Зміст:
  1. У чому понести дитину
  2. Як відрізнити хорошу переноску від поганої
  3. Правильні переноски – їхні види
  4. Як обрати переноску для себе

Цим грішить Меган Маркл, Кіра Найтлі та Ірена Карпа, а на Бориса Джонса її навіть одягли "силоміць" – у музеї Маддам Тюссо. Це - переноска-кенгуру. Вона з’явилася у США у 60-тих, а нині заполонила український мас-маркет.

Виробники товарів для дітей пропонують безліч варіантів саме таких переносок, хоча модні рюкзаки із жорсткою спинкою змушують лікарів та слінгоконсультантів нервово закочувати очі. Чи є альтернатива кенгурушкам? Яка переноска буде корисною і для дорослого, і для дитини і чи взагалі варто прив’язувати малюка до себе – пояснюють:

  • Ліна Барська, кандидатка медичних наук, засновниця Дитячого медцентру Ліни Барської, консультантка з грудного вигодовування, педіатр.
  • Дмитро Єршов, дитячий ортопед-травматолог, кандидат медичних наук, завідувач дитячим ортопедо-травматологічним відділенням у Центрі матері та дитини ім. Руднєва.
  • Альона Ковріга, сертифікована слінгоконсультантка, членкиня Всеукраїнської асоціації слінгоконсультантів,  кураторкаслінготеки Slingolibrary.

У чому понести дитину

Усі сучасні переноски мають предків серед етнічних пристосувань для носіння дітей у різних народів світу. Тримати дитину біля серця – найприродніше, що може бути. У давнину люди відчували це інстинктивно – так було більше шансів, що маля виживе.

Мати йшла працювати на поле, виконувала домашню роботу, а малюк тим часом мирно спав у неї за спиною у шарфі, у майстерно зав’язаному фартусі, у хустці з довгими лямками.

Людське дитинча народжується чи не найвразливішим з усіх ссавців. Йому необхідний тісний тілесний контакт з матір’ю. І у цьому може допомогти переноска. Ті види, якими нині користуємося ми, з'явилися приблизно у другій половині ХХ століття.

Загалом, усі пристосування для носіння дітей на собі діляться на ергономічні та неергономічні.

Перші враховують особливості тілобудови малюка, розподіляють його вагу так, щоб уникнути тиску на ще слабкий хребет і підтримують ніжки у так званій м-позиції (коли коліна дитини зігнуті, розташовані симетрично вище тазу та розведені на комфортний для дитини кут. Літера М вийде, якщо провести лінію від однієї п’ятки малюка до іншої).

Неергономічні переноски можуть створювати тиск на промежину та хребет, не створюють М-позицію та нерівномірно розподіляють вагу слінгопасажира і навіть можуть загрожувати життю дитини.

Як відрізнити хорошу переноску від поганої

  • У хорошій обличчя і носик дитини мають бути весь час у мами на очах
  • Тканина у здоровій переносці натягнена від колінця до колінця, сідниці пасажира у ній провисають
  • Малюк у хорошій переносці розташований завжди обличчям до мами
  • Ніжки малюка нижче коліна - поза переноскою – вільні.

Серед неергономічних переносок, наприклад, сумка-банан (бананка), рюкзак-кенгуру, слінг з кільцями з поролоновими бортами та низка інших сумнівних пристосувань.

Сумка-банан створює ілюзію безпечної позиції "колиска". У такій позиції дуже складно слідкувати за обличчям дитини і є високий ризик удушення.

Рюкзак-кенгуру створює сильне навантаження на промежину дитини та хребет, не підтримує кульшові суглоби.

Слінгоконсультантка Альона Ковріга каже: ще одним з критеріїв, який має відвернути ваші очі від полиці з кенгуру, має бути те, що положення дитини у цій переносці не схоже з тим, як носять немовлят на руках.

"Коли я сім років тому вперше і без будь-яких знань про слінги обирала собі переноску, інтуїтивно звернула увагу на слінг – дитина в ньому сидить так, наче я її сама тримаю на руках. Вона не висить на промежині, а досить щільно притягнута до дорослого, підтримується спина і ніжки. Різниця між ергономічною та шкідливою переноскою помітна навіть візуально", – каже експертка.

Чому варто примотати дитину до себе: 5 причин від слінгоконсультанта, ортопеда та педіатра
Альона Ковріга, сертифікована слінгоконсультантка, членкиня Всеукраїнської асоціації слінгоконсультантів. Фото надане експерткою

Багато неергономічних переносок мають опцію носити дитину "передом" до світу. Слінгоконсультанти не рекомендують носити так дитину через сильне навантантаження на психіку (тому ж не рекомендують до року розвертати від себе прогулянковий блок візочка).

