Зміст:
  1. Швеція
  2. Норвегія 
  3. Данія
  4. Фінляндія

Проте всі забувають про ціну, яку шведи за це заплатили влітку.

Частина українців досі апелюють до шведів, мотивуючи це тим, що там без сильних карантинів живуть і все ок, і, мовляв, нам треба робити так само і не "мучити людей".

Саме тому цей спецвипуск "Наукою по ковіду", присвячений огляду ситуації в Швеції.

Вересень 2020 року. Державний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл сказав, що країну очікує низький рівень поширення коронавірусу з періодичними локальними спалахами інфекції.

Перша половина 2020 року – у Швеції порівнювані з іншими скандинавськими країнами економічні показники і найбільша кількість смертей від ковід. Наприкінці серпня ВВП Швеції просів більше, ніж в сусідніх країнах.

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Порівняння Швеції з іншими країнами

За даними Європейського центру по контролю захворювань, поточна частота реєстрації нових випадків ковід на 100 тисяч населення в Швеції — одна з найвищих у Європі та світі.

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Дані Європейського центру по контролю захворювань

Ось дані від Ройтерз: де розташована країна за кількістю інфікованих та померлих серед інших країн Європи та світу (дані за весь час пандемії).

Швеція

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Швеція. Дані graphics.reuters

Норвегія 

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Норвегія. Дані graphics.reuters

Данія

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Данія. Дані graphics.reuters

Фінляндія

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Фінляндія. Дані graphics.reuters

Там же є графічне зображення протиепідемічних заходів. У Швеції вони менш суворі, ніж в сусідніх країнах, але обмеження все одно вводили!

І тут ми не можемо знати точно, чи так само шведи нехтували правилами, як українці. Чомусь здається, що шведські заклади не обслуговували кількість людей більшу ніж ліміт. І що шведи в магазині в чергах стояли відповідно до розмітки, щоб зберігати безпечну відстань. Хай курйозно, але це підтверджується навіть шведськими мемами.

Якби в Україні полегшили протиепідемічні заходи, як у Швеції, можна вважати, що в нас їх би не було взагалі (варто лише згадати історію про те, як у Львові вихідні дні розчерком пера перетворювали в робочі, щоб обійти правила). 

Як би там не було, Швеція показує однозначно гірші результати боротьби з ковідом, ніж країни з її економічним рівнем розвитку, які не нехтували масками та локдаунами.

Чи дійсно протиепідемічні заходи в інших європейських країнах були такими марними та надмірними, як їх називають свідки шведського дива? Насправді, ранні рішучі міри (зокрема, все що стосується заборони масових скупчень та закриття навчальних закладів) призводять до негайного зменшення потенційної кількості інфікованих.

Натомість, коли шведи запровадили обмеження щодо закладів громадського харчування, ті не мали практично жодного ефекту на поширення хвороби. 

Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Джерело FT

Навіть сам "архітектор шведської стратегії проти ковіду" Андерс Тегнелл влітку 2020 року на піку смертей визнав, що боротися з коронавірусом потрібно було інакше.

Пізніше, в грудні, коли кількість смертей в Швеції перевершила показники всіх інших скандинавських країн загалом, негативну оцінку національній протиепідемічній стратегії дали Король Швеції та прем’єр-міністр. 

Тоді ж шведи почали переводити все більше дітей на віддалене навчання, зачиняти бібліотеки, спортзали, басейни, рекомендувати громадянам одягати маски 

Переважна більшість померлих у Швеції — особи старші за 70 років.

Захист людей в будинках для літніх провалився повністю, саме там реєстрували рекордні кількості померлих.

І що на це відповів "візіонер" Тегнелл? "Цими установами займався не мій департамент" і "в німців теж погані справи".

У медіа стосовно шведського питання – багато маніпулятивних тверджень. Наприклад, те, що люди старечого віку померли не внаслідок коронавірусу, а з інших причин (вік та супутні захворювання). Але самі шведські дослідники запевняють, що надлишкові смерті пояснюються саме ковідом. Більше того, за кількістю померлих, це найстрашніший інфекційний спалах у Швеції з часів Іспанки на початку 20 століття.

