Зміст:
  1. Що сталося
  2. Що це означає
  3. Легалізація не означає "вільний обіг наркотиків"
  4. Що далі

12 липня Верховна Рада збирається знову розглянути законопроєкт, який дозволить легалізувати медичний канабіс в Україні. З цієї нагоди LIGA.Life перевипускає тематичний текст, опублікований 8 червня 2022 року.

Що сталося

Війна колосально впливає на психічне здоров’я українців. За попередніми прогнозами МОЗ, близько 3-4 млн людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування. 

"Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо, яка кількість людей потребуватиме медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати", – написав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко 7 червня 2022 року. 

Тому, за словами Ляшка, Кабмін підготував законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та перероблення до повноцінного виробництва. 

Він заявив, що уряд підтримав законопроєкт "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".  

Що це означає

Медичний канабіс – універсальний інструмент керування болем, розповідає голова пацієнтського фонду "100% життя" Дмитро Шерембей. За його словами, понад 1 млн лише онкопацієнтів в Україні потребують препаратів, які допомагають легше пройти хіміотерапію.

Канабіс заспокоює та знімає судоми, що часто буває в людей з онкозахворюваннями. Допомагає у разі анорексії для підвищення апетиту, коли людина зовсім не може їсти, у разі нудоти, коли звичні ліки не допомагають. Підсилює дію інших знеболювальних у разі певних типів болю, розповідає співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку" Вікторія Романюк. 

"Про те, що медичний канабіс допомагає онкопацієнтам, відомо зі світового досвіду. Про це, наприклад, йдеться в американських рекомендаціях для лікування онкологічних захворювань", – пояснює Романюк. 

Історично препарати на основі канабісу використовують для зменшення болю, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії. Окрім цього, їх використовують у лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є й полегшення болю та страждання важкохворих та паліативних пацієнтів, зокрема онкохворих та пацієнтів з ВІЛ. Використовують канабіс і для лікування ПТСР та тривожних розладів. 

"Тому вже зараз потрібно, щоб усі люди, які брали участь у бойових діях, потрапили у полон чи були під окупацією, отримали доступ до недорогого препарату, який дасть можливість стабілізувати нервову систему, – пояснює Шерембей, – це кваліфіковані протоколи лікування ПТСР Канади, Ізраїлю та інших цивілізованих країн". 

Законопроєкт Кабміну, на його думку, це максимальний стрибок до доступності від того, що маємо зараз. 

Ще до повномасштабної війни ліків на основі канабісу чекали понад 2 млн українців, а зараз ця цифра кардинально збільшилася, переконана виконавча директорка БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко:  "Зараз ці ліки вже життєво необхідні всій країні. Бо значна частина всіх нас, хто переживає війну, матиме ПТСР. І чим його лікувати? Реальними наркотичними ліками, які зараз за рецептами виписують?".  

Легалізація не означає "вільний обіг наркотиків"

Препарати канабісу не є "конкурентами" наркотичним засобам, пояснює Ляшко: "Медичний" канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання".

ВООЗ вже давно, пригадує Шерембей, опублікувала свою офіційну позицію та рекомендації країнам щодо врегулювання доступу до медичного канабісу. Україна, на його думку, не квапилася з простої причини – лобісти обороту на чорному ринку були проти легалізації доступу до цих медикаментів. Бо не зможуть більше наживатися на хворих і втратять гроші. 

Урядовий законопроєкт регулює доступ до препаратів з активною речовиною ТHC, пояснює Іваненко. 

"У маленьких концентраціях ТHC має лікувальний ефект. І цей проєкт дозволяє обіг ліків з коноплями з допустимою кількістю відсотків та вмісту концентрації ТHC. У документі прописано, що допустимий вміст ТHC регулюватиме Кабмін. Конкретно від кількості вмісту ТHC залежатиме жорсткість державного регулювання. Що більше ТHC, то більший держконтроль за всіма процесами", – розповідає експертка. 

Що далі

Уряд, за словами Віктора Ляшка, пропонує встановити жорсткий контроль за вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів. 

"Розуміючи чутливість питання у суспільстві, готові поступово розвивати галузь, демонструючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам. Не імпортувати, а робити наше, українське", – підкреслює він. 

Водночас, за словами Іваненко, закон відкриває можливості як для ввезення в Україну ліків на основі конопель, так і вирощування у нас та виробництва ліків. Ці процеси будуть по-різному контролюватися державою. Головне для пацієнтів – те, що вони отримають доступ до ліків на основі медичного канабісу.

"В аптеках ці ліки з'являться. Аптекам можна буде здійснювати роздрібну торгівлю такими препаратами. Пацієнти зможуть купувати за електронним рецептом лікаря та зберігати такі ліки у тій кількості, яка виписана лікарем за одним рецептом", – розповідає Іваненко.

Медзаклади та лікарі-ФОПи також зможуть купувати, зберігати, відпускати ці ліки пацієнтам. Потрібно буде отримати ліцензію на такий вид діяльності.  

Тепер слово – за Верховною Радою, яка влітку минулого року вже провалювала голосування за легалізацію медичного канабісу.

Українці ж "дозріли" до легалізації медичного канабісу набагато раніше за депутатів. Ще 2020 року дослідження групи "Рейтинг" показало, що легалізацію канабісу з медичною метою для полегшення болю важкохворих підтримують 70% опитаних у межах "5 питань президента", і лише 24% не підтримують. Серед тих, хто брав участь у виборах, але не в опитуванні президента – 52% підтримують легалізацію, 28% – ні, 20% не змогли відповісти.