Мало хто з нас перед тим, як піти на своє перше тренування, проходить повний чекап (перевірку) здоров’я. Ви можете не знати, що у вас є певні проблеми доти, доки вони не заявлять про себе вголос у самий непідходящий момент.

І якщо протрузії або грижа, чи проблеми з суглобами якось можуть проявити себе й у звичайному житті без додаткових фізичних навантажень, то з серцем усе може бути зовсім по-іншому! Ви можете довго навіть не здогадуватись, що у вас взагалі є проблеми.

Серце – це наш двигун! Від його роботи залежить якість та тривалість нашого життя. Чим здоровішим воно буде, тим довше й щасливіше ми будемо жити повноцінним й активним життям.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Як фізичне навантаження впливає на серце

Серце – це м’яз, і для підтримки гарної форми та здоров’я його треба тренувати, так само як ми тренуємо інші м’язи свого тіла. Сильне серце може перекачувати більше крові через тіло за один удар і продовжувати працювати з оптимальною ефективністю. 

Навантаження на серцево-судинну систему знизиться навіть під час фізичних вправ.  Наприклад, пульс професійних бігунів під час тренувань може бути у зоні 120–140 ударів за хвилину при темпі бігу від 3:50 хв/км до 4:15 хв/км – це дуже швидко! У звичайної нетренованої людини пульс 140 може бути навіть коли вона просто буде швидко ходити!

Регулярні фізичні вправи допомагають підтримувати артерії та інші судини гнучкими, забезпечуючи хороший кровотік і нормальний артеріальний тиск. Але це за умови, що ви знаєте, що з вами усе гаразд.

Незвичні для вашого серця навантаження без належної підготовки можуть підірвати його здоров’я, й замість того, щоб зміцнити свою кардіо-систему, ви зробите ще гірше.

Наприклад, аналіз групи з доктором медицини Аароном Баггішем з  Массачусетської лікарні видав 59 раптових зупинок серця в півмарафонах і марафонах США, 42 з них виявились смертельними.

Правда полягає в тому, головною причиною смертей бігунів молодше 40 років – результат недіагностованої генетичної патології серця, як гіпертрофічна кардіоміопатія (коли серцевий м'яз стає аномально густим, перешкоджаючи перекачуванню крові).

Причини смертей старших учасників – вже наявні захворювання серця. Але іноді явної причини немає. І якою б вона не була, налагоджена робота електричної системи серця збивається й викликає аритмію (фібриляцією шлуночків, при якій серце перестає перекачувати кров).

Такі проблеми можуть виникнути не тільки у марафонців. Просто цей вид спорту найпоширеніший та найдоступніший серед аматорів. Проблеми з серцем можуть статися й після високоінтенсивних інтервальних тренувань (ви заходите в анаеробну зону з максимальним пульсом). І під час занять кросфітом, й навіть якщо ваше улюблене місце сили у спортивному клубі – тренажерна зала.

Будь-яка фізична активність, яка підвищує ваш пульс вище рівня спокою, може стати причиною проблеми, якщо ви не можете з упевненістю сказати, що з вашим серцем усе добре. А зробити це можна лише після перевірки у лікаря й тестів.

Ми запитали у лікаря-кардіолога, чому перед тим, як серйозно почати займатися спортом, вам обов'язково треба звернутися до спеціаліста й зробити кардіограму. Обов'язково це стосується циклічних видів спорту (біг, плавання, велосипед, триатлон) і якщо ви вирішили пробігти свій перший у житті марафон.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Думка кардіолога

Наталія Міхно, сімейний лікар першої категорії, кардіолог, стаж роботи – 17 років.

"Перед тим, як займатися спортом, потрібно обов'язково дізнатися стан і можливості свого організму, зокрема серцево-судинної системи, що б при правильному підборі інтенсивності, виду і часу фізичних навантажень ви збільшили ресурсні можливості організму, а не знищили їх, або придбали патологію.

Рекомендується зробити ЕКГ, ЕХО КГ, іноді тредміл тест (тест на біговій доріжці, який можна зробити в спеціальній лабораторії функціонального тестування). Ви повинні знати свій рівень артеріального тиску і пульсу в спокої. Також обов’язково треба здати загальний аналіз крові та сечі.

По-перше, це дасть можливість порівняти результати через деякий час і підтвердити правильність походу до тренувань. По-друге, виключити патологію серцево-судинної системи.

Це може бути порушення ритму роботи серця, артеріальна гіпертензія, кардіоміопатія або можливо що раніше не виявлені незначні вади серця, при яких визначається індивідуальний підхід до фізичних навантажень. Але професійний спорт у таких випадках заборонений.

Якщо підходити до тренувань з розумом, то фізичною активністю можна значно покращити здоров’я серцево-судинної системи. Рух дуже потрібен для профілактики й навіть для лікування деяких серцево-судинних патологій (яких саме і потрібну "дозу" фізичної активності повинен визначити ваш лікар).

Дбайливо ставтеся до себе, до можливостей вашого організму! Ні в якому разі не порівнюйте себе з оточенням, адже усі ми різні з різними фізичними можливостями та талантами – важлива як і ваша конституція тіла, так і генетична схильність.

Головне у заняттях спортом – задоволення від цієї діяльності. Не плутайте аматорський спорт з професійним, адже він не про досягнення, а про здоров’я та щастя."