Зміст:
  1. Скільки кінотеатрів уже працюють
  2. "Бетмен" касу не врятував
  3. Ціни на квитки
  4. Англомовні "Фантастичні звірі" 
  5. Сподівання – на "Доктора Стренджа"

У кінотеатри повертаються прем’єри. Українці вже можуть подивитися "Бетмена", "Швидку" та інші фільми, які в світі показували ще на початку весни.

Скільки кінотеатрів уже працюють

У мережі "Мультиплекс" уже відкрили 11 кінотеатрів з 29, каже LIGA.Life гендиректор Роман Романчук. За його словами, інші – або в окупованих містах, або ушкоджені через обстріли, або не відкривають через небезпеку (Кривий Ріг та Миколаїв).

Пошкоджені Nikolsky у Харкові, "Лавина" у Києві. Знищений торгівельний центр ПортСity у Маріуполі, "Ретровіль" у Києві. "Фабрика" в Херсоні під окупацією.

"Фінансові втрати через руйнування чи окупацію території – десятки мільйонів доларів.

Операційні збитки, з урахуванням того, що ми місяць були закриті, але платили зарплату, на початок війни становили близько 1 млн грн на день.

Після оптимізації, з кінця березня, – 250 000 грн на день", – каже Романчук. 

Прем'єрні тижні в кіно: мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"
Фото: EPA

"Планета кіно" запрацювала вже у Львові, Одесі, Києві, Дніпрі та Сумах. Єдиний кінотеатр, який не відкрився – в Харкові. За словами гендиректорки Наталії Байдан, головна причина – небезпечна ситуація в регіоні. Загалом збитки мережі – 10 млн грн на місяць. 

"Ми березень та квітень працювали практично без нових фільмів. Було важко переконати голлівудські студії повернутися в Україну. Зараз вже є домовленості з місцевими дистриб'юторами та правовласниками, що вони надаватимуть нам нові стрічки, які ми ще не показували в Україні. Думаю, це покращить ситуацію в рази.

Наші місячні доходи за нормальних умов були близько 70-80 млн грн.

За березень ми заробили 400 000, за квітень – 3 млн, за травень – сподіваюся, близько 8 млн", – каже Наталія Байдан. 

Однак, не всі кінотеатри змогли відновити роботу одразу. Якщо великі мережі увесь цей час показували українські та зарубіжні фільми, які були на афішах до 24 лютого, або які можна було подивитися на великих екранах ще у 2021 році, то маленькі вирішили перечекати найважчі часи та повернутися до роботи з появою нових фільмів.

Так зробили в Івано-франківському "Люмьєре" – кінотеатр відкрився 12 травня. Кажуть, платили податки та зарплату, бо не хотіли втратити команду. Через комендантську годину відмовилися від вечірнього сеансу. Останній тепер починається о 19.00, уточнює комерційний директор кінотеатру Ярослав Кабин.

"У нас працюють чотири зали. У середньому, показуємо 4-5 сеансів на день. До війни – 7-8. Найбільше людей приходить на передвечірній сеанс на 17:00.

Протягом дня може бути 10-12 відвідувачів, на передостанній – близько 30 людей.

Якщо порівнювати травень у 2021 та 2022 роках, зараз заповнення залів – 5% від минулорічного показника", – каже Ярослав.

Схожа ситуація і в мережі "Прем'єра", розповідає співвласниця Руслана Цюп'яшук. До мережі входять два кінотеатри: у Ковелі (Волинська область) та у Вараші (колишній Кузнецовськ, Рівненська область). 

"Ковель – райцентр в 50 км від Білорусі. Вараш – теж 50 км від Білорусі, але у них атомна електростанція. Трошки було небезпечно працювати. Крім того, якщо починаєш роботу, треба сплачувати всю оренду, комунальні тощо. А це важкувато", – розповідає Руслана Цюп'яшук.

Прем'єрні тижні в кіно: мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"
Фото: depositphotos.com

Кількість відвідувачів, у порівнянні з минулим травнем, зменшилася в 10 разів, каже Руслана.

"Тоді теж були обмеження, але хоча б був контент. Якщо порівнювати з лютим, то показники впали разів у 20. Наприклад, вчора за день зайшла одна людина на сеанс о 19:00. Зараз ранкові сеанси стартують о 10-й, а вечірній, який був найпопулярнішим серед молоді до 24 лютого, ми скасували. Попит найбільший на дитячі та сімейні фільми, тому денний час більш прибутковий.

Бокс-офіс з четверга до неділі – близько 10-15 000. Але це не заробіток. Це гроші, на які ми продали квитки, попкорн та напої.

Раніше ми цю суму збирали за пів дня у понеділок чи вівторок, не найпопулярніші дні", – пояснює Цюп'яшук. 

"Бетмен" касу не врятував

12 травня після тривалої перерви в Україні відбулася кінопрем'єра. На екрани вийшов один з найочікуваніших фільмів весни – "Бетмен". І хоча прем'єрний тиждень виявився більш вдалим, ніж минулі, великого попиту фільм не мав.

Одна з причин – різниця у даті релізу, кажуть в кінотеатрах. Адже світова прем'єра відбулася на початку березня і за цей час "Бетмен" вийшов і на офіційних платформах, і у піратських копіях.

"На піратських сайтах фільм вийшов у хорошій якості майже через кілька днів. А озвучку вони роблять за одну ніч, ще й багатьма голосами. Це офіційним студіям дубляжу треба довго все погоджувати з кіностудіями. А піратство працює швидко", – каже Руслана Цюп'яшук.

