У світі після нетривалого затишшя почала рости кількість хворих на COVID-19. Це стосується і країн з високими показниками вакцинації – Британія, Ізраїль, Німеччина, США. Деякі країни вже починають щеплювати групи ризику третьою дозою.

Про те, чому зростає кількість хворих на COVID-19 попри масову вакцинацію, LIGA.Life розпитала співзасновника Українського центру охорони здоров'я Павла Ковтонюка та імунолога Бориса Донського. Головний санітарний лікар Ігор Кузін наразі не знайшов часу на коментар, утім, ми чекаємо його відповіді.

Павло Ковтонюк

співзасновник Українського центру охорони здоров'я

У цих країнах наразі відбувається циркуляція вірусу в невакцинованих когортах. Бачу по США, що там понад 90% всіх кейсів (хворих. – Ред.) – це невакциновані, відповідно, молодші. В Америці є штати, де невисокий рівень вакцинації, тому там ушпиталення теж збільшуються, бо є невакциновані старші люди та з хронічними захворюваннями.

В Європі, наприклад, де вже провакцинували близько 100% з груп ризику, – низькі показники госпіталізації і смертність нижча.

Є чіткий зв'язок між вакцинацією в пріоритетних групах і показниками ушпиталення та смертей, проти яких ми боремось.

Деякі країни розпочали колоти третю дозу вакцини. Вважаю, це політичне рішення. Доказів, наукового консенсусу щодо ефективності наразі немає. Немає і зворотних доказів, що це шкідливо. 

Тому країни, які зараз це роблять, це їхнє внутрішнє рішення. Мені здається, що фактором тут виступає те, що ці країни мають багато вакцин. Навряд це єдина причина, але це їх підштовхує до цього рішення. Третя доза фактично закріплює результати перших двох. І зменшує до надзвичайної позначки ймовірність переносити чи хворіти.

Але ми ж знаємо, що є все таки ризик, що вакциновані двічі можуть або безсимптомно захворіти, або з легкими симптомами.

Безумовно, послаблення карантинних обмежень допомагає поширенню коронавірусу. Скажімо, в США точаться серйозні дебати довкола того, чи повертати карантинні обмеження.

Якщо в країні загалом є 50% вакцинованих двома дозами, то якщо подивитися всередину, – є штати, де понад 70%, а є – де 30%. І там ситуація загрозлива. Наприклад, Техас, там шпиталі вже починають переповнюватись.

І там суспільство звикло до того, що карантинні обмеження послаблені, вони вже ходять без масок. Зараз їм повертають маски – росте незадоволення. Непроста ситуація. Можливо, десь зарано ці штати скасували обмеження. 

З цим треба бути дуже обережним, бо повертати їх потім дуже важко. Хоча скасовувати легко. Але для України це все (послаблення обмежень карантинних. – Ред.) дуже далекі перспективи. 

В Україні восени очікувано будуть хворі, ушпиталення, смерті, бо наш рівень вакцинації не дозволяє нам ефективно зупинити цю хвилю. 

Плюс є вже Дельта. Це означає, що рано чи пізно критична маса людей, яка його переносить, утвориться і з цього й почнеться вибух кількості випадків, як ми бачимо в Європі.

Хороші новини – у нас зараз пришвидшується кампанія, нарешті вона схожа на кампанію, це радісно бачити. Але водночас, оскільки більшість нашого населення не цікавиться іншими країнами, у нас складається враження, що ми добре вакцинуємося. Насправді ми і надалі перебуваємо на останньому місці.

За таких темпів вакцинації нам навіть до кінця року нічого не світить.

Є й погана новина – приклад європейських країн, які теж не є дуже розвиненими, наші сусіди: Молдова, Румунія, Болгарія, Боснія, Сербія. В них у певний момент зупинилася динаміка (вакцинації. – Ред.), просто заморозилася. 