Водночас не можна відкидати важливий факт, що старше населення в Швеції має набагато кращий стан здоров’я (менше хронічних захворювань), ніж в середньому у ЄС. А система охорони здоров’я Швеції — має одні з найкращих показників у світі. Ці два фактори також дозволили шведам не побачити того весняного жаху, який відбувався, наприклад, в Італії.

Уявімо, що стратегія Швеції призвела не тільки до збереження рівня економіки, а й надзвичайно сильно його підвищила. Відкритим залишається питання ціни. А ціна — додаткові, надмірні смерті літніх людей, які можна було попередити.

Те, що смерті надлишкові — погоджуються навіть експерти, які шведську стратегію хвалять.

Рульовий шведської протиковідної стратегії Тегнелл запевняв, що на меті ніколи не було дозволити коронавірусу циркулювати серед людей безперешкодно, поки достатня кількість населення не перехворіє, щоб швидкість поширення ковіду знизилась. 

Тобто він каже, що не збирався за рахунок життів літніх людей досягти колективного імунітету. Але це саме те, що відбувалось у Швеції. Чорне можна називати білим тисячу разів, але воно лишиться чорним.

Деякі шведські вчені роблять все, щоб змістити акценти в цих дискусіях. Наприклад, професор Йонас Людвіґссон опублікував дослідження, де підкреслив, що, попри незакриття шкіл у Швеції протягом першої хвилі ковіду, надзвичайно мало дітей були госпіталізовані з коронавірусом у відділення інтенсивної терапії і що жоден з них не помер. 

У відповідь на свій допис він отримав шквал критики від учених та лікарів з усього світу, адже, на їхню думку, він забув згадати про головне — супутню шкоду від незакриття шкіл. Станом на 14 січня 2021 року в Швеції з населенням 10,3 мільйони зареєстрували 10 185 смертей від ковіду. За той же період у Тайвані з населенням 23,8 мільйонів, де введені жорсткі обмежувальні заходи, цифрове відслідковування інфікованих та їхніх контактів, від ковіду померло семеро людей.

Поборникам "шведського шляху" треба усвідомити одну річ: з прагматичної точки зору, найбільш вигідна боротьба з ковідом — нічого не робити. 

Більшість молодого працездатного населення перехворіє легко або безсимптомно. Діти — взагалі майже поза ризиками. 

Літні люди будуть помирати. І, якщо сказати найбільш цинічно, це вигідно, якщо коронавірус забере їх усіх до одного. У наступні роки це дозволить зекономити масу грошей (наприклад, з пенсійного фонду) і витратити їх на інші статті економіки. 

Крім того, літні люди створюють велике навантаження на заклади охорони здоров’я і без усяких коронавірусів. 

Ще раз: чисто економічно літні не вигідні для економіки. Так само, як ув’язнені, військовополонені, люди з інвалідністю, і ще багато категорій громадян.

Але рано чи пізно сформується колективний імунітет, і тоді літні перестануть помирати. Уряду доведеться винищувати їх примусово (якимись дешевими способами на кшталт масового отруєння), щоб економіка не просідала.

Всім іншим залишиться лише насолоджуватись життям та зростанням добробуту. Глибоко в душі сподіваючись, що на заваді економічного розвитку країни ніколи не стануть інші категорії громадян, наприклад блондини, або кароокі.

Люди взагалі багато речей (насправді найголовніші речі) роблять не тому, що це вигідно. І лише це дозволяє цивілізаціям виживати в довгостроковій перспективі. 

Не кидати своїх, не зраджувати тих, хто вже втратив свою цінність, не встановлювати вартість людського життя в доларах.  

В Україні, якщо таке бажання більшості громадян, можна повністю відмінити всі заборони і жити так, ніби нічого не сталося. 

Для цього треба лише скасувати третю статтю конституції "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю", яка є абсолютно не раціональною і непрагматичною.

Проєкт "Наукою по ковіду" реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Позиція фонду може не збігатися з думкою авторів.
Чому шведська стратегія війни з COVID – ніяке не диво, а плата з високою ціною і жертвами
Спільний проєкт Відродження та LIGA.net