Прем'єрні тижні в кіно: мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"
Фото: Warner Bros

Ще одна причина – фільм триває 3 год, каже Роман Романчук: "Тому люди в регіонах, де часті повітряні тривоги, наприклад, Одеса чи Дніпро, не ходять на такі довготривалі фільми. Бо треба буде перерватися, якщо буде сирена, і фільм, можливо, через це комфортно не подивляться".

Утім, ті відвідувачі, які таки пішли в кіно на "Бетмена', отримали свої "плюси". 

"Хоча фільм є на платформах, відчути атмосферу люди приходили на великі екрани. Більшість дивилася "Бетмена" саме в IMAX. Крім того, перегляд фільмів у кіно – це ще й можливість вийти з квартири та побачитися з друзями, рідними", – каже Наталія Байдан.

Ціни на квитки

Попри те, що в "Мультиплексі" збори впали на 96%, тут зменшили ціни на квитки майже вдвічі, каже Романчук. І запустили безкоштовні сеанси для людей, які не можуть фінансово собі цього дозволити.

"На прем'єрні покази плануємо підняти ціну, але це не показники, які були до війни", – розповідає Романчук. 

Прем'єрні тижні в кіно: мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"
Фото: depositphotos.com

У "Планеті кіно" повернулися до цін, встановлених минулого року, каже Байдан: "На сімейні фільми чи анімацію ми поставили "стандарт", бо хочемо надати можливість родинам разом відвідати сеанс. Не змінювали ціни й на попкорн, але не знаємо, як довго зможемо утримувати їх.

Ми привозили попкорн зі США. А зараз логістика сильно постраждала і стала надто дорогою.

Робимо все, щоб глядачі не відчули серйозних цінових змін".

У "Люм'єрі" ціни зменшили на 10-20%, каже Кабин. У "Прем'єрі" ціни поки не змінювали, але товару не вистачає, каже Цюп'яшук: "У нас – контракт з Pepsi. У Миколаєві був їхній завод. Зараз там не до напоїв".

Англомовні "Фантастичні звірі" 

26 травня в Україні відбудеться прем'єра третього фільму про Ньюта Скамандера – "Фантастичні звірі: Таємниця Дамблдора". Проте він буде без українського дубляжу, тому глядачі дивитимуться його в оригіналі з титрами.

І "Мультиплекс", і "Планета кіно" мають досвід показів англомовних фільмів, тому у своїх аудиторіях впевнені. Кажуть, охочі подивитися в оригіналі знайдуться.

"Ми – в містах-мільйонниках. Наш глядач – активна аудиторія, яка дивиться фільми на NETFLIX. Вони звикли, якщо стрічка в оригіналі, то можна її дивитися і читати субтитри, які супроводжують фільм", – каже Наталія Байдан.

Натомість у регіонах частина глядачів може відсіятися, каже Ярослав Кабин.

"Для декого з глядачів, які погано розуміють іноземну мову, читати протягом двох годин текст на екрані буде складно і некомфортно.

З іншого боку, у соцмережах ми отримали фідбек від глядачів, що їм цікавий такий формат.

Але наскільки це вдале рішення, побачимо після прокату за касою, який фільм збере в Україні", – каже Кабин.

"Сподіваємося, що лише в оригіналі буде дві-три прем'єри, а далі фільми встигатимуть дублювати і фінансово дистриб'ютори це зможуть робити. Бо українське дублювання давно є "візитівкою" і однією з причин, чому приходять дивитися фільми в кінотеатр", – каже Романчук. 

Найближчі прем'єри в Україні

26 травня – "Фантастичні звірі: Таємниця Дамблдора".

26 травня – "Панама"

26 травня – "Поганці"

2 червня – "Топ Ган: Меверик"

9 червня – "Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля".

Більше про прем’єри читайте у нашому огляді.  

Прем'єрні тижні в кіно: мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"
Фото: depositphotos.com

Сподівання – на "Доктора Стренджа"

У кінотеатрах сподіваються, що у червні зможуть вийти на світовий календар прем'єр – наздогнати релізами інші країни. Поки що під питанням, чи встигатимуть дублювати ці фільми українською. 

Найбільше сподівань у червні покладають на "Доктор Стрендж в Мультивсесвіті божевілля".

"За світовим досвідом, цей фільм чудово дивляться. В Україні плануємо його показувати 9 червня. Враховуючи, що це частина кіновсесвіту Марвел, думаю, чимало людей прийдуть подивитися його на великому екрані", – каже Байдан.

Підказка до перегляду: У якій послідовності дивитися увесь кіновсесвіт MARVEL. Хронологія

"У нас постійно запитують про новий контент. Думаю, навіть якщо "Доктор Стрендж" буде англійською мовою із субтитрами, це виправить ситуацію", – каже Ярослав Кабин.

"Буде контент, який чекають, і ми зможемо стати на ноги за кілька місяців. Кінотеатри – приватні заклади, і тому досить гнучкі. Це бізнес, який сам себе лікує. Потрібні дві умови – мати можливість працювати і хороший контент", – каже Руслана Цюп'яшук.

Крім того, важливо, щоб кінотеатри також почули і їхні партнери. Зараз з орендодавцями та дистриб'юторами вдається домовитися, каже Роман Романчук: "Спілкуємося з дистриб'юторами про відтермінування за платежами, коли зможемо повернутися до прибуткових місяців. Дякуємо, що йдуть назустріч". 

Нагадуємо!  Якщо починається повітряна тривога, то адміністрація кінотеатру має зупинити показ фільму. Глядачі – покинути залу та пройти до найближчого бомбосховища.