Наприклад, німецька дослідниця Евелін Кіркіліоніс зауважує, що тривале носіння в положенні обличчям до світу можна прирівняти до необмеженого доступу дитини до комп'ютера або телевізора. Малюк зіткнеться з величезною масою вражень, які йому буде дуже складно відфільтрувати. Тому дитина фактично приречена на перезбудження, що призведе до проблем зі сном.

Правильні переноски – їхні види

Список ергономічних переносок значно більший – трикотажні та ткані слінги, рюкзаки ерго та ергоадапт, слінг з кільцями, май слінг, хіпсіт та онбухімо.

Трикотажний слінг – відріз легкої та дуже еластичної тканини, призначений для переноски найменших малят, орієнтовно до 5-7 кг.

Тканий – шарф довжиною від 2,5 м до 6,5 м. Залежно від матеріалів, способу плетіння та товщини може нести дитя ледь не до шкільного віку – скільки витримає ваша спина та буде бажання.

Ерго-рюкзак – переноска для дітей, які вже самостійно сидять. Складається зі спинки, жорсткого пояса для мами та лямок. Дозволяє зафіксувати дитину у м-позиції попереду себе, на бедрі або за спиною.

Ерго-адапт – адаптований ерго-рюкзак для несидячих діток. Має спеціальну стропу, яка фіксується під сідницями дитини і знімає навантаження з хребта. Ширина та висота такого ерго-адапта регулюється залежно від параметрів дитини.

Слінг з кільцями – той самий тканий шарф, на одному з кінців якого пришиті міцні кільця. За допомогою них переноска фіксується і регулюється на дорослому.

Май-слінг – переноска родом з Азії. Складається зі спинки, пояса та двох лямок з тканини, якими переноска замотується на дорослому. Дуже схожа на ерго-рюкзак, але значно м’ягша і краще розподіляє вагу слінгопасажира на мамі.

Хіпсіт – тверде сидіння зі спинкою з тканини або без. Фіксується на поясі дорослого і дитина сидить на руках буквально як на табуретці. Можна використовувати для дитини з моменту впевненого ходіння. Найкраща ця переноска на підхват, тобто якщо тоддлер під час прогулянки втомився і проситься на ручки, сидіння хіпсіт дозволить вам звільнити руку. Довго, щоправда, малюка так не понесеш – створюється сильний тиск на поперек чи на стегно.

Онбухімо – переноска без пояса для заспинного носіння. Підходить для старших діток і схожа на гамак.

Чому варто примотати дитину до себе: 5 причин від слінгоконсультанта, ортопеда та педіатра
Переноски для дітей. Ілюстративне фото Depositphotos

Обирати є з чого. Але чи варто? Ось 5 причин від експертів, які переконають вас скористатися цим благом цивілізації. 

1. Четвертий триместр вагітності.

Так нині часто називають три перші місяці після народження дитини. Малюк вже ззовні, але і йому, і мамі потрібний час на усвідомлення цього. Стрес народження краще долати в обіймах.

Численні дослідження свідчать про ефективність методу шкіра-до-шкіри в адаптації дитини до навколишнього світу.

Зокрема, доктор Лінда Франк, професорка департаменту сімейного догляду в медицині Каліфорнійського університету, каже, що у перші місяці після народження тактильний контакт немовляти з батьками має бути майже нерозривний, а контакт шкіра-до-шкіри дослідниця називає однією із технік зниження болю та стресу у немовлят та фактором, який позитивно впливає на розвиток мозку.

Існує також так звана теорія NINO (ninein, nineout) – 9 всередині та 9 назовні – за якою контакт з дитиною має бути особливо тісним у 9 його перші місяців. Саме її і взяли на озброєння виробники слінгів.

Відповідаючи на запити дитини у цьому віці, дорослі сигналізують – світ безпечний, ти бажаний, час пізнавати життя самостійно. Дитина насичується мамою / татом і легше відділяється в майбутньому. Переноска не привчить дитину до рук, а дозволить бути з нею у тіснішому контакті, швидше відповідати на її запити та у майбутньому сформувати здорову і міцну прив’язаність.

2. Молоко мами.

Гормони новоспеченої мами влаштовані так, що чим більше вона контактує з дитиною, тим більше її тіло реагує на малюка. За формування молока відповідає пролактин – гормон материнського інстинкту. За його виділення – окситоцин, гормон щастя.

