стрес може спричинити розвиток аутоімунних захворювань. Один із можливих наслідків порушення роботи імунної системи – випадіння волосся. Наприклад, так проявляється гніздова алопеція – осередкова втрата волосся без подальшого росту.

"Приблизно 1% людей має схильність до такого захворювання. Умовно зі 100 людей, які мають випадіння волосся через стрес, лише 1 матиме аутоімунне захворювання", – запевняє експерт. 

Також потенційно зі стресом пов’язані розвиток фолікулярного лишаю, дискоїдного вовчака червоного, інколи підривного фолікуліту.

"Це проміжні стани між хворобою шкіри і волосся. Оскільки відбувається поверхневе запалення та середньої частини шкіри, сальних залоз. Проте воно настільки агресивне, що гнійно-некротичний процес може вражати волосся. У результаті виникає випадіння волосся та формування рубців на голові", – пояснює трихолог.

Такий тип випадіння називають вогнищевим. З ним слід звертатися до лікаря. Адже точний діагноз та способи лікування можна визначити лише після біопсії.

Як допомогти собі

"Головне правило – добре харчуватись. Адже волосся – орган, який постійно оновлюється і росте. На 85% він складається з білка. Тому для хорошого росту не забувайте у стресовій ситуації поїсти, особливо поповнювати запас білка", – радить експерт.

Проте організм так влаштований, що волосся – не життєво важливий орган. Якщо організм отримує мало білка, то насамперед використовує його для інших внутрішніх потреб, а не для росту волосся. Тому може виникнути ситуація, що волосся перестане рости, бо немає матеріалу для цього.

Далі – адаптивний механізм.

В нормі кількість волосся, що росте, – 85-90%. Проте через нестачу білку кількість зменшується до 60-70%.

"Відповідно те волосся, яке передчасно завершило фазу росту, відпочиває протягом трьох місяців. Потім випадає і починає рости нове. Якщо через три місяці людина збалансовано харчується, має більш сприятливий емоційний фон, то кількість волосся, яке росте, повернеться в норму", – запевняє трихолог.

Якщо людина буде жити в стресі й через три місяці, то кількість волосся, що росте, буде постійно зниженою.

Догляд за волоссям може допомогти проти випадіння?

"Вплив доглядової косметики для волосся переоцінений. В більшості випадків шампуні від випадіння – маркетинговий хід, втрата часу та ресурсів. Виняток – поганий шампунь чи гребінець і відсутність бальзаму, які можуть призвести до пошкодження волосся. Це матиме видимі наслідки у людей з довгим волоссям, але це не критично на фоні ситуації в країні", – додає лікар.

Наприклад, якщо військовий під час війни миє голову першим ліпшим шампунем чи навіть милом, то волосся буде більш сухим і стирчатиме в різні боки. Проте воно швидко відросте, а погане волосся відстрижуть.

"Якщо вас турбує вогнищеве випадіння волосся або проблеми зі шкірою голови, зверніться за консультацією до лікаря. Зараз більшість спеціалістів консультує онлайн. Наприклад, наша клініка проводить консультації безкоштовно. Якщо людина має змогу та бажання заплатити, ми перераховуємо кошти ЗСУ чи волонтерським організаціям", – додає Кузьма.