Рада розгляне законопроєкт про легалізацію медичного канабісу
Фото: Unsplash

Цього тижня на засіданні Верховна Рада розгляне законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Про це повідомив Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України Михайло Радуцький.

Йдеться про законопроєкт № 7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (сannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов з розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Зазначається, що лікування препаратами на основі медичного канабісу потребують щонайменше 2 млн українців.

Медичний канабіс використовують під час лікування хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороб Альцгеймера, Паркінсона та багатьох інших важких захворювань. В Україні, зокрема, такого лікування потребують поранені захисники й захисниці України та військові з ПТСР.

"Україна, як цивілізована держава, має розробити чіткі правила вироблення та обігу канабісу в медичних цілях, як це зробили такі високорозвинені країни, як Фінляндія, Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Словаччина та інші", – каже Радуцький.

За його словами, документ передбачає жорсткий контроль з боку Національної поліції над вирощуванням, виробництвом та продажем ліків на основі канабісу.

2 грудня 2020 року Комісія Організації Об'єднаних Націй з наркотичних засобів ухвалила рішення виключити медичну марихуану та її похідні з найнебезпечнішої у світі категорії наркотиків.

З 53 країн-членів 27 проголосували "за" це рішення, включно зі США та ЄС. Таке рішення ООН базувалося на відповідних рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які вона надіслала в ООН у січні 2019 року.

Урядовий законопроєкт № 7457 підтримав Президент Володимир Зеленський, Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, МОЗ, медичні сили ЗСУ, медики та експерти.