"Носіння дитини на на руках, контакт шкіра-до-шкіри сприяють виробленню окситоцину і таким чином впливають на лактацію", – пояснює педіатр та консультантка з грудного вигодовування Ліна Барська. Вона додає, що максимально цьому сприяють переноски, в яких дитина практично "приклеєна" до мами. Однак треба не забувати, що працює це тільки якщо дитину часто прикладати до грудей.

"Ми радимо використовувати слінги, коли дитина влаштовує страйк і відмовляється від грудей", - каже лікарка.

Вона додає, діти у слінгах легше заспокоюються та менше вередують – тісний тактильний контакт позитивно впливає на нервову систему дитини. Крім того, у слінгу можна зовсім непомітно для цікавих очей нагодувати дитину грудьми.

3. Свобода пересування.

Переноска суттєво полегшує життя батькам, які живуть на 5 поверсі будинку без ліфта, чи хочуть закупитися продуктами у супермаркеті.  

Гуляти з дитиною у переносці дуже зручно особливо в холодну пору року – можна бути впевненим, що малюк не змерзне та не перегріється, одягнути один верхній одяг на двох (для цього до курток шиють спеціальні вставки або накидки).

Крім того, обидві руки вільні – можна тримати за руку старшу дитину, пити каву, нести пакети з покупками. Це також особливо зручно під час подорожей – аеропорт, вокзал, скрізь, де з возиком можуть виникати незручності.

4. Профілактика дисплазії кульшових суглобів.

Завдяки підтримці правильної фізіологічної м-позиції слінг іноді може навіть замінити стремена. Щоправда, це потрібно обговорювати індивідуально з лікарем.

"Слінги мають використовувати так, щоб сприяти носінню дитини у так званій humanposition: згин у кульшових суглобах до 90 градусів та відведення нижніх кінцівок до 60 градусів", - каже Дмитро Єршов, дитячий ортопед-травматолог, завідувач дитячим ортопедо-травматологічним відділенням у Центрі матері та дитини ім. Руднєва.

"Туге пеленання або будь-які засоби, що фіксують нижні кінцівки у не фізіологічній позі є потенційно небезпечними і можуть сприяти розвитку дисплазії кульшового суглобу", - додає лікар-ортопед.

Саме тому слід подбати про те, щоб навіть ергономічний слінг був одягнений правильно.

5. Це красиво!

Українські та світові виробники пропонують таке різноманіття шарфів та рюкзаків, що очі розбігаються. Батьки, які "підсіли" на переноски, часто стають шопоголіками у ції сфері і в слінгобатьків може бути з кілька десятків слінгів різних кольорів, текстур, матеріалів та розмірів.

За останні 5 років, коли носіння дитини на собі набуло популярності, з’явився навіть особливий тип фотографії – слінгофото. Зі слінгів роблять картини – wrapscapes.

Як обрати переноску для себе

До вибору слід підходити індивідуально. Варто врахувати ріст та розмір одягу мами, ріст та вагу дитини, умови, за яких ви будете носити, можливість переноски "рости" разом з дитиною та інше. Ось де можна взяти інформацію про все це.

1. Гуглити. Серед достовірних джерел – асоціації слінгоносіння різних країн. Альона Ковріга особливо радить звернути увагу на дані європейських та ізраїльських науковців – вони багато уваги приділяють саме питанням фізіологічності переносок. Зокрема польську (ClauWi) та німецьку Trageshule школи слінгування. В Україні діє Всеукраїнська асоціація слінгоносіння .

2. Звернутися до слінгоконсультантів. Якщо у вас немає ані часу, ані бажання розбиратися в темі, але освоїти слінг треба – в Україні чи не у кожному місті є кілька сертифікованих слінгоконсультантів, які допоможуть обрати переноску та навчать нею користуватися. Крім того, є експерти, які ведуть свої блоги та у них розповідають про переваги та нюанси слінгоносіння.

3. Додатися до спільноти слінгомам у Facebook. Такі як Слінгомами України, слінгомами Львова. Там можна почути реальні історії слінгування, запитати поради колежанок та купити/продати переноску з рук.

4. Пошукати найближчу слінготеку – прокат та продаж слінгів – та отримати там консультацію. Слінготеки діють у багатьох містах України. Наприклад, у Львові це – На відстані поцілунку, у Дніпрі – Slingolibrary, у Києві – Слінгопарк.

А на YouTube є безліч роликів, які допоможуть опанувати правильну намотку самостійно. Вперше тренуватися краще на ляльці J

Людмила Штепа, для LIGA.Life