Зміст:
  1. Стартова точка залежності
  2. Хімічний коктейль
  3. Калорійна бомба
  4. Головний ворог
  5. Алкоголь – не ліки проти стресу

У Центрі громадського здоров’я пояснили, що одна з причин впровадження "сухого закону" – вплив алкоголю на мислення та реакцію на небезпеку.

Попри це, 10 березня Тернопільська військова адміністрація дозволила продаж слабоалкогольних напоїв (пиву, сидру тощо). Поступово продажі відновились у Волинській, Івано-Франківській, Рівненській та Миколаївській областях.

Проте війна триває, стрес не зникає. Це може поглибити тягу до алкогольних напоїв. 

LIGA.Life розпитала лікарку-гастроентерологиню Вікторію Солодчук, чому навіть слабоалкогольні напої – пиво та сидр – шкідливі.

Стартова точка залежності

"Пиво та сидр вважають легкими напоями для розслаблення. Адже вміст алкоголю в цих напоях незначний, а сидр на смак як солодкий газований напій. Насправді вони не менш шкідливі, ніж міцні напої. Через низький рівень спирту (1-8 градусів) ними легко зловживати", – пояснює Вікторія.

У 0,33 л пива є 25 г етилового спирту. 5-6 випитих пляшок за вечір – це 125-150 г етилового спирту. 

Для порівняння: за Dietary Guidelines for Americans, помірне споживання алкоголю для чоловіків – до двох доз (одна доза – 14 г), для жінок – до однієї дози на день.

"Споживання слабоалкогольних напоїв небезпечне не так своїм біохімічним складом, як формуванням звички споживати алкоголь", – додає лікарка.

Хімічний коктейль

Пиво виготовляють шляхом природного бродіння пророслого ячменю (солоду). Потім додають хміль, воду та дріжджі. Розберемо кожен компонент:

  • Солод 

"Містить певні корисні мікроелементи: магній, фосфор, цинк, кальцій, вітаміни групи В та Е, білок та клітковину. Проте в процесі виготовлення пива це все втрачається", – пояснює експертка.

  • Хміль

Шишки хмелю додають в напій для характерного аромату. Проте вони містять фітоестрогени, які в організмі імітують дію жіночих гормонів – естрогенів.

"Так чоловіки, які часто споживають пиво, можуть помітити зміни в фігурі. Вона набуває жіночного вигляду: великий живіт, припухлі груди. Також знижується лібідо, порушується якість сперматозоїдів, зменшується кількість волосся на тілі, змінюється голос", – стверджує лікарка.

У жінок фітоестрогени порушують продукування власних статевих гормонів.

Так відбувається маскулінізація – жінка набуває чоловічих статевих ознак.

"Росте волосся над губами, грубіє голос, порушується менструація чи взагалі зникає, може виникнути безпліддя", – додає Вікторія.

Як швидко розвинуться ці зміни – питання фізіологічних особливостей конкретної людини. Проте у жінок ці зміни формуються швидше і лікуються важче.

  • Дріжджі

"Це одноклітинні гриби, які додають у напій для бродіння. Вони споживають цукор, утворюють вуглекислий газ і спирт. У невеликих кількостях дріжджі нешкідливі, але надмірне споживання пива збільшує їхній негативний вплив".

Дріжджі розмножуються в шлунково-кишковому тракті (ШКТ), з'їдають велику кількість вітамінів та мікроелементів, що призводить до розвитку дефіцитних станів. Так утворюється сприятливе середовище для розмноження патогенної флори, отже, надлишкового бактеріального росту.

"Велика кількість дріжджів може призвести до алергії, здуття, головного болю, подагри", – підсумовує Вікторія.

  • Інше

Окрім основних інгредієнтів, виробники додають різноманітні домішки. Так пиво перетворюється у хімічний коктейль з оцтової, молочної та сірчаної кислоти, фосфору, цитрату натрію, хлориду цинку, заліза, амонію, сахарози, глюкози, аскорбінової кислоти, діоксиду сірки, стабілізаторів, консервантів та барвників.

"Кожен з цих компонентів небезпечний у надмірних дозах. Цитрат натрію подразнює слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, а сірчана кислота викликає набряки гортані, бронхів, запалення дихальної системи, подразнює слизові оболонки дихальної системи та шлунково-кишкового тракту", – пояснює лікарка.

Також виробники додають сивушні масла – це спирти високого порядку, що виникають внаслідок бродіння рослинних вуглеводів.

