Зміст:
  1. Коротко про розслідування
  2. Реакція Спартака Субботи
  3. Критика у бік Іллі Полудьонного
  4. Що кажуть експерти? 
  5. Верифікація диплому лікаря-психіатра

11 квітня онлайн-медіа "Свідомі" опублікувало розслідування психолога Іллі Полудьонного про відомого блогера та співведучого YouTube-каналу "Подкаст Терапія" Спартака Субботу. У матеріалі йдеться про те, що останній публічно видавав себе за кандидата наук, психотерапевта та лікаря-психіатра без підтвердження цих статусів.

LIGA.Life зібрала головне про розслідування та запитала в експертів з психології та психіатрії про наслідки такої брехні для спільноти фахівців у сфері психічного здоров’я. Чому проблема набула таких масштабів і як так сталося, що майже 5 років послуги лікаря-психіатра надавала людина, медичну освіту та ліцензію на діяльність якої неможливо перевірити, – розповідаємо далі. 

Коротко про розслідування

У своєму матеріалі на сайті "Свідомі" психолог Ілля Полудьонний висуває Спартаку Субботі низку звинувачень. Серед них: 

  • З 2017 року Суббота називав себе кандидатом психологічних наук, хоча здобув цей ступінь лише 7 квітня 2022 року;

  • Спартак називає себе когнітивно-поведінковим психотерапевтом та членом Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії, хоча членство у цій організації припинилося ще у 2019 році;

  • Герой розслідування називав себе медичним психологом та лікарем-психіатром, стверджував, що навчався в НМУ імені О.О. Богомольця. Однак цьому немає підтверджень, а викладачі та студенти університету заявляють, що ніколи не бачили Субботу серед студентів вишу.

Серед інших звинувачень, висунутих Субботі, – порушення етики та психологічне насильство над клієнтами, маніпуляції у ЗМІ та інформаційне шахрайство, здобуття наукового ступеня шляхом розміщення статей у фіктивних іноземних виданнях та поширення псевдонаукових тверджень. 

Реакція Спартака Субботи

Звинувачення у брехні він назвав хейтом, а на деякі претензії відповів у своєму Telegram-каналі. Зокрема, чоловік порадив звернутися із запитом щодо його освіти до відповідних структур, хоча така інформація вважається персональними даними та не може розповсюджуватися без дозволу особи, про яку йдеться. 

"Щодо моєї освіти. Я без проблем надавав клієнтам підтвердження своєї освіти за потреби (...). Щодо членства в Українській асоціації когнітивно-поведінкових терапевтів. Я дійсно був її членом впродовж року, однак вирішив не продовжувати членство, але я лишаюсь членом багатьох Європейських та Американських асоціацій", – написав він. 

Редакція LIGA.Life звернулася по коментар до Спартака Субботи стосовно розслідування Іллі Полудьонного, утім на момент публікації цього матеріалу так і не отримала відповіді. У разі надання коментаря ми доповнимо матеріал. 

Доповнено. Співведучий YouTube-каналу "Подкаст Терапія" Євген Янович повідомив в Instagram про закриття шоу. За його словами, нові випуски "Подкаст Терапії" більше не виходитимуть, а усі заходи в рамках спільного туру зі Спартаком Субботою будуть скасовані. 

"Я прочитав всю текстову версію розслідування. Із наведених там фактів я знав про ГО "Українська академія наук" і роботу в "Інституті когнітивного моделювання". Все інше, як і для вас, – це нова інформація. Мені складно зробити висновки про все розслідування в дану секунду. Але є рішення, які я ухвалив наразі, і вони остаточні", – написав Євген Янович. 

Водночас він зауважив, що вважає 86 випусків "Подкаст Терапії" корисними, і хотів би, аби люди надалі продовжували приділяти увагу собі та розвиватися. 

"Мені подобалось відчуття, що я робив щось корисне. Принаймні, мені так здавалось. Чи маю я якісь відповіді? Я знаю, що буде суд. І він має розставити все на свої місця. Ось і все. Я хотів би вибачитися. За що конкретно? Я не розумію. Бо я досі не можу це все скласти у голові. Але я просто відчуваю, що винен", – додав актор та співведучий YouTube-каналу.  

Критика у бік Іллі Полудьонного

Скандал навколо розслідування привернув увагу не лише до Спартака Субботи, але й до психолога Іллі Полудьонного. 12 квітня користувачка Анна Гопкало, яка стверджує, що у 2017 році відвідувала групову терапію з Полудьонним, опублікувала в Instagram пост зі звинуваченнями психолога у порушеннях етичного кодексу. 

"Ілля вчора опублікував своє розслідування про Спартака Субботу. Особливо важко мені було читати частину про романтичні та сексуальні стосунки з клієнтками. По-перше, тому що це порушення найважливішого правила етичного кодексу психотерапевта. По-друге, саме Ілля, як мій груповий психотерапевт, також був моїм сексуальним партнером", – написала вона.

Анна Гопкало стверджує, що після завершення групової терапії влітку 2018 року підтримувала з Полудьонним дружню переписку "з елементами флірту", а через рік на виїзному психотерапевтичному інтенсиві у них почалися сексуальні стосунки, які тривали декілька місяців. 

Наразі Ілля Полудьонний не прокоментував цих звинувачень. LIGA.Life звернулася до нього по коментар і за наявності відповіді готова доповнити матеріал.

Що кажуть експерти? 

Валерія Палій, президентка Національної психологічної асоціації, вважає, що скандал навколо біографії та діяльності Спартака Субботи може негативно вплинути на спеціалістів у сфері послуг психологічного здоров’я – як на психологів та психотерапевтів, так і на психіатрів. 