Є певний рівень населення, який готовий активно вакцинуватися. Є певна спроможність держав проводити швидкість кампанії, але в якийсь момент вона вичерпується: зникає ентузіазм населення і спроможність держави. І кампанії просто заморожуються.

В Болгарії зараз, наприклад, близько 15% людей вакциновані двома дозами, а однією дозою – майже ніхто. Люди перестали йти в центри вакцинації. 

Те саме в Румунії – до 20% довакцинували і все стало. В Польщі так само, але там встигли майже 50%. В Сербії – 40%. В Угорщині  – 60%. 

Тобто якісь країни "вистрибнули" з цієї пастки, бодай якусь частину провакцинували, а Україна, Болгарія, Молдова перебувають в пастці, бо не провакцинували багато людей.

І, схоже, коли у нас закінчаться ентузіасти, уряду доведеться вживати якихось екстраординарних заходів, щоб підтримувати темпи. Думаю, ми зупинимося десь на 10-15%, це люди, які активно хочуть вакцинуватись. Потім приступимо до вакцинації людей, які не дуже хочуть, але якщо треба – підуть. І після розпочнуться проблеми.

 

Борис Донськой

імунолог

Тут відразу декілька причин (росту захворюваності. – Ред.): коли у вас понад 50% вакцинованих, все одно доволі велика доля невакцинованих, як не крути. Друга причина – вірус Дельта почав трохи змінюватися і ефективність захисту від інфікування теж знижується. 

Третя – якщо щеплення мало би гарантувати ваш захист від одноразових епізодичних контактів, а у вас цих контактів з хворими набагато більше, то і навантаження на систему захисту більше і вона слабше впорається. 

Поєднання цих трьох факторів – змінений вірус, збільшення соціальних контактів, невакцинована частина населення – показує нам, що, найімовірніше, масовим щепленням ми не зупинимо епідемію, не знищимо цей коронавірус. 

По-перше, ми все одно не досягнемо 100% вакцинованих, по-друге, якщо досягнемо майже 100%, інфікуватися люди продовжують не так активно, але доволі активно. Тому від інфікування захист невеликий. Проте це прекрасний захист від потрапляння в реанімацію і смерті для тих, хто має високі ризики.

І якщо їх адресно прощепити, то коли прийде до нас хвиля і виявлятимемо багато захворюваностей, виявлятимемо багато первинних випадків. Але при цьому у нас будуть порожні реанімації.

Були ідеологи і сподівання, що людина, яка отримає дві якісні дози вакцини, не зможе інфікуватися і інших не інфікуватиме.

Проте вірус змінився, ефективність виявилася не для всіх груп однаковою. І створити абсолютно нечутливу до вірусу популяцію в одній країні майже неможливо. Але поступово знизити смертність і захворюваність можливо. І якраз досвід країн, де 50% вакциновані, показує, що захворюваність є і зростає, а смертність непропорційна, набагато нижча.

Порівняйте малощеплені країни, як наш північний сусід, і де високий рівень щеплень – Британія. В останніх тільки кількість померлих на два порядки нижча.

Це показує, в яких групах вакцини справді корисні. Якщо ми прищепимо всю молодь, все одно не отримаємо низьких рівнів захворюваності, а смертність буде така сама, бо не молодь створює потрапляння в реанімації і смертність, а люди похилого віку, або з хронічними захворюваннями. Подивіться, які цифри щеплення у саме цих категоріях, – вони найнижчі.

Ми масово щеплюємо абсолютно не тих.

Я не проти, щоби щеплювали молодь, бо для них теж є ризики. Але це не основна фокус-група. Фокус-групу треба стимулювати, доплачувати, благати. Все ж сподіваюся, що часу трохи є, і темпи вакцинації будуть підвищені і фокусні групи будуть щеплені.

Якби хтось взяв на себе відповідальність за якусь акцію – депутати чи якісь фонди.

Зараз дай пенсіонерам по 100$ за щеплення і ми за три місяці щепили би 2 млн пенсіонерів, і врятували би 200-300 000 життів.