Часто їхня кількість перевищує норму, що може призвести до запаморочення, нудоти, блювання, руйнування печінкових та нервових клітин.

"Пиво також містить кобальт – важкий метал, який токсично впливає на печінку, серцевий м’яз та шлунково-кишковий тракт. Існує діагноз – баварське пивне серце. Це поступове потовщення стінок серця та розширення його порожнини. У результаті може розвинутися міокардіодистрофія – серйозне захворювання, яке швидко прогресує і закінчується летально", – пояснює гастроентерологиня.

Калорійна бомба

Сидр – слабоалкогольний напій, утворюється внаслідок бродіння яблучного соку, інколи грушевого, насиченого киснем. Його міцність коливається від 1 до 8 градусів.

"Оскільки він виготовляється з соку, то класичний сидр містить антиоксиданти, вітаміни та клітковину. Проте їхня користь нівелюється через додавання дріжджів, цукру, етилового спирту, а також купи домішок: консервантів, стабілізаторів, хімікатів та підсолоджувачів. Такий склад подовжує термін придатності та забезпечує зберігання насиченого смаку та аромату".

Окрім того, сидр містить багато фруктових кислот. Вони сильно подразнюють слизову оболонку шлунку, дванадцятипалої кишки та кишківника. Тобто викликає та загострює кислотозалежні хвороби: гастрити, ерозії, панкреатити, коліти. 

І головне – це калорійний напій (40-60 ккал на 100 г) з високим глікемічним індексом, оскільки містить спирт та доданий цукор. Тобто сидр значно підвищує рівень цукру в крові, що у перспективі може призвести до предіабету, а згодом – діабету.

"Сидр також підвищує апетит, що веде до переїдань висококалорійною їжею. А отже – збільшення маси тіла та потенційного ожиріння".

Головний ворог

Основний компонент пива та сидру – алкоголь. Саме він забезпечує більшість шкідливих наслідків споживання. Це канцероген, який впливає на всі внутрішні системи організму, а саме:

  • Мозкову діяльність

"Алкоголь миттєво проникає в мозок. Він забезпечує відчуття розслаблення, сп’яніння, радості, а також активує дофамінові рецептори. У результаті людина відчуває щастя, ейфорію і бажання випити ще".

Проте це триватиме недовго. Алкоголь порушує роботу нейромедіаторів – хімічних речовин, які передають сигнали нервовим клітинам.

Тому після ейфорії неодмінно виникнуть пригнічення та роздратованість. Тривале споживання алкоголю призведе до розвитку депресії та порушення когнітивних функцій (пам’яті, уваги, мислення).

  • Шлунково-кишковий тракт

Алкоголь подразнює слизову оболонку шлунку, дванадцятипалої кишки та кишківника

"За стабільного споживання виникають хронічні зміни у стінках підшлункової залози, що є основною причиною хронічного панкреатиту. Окрім того, люди, які споживають алкоголь, мають вищі ризики розвитку онкозахворювання стравоходу та прямої кишки, ніж ті, які не споживають", – пояснює лікарка.

  • Печінка

Продукти розпаду алкоголю виводяться печінкою. Коли це відбувається стабільно, то розвивається алкогольний гепатит. Клітини печінки поступово руйнуються. Виникає незворотне захворювання – цироз печінки.

  • Сечовивідна система

"Будь-який алкоголь зневоднює та призводить до виведення з організму важливих мікроелементів – амінокислот, вітамінів та білків", – додає Вікторія.

Читайте також: Чому вино не таке корисне, як здається. Про склад вина та як алкоголь впливає на організм

Алкоголь – не ліки проти стресу

Безпечної дози алкоголю не існує. Будь-яка доза залишає свій слід в організмі. Споживання алкоголю – додатковий удар, а не ліки від стресу.

"Проаналізуйте, коли вам хочеться випити. Можливо, ви бажаєте розслаблення або запиваєте стрес та проблеми. Розуміння причини – перший крок до пошуку корисного способу розв’язання проблем. Наприклад, якщо зараз вам бракує задоволення від життя, то замість пляшки пива придбайте абонемент на масаж, квиток в кінотеатр чи на майстер-клас", – радить лікарка.

Якщо це спосіб подолати напругу, то спробуйте будь-яку фізактивність, малювання або медитації. Якщо маєте звичку пити сидр щовечора після робочого дня, то наступного вечора придбайте пляшку соку чи йогурту. Вони містять доданий цукор, а отже, не дуже корисні, але у порівнянні з алкогольними напоями це кращий вибір.