"Як ідеться в матеріалах розслідування, Спартак Суббота постійно змінював свою професійну ідентичність. То він позиціонував себе як лікар-психіатр, то називався психологом, то психотерапевтом. Такий обман може позначитися на довірі до всіх інших спеціалістів", – пояснює вона.

За словами Валерії Палій, українське суспільство має багато упереджень щодо психічного здоров’я, а відтак не завжди звертається за допомогою, коли це важливо і необхідно. Це і відсутність базової довіри до фахівців, і небажання звертатися по допомогу до них. На її думку, будь-які подібні скандали кидають тінь на кваліфікованих фахівців, які намагаються боротися з упередженнями. 

"Складно сказати, скільки насправді псевдопсихологів зараз є в Україні. У Національній психологічній асоціації обов’язковою умовою членства є перевірка диплома про базову вищу освіту, наразі наш реєстр налічує близько 1500 членів НПА. Серії та номери їхніх дипломів можна перевірити у нас на сайті. Але, на жаль, існує велике поле спеціалістів, які не є членами професійних спільнот. Оскільки у цій сфері немає жодного законодавчого контролю, а культура перевірки диплома клієнтами не така поширена, то ці люди можуть надавати послуги без відповідної освіти", – зазначає Палій.

За словами президентки НПА, через відсутність регулювання та контролю з боку державних органів фактично будь-хто сьогодні може орендувати кабінет, назватися психологом чи психотерапевтом, створити собі сторінку в соцмережах і надавати такі послуги. Тож наразі пильність щодо фаховості психолога чи психотерапевта покладається на самих клієнтів.

Водночас, за міжнародними стандартами, для надання психологічних та психотерапевтичних послуг потрібна не лише профільна освіта, але й післядипломна. Тобто після завершення базової освіти в університеті людина має пройти навчання у доказовому методі психотерапії, пройти практику під наставництвом (супервізію), особистий досвід психотерапії – і лише потім надавати послуги. Залежно від методу і підходу цей процес займає від 3 до 5 років. 

"Насправді, не завжди це відбувається на практиці. Формально, за нашим законодавством, людина, яка має університетську освіту, навіть за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр", вже може провадити діяльність із надання послуг у сфері психологічного здоров’я", – пояснює Валерія Палій. 

Але проблема у тому, що Спартак Суббота позиціонував себе не просто як психолог чи психотерапевт. В описі до його анкети на низці платформ з онлайн-пошуку лікарів вказано "психіатр" – для такої діяльності в Україні необхідно мати ліцензію. 

"Лікар-психіатр має право виписувати медичні препарати. Якщо такої ліцензії немає, то це дуже серйозне порушення, і тут ми вже можемо говорити про пряму та однозначно серйозну шкоду, яку він міг завдати людям, що зверталися до нього щодо призначення медикаментів", – пояснює Валерія Палій. 

Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман зазначає, що провадження діяльності лікарем-психіатром без відповідної освіти та ліцензії є адміністративним та кримінальним правопорушенням. Утім, на його думку, ця проблема розв'язується більш суворим контролем за наявністю дозвільних документів. 

"Шахраї завжди були і будуть, але проблема значно більша. Кілька місяців тому я розмовляв з міністром охорони здоров’я (Віктором Ляшком. – Ред.). У нас була чесна і відверта розмова, під час якої я розповів про проблему з викладачами і неякісну підготовку майбутніх лікарів-психіатрів. Я називав конкретні кафедри, де відбувається таке псевдонавчання. Але на це міністр відповів: "Так, я дещо знаю. Ви думаєте, це лише у психіатрії?" Що може бути страшніше, ніж таке почути", – розповідає президент АПУ. 

Верифікація диплому лікаря-психіатра

На момент публікації розслідування Іллі Полудьонного анкета Спартака Субботи була опублікована на кількох платформах онлайн-пошуку лікарів: DOC.ua, Health24 та Likarni.com. Ми звернулися до них по коментарі, аби з'ясувати, чи надавав Суббота підтвердження своєї освіти для реєстрації на платформі. 

"Зараз сторінка Субботи С.О. знаходиться на перевірці у наших спеціалістів у зв’язку з даними, що були опубліковані. Під час розміщення профілю на сайті лікар чи клініка заповнюють анкету та надають необхідну інформацію. На жаль, ми не маємо права поширювати дані, які були надані нам лікарем у минулому. Проте самі почали внутрішнє розслідування стосовно причин та даних для публікації. За наявності необхідної інформації сторінка буде оновлена", – розповіли у Likarni.com. 

Там зазначили, що у разі реєстрації лікаря за посередництва клініки, кваліфікація людини перевіряється медичним закладом, а не платформою. Під час реєстрації фізичною особою напряму, для реєстрації надаються скани про освіту та кваліфікації.

Така сама ситуація на платформі DOC.ua. За словами представників сайту, перевірка спеціалістів відбувається за двома групами: 

  1. Лікар, що працює у клініці-партнері. У такому разі платформа перевіряє саму клініку (документи, відповідність діяльності тощо). Водночас, клініки самостійно перевіряють своїх працівників та відповідальні за відповідність анкет розміщених у них лікарів.
  2. Лікарі, як розміщені як самозайняті особи чи мають власну практику. У такому випадку платформа здійснює самостійну перевірку: лікар надає копії документів, які підтверджують його освіту та регалії.

"Профіль Спартака Субботи був доданий на сайт у 2018 році. Доєднаний був саме через клініку, назву якої ми не можемо розголошувати публічно. Проте саме клініка забезпечувала відповідність документів: вона їх перевіряла і гарантувала відповідність. Наразі ми перевіряємо її на актуальність та очікуємо за вказаними контактами. За відсутності відповіді чи підтвердження анкета буде видалена", – зазначили у Doc.ua.