Зміст:
  1. Бюджет на зелень: скільки та на що витратять  
  2. Вирубка дерев: хто цим займається і де очікувати
  3. Які ще роботи КМДА проводить у зелених зонах

Попри воєнний стан, минулого року столиця не припиняла робіт з озеленення — висадили майже 6000 дерев, понад 61 000 кущів та 7 млн квітів. Навесні Київ традиційно відновлює роботи з благоустрою зелених зон — цьогоріч хочуть створити кілька нових парків, зокрема планують з нуля побудувати новий парк на Осокорках. Також столиця нарешті відстояла зелену зону біля Совських ставків й передала її до "Київзеленбуду".

LIGA.Life запитала в КМДА, скільки коштів у 2023 році виділено на озеленення Києва та що саме планують зробити.

Бюджет на зелень: скільки та на що витратять  

Роботи з озеленення та благоустрою у Києві проводить "Київзеленбуд" та районні комунальні підприємства, які йому підпорядковуються, повідомив LIGA.Life заступник начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Юрій Бахмат

За його словами, у 2023 році на оновлення, ремонт та створення нових парків чи зелених зон у Києві загалом виділено 258,9 млн грн. Ці кошти будуть розподілені за трьома напрямками. 

Перший з них — оновлення зелених зон та парків, що передбачає придбання та висаджування нових дерев та кущів. На це передбачено фінансування у розмірі 10 млн грн. "Кошти розподілять між комунальними підприємствами з утримання зелених насаджень Києва для придбання саджанців дерев та кущів", — розповів Бахмат.

Ще 40 735 900 грн Управління екології отримає у межах Програми економічного та соціального розвитку Києва на 2021-2023 роки. Ці кошти планують спрямувати на: 

  • реконструкцію парку відпочинку в урочищі Наталка в Оболонському районі;
  • будівництво парку вздовж проспекту Романа Шухевича між проспектом Червоної Калини та вулицею Оноре де Бальзака у Деснянському районі;
  • будівництво помпової станції на озері Вирлиця та водопроводу технічної води для поливу зелені Харківської площі та проспекту Миколи Бажана у Дарницькому районі;
  • реконструкцію та благоустрій парку "Орлятко" у Солом'янському районі.
Озеленення-2023: скільки грошей витратить Київ на парки та сквери
Фото: Київзеленбуд

На капітальний ремонт парків, скверів та інших зелених зон столиці передбачено фінансування у розмірі 235 170 000 грн. Ці гроші отримає безпосередньо "Київзеленбуд", кошти спрямують, зокрема, на капітальний ремонт таких об'єктів:

  • парк на Дніпровській набережній у районі затоки Берковщина у Дарницькому районі;
  • парк культури та відпочинку в Оболонському районі (навколо озер Йорданське та Кирилівське);
  • парк відпочинку між проспектом Миколи Бажана та вулицею Срібнокільською навколо озера Срібний Кіл у Дарницькому районі;
  • сквер на проспекті Перемоги, 52/2, в Шевченківському районі;
  • зелена зона на вулиці Героїв Дніпра, 35-37, в Оболонському районі.

Вирубка дерев: хто цим займається і де очікувати

В Управлінні екології та природних ресурсів переконують, що в Києві вирубують тільки сухостійні та аварійні дерева, а також дерева з пошкодженнями та вадами стовбурів. Вирубку проводять комунальні підприємства та лісопаркові господарства "Київзеленбуду". 

На питання, у яких зонах цього року планується вирубка, Бахмат відповів: "Обсяг робіт та місце їхнього проведення визначать після вивчення матеріалів лісовпорядкування та за результатами спеціальних лісопатологічних обстежень".

Водночас чиновник додав, що у 2023 році на території лісового фонду столиці хочуть висадити нові дерева на площі 12,7 га — використають понад 220 000 сіянців.

У квітні на сайті "Київзеленбуду" з'явилось звернення до КМДА з проханням ініціювати зміни до законодавства щодо обрізання дерев, оскільки, за чинним законом, більшість дерев столиці підпадають під вирубку. На питання, чи ухвалювала КМДА певні рішення з цього приводу, Бахмат відповів, що "це питання знаходиться на опрацюванні".

"11 квітня на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики це питання було розглянуто, та в результаті ухвалено рішення щодо створення робочої групи для опрацювання питання внесення змін до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України", — сказав він.

Які ще роботи КМДА проводить у зелених зонах

Окрім капітального ремонту парків та скверів, "Київзеленбуд" також планує витратити кошти (із суми у розмірі 235 млн грн) на догляд дерев та санітарне прибирання зелених зон й пішохідних доріжок, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, вивезення опалого листя, видалення сухостійних та аварійних дерев, формувальну й санітарну обрізку кущів та дерев.

Також гроші підуть на догляд за фонтанами, дитячими й спортивними майданчиками, що розташовані у межах зелених зон. За ці кошти також відновлюватимуть пошкоджені лави та урни для сміття.

"Заходи з утримання територій об'єктів благоустрою зеленого господарства проводяться постійно. Особлива увага приділяється паркам, скверам та іншим зеленим зонам, де спостерігається найбільша кількість відвідувачів або ж якщо територія є транзитом для мешканців та гостей столиці", — зазначає Бахмат. 

Заступник начальника управління додав, що окрім "Київзеленбуду" КМДА залучає до озеленення меценатів — "для проведення спільних толок, заходів з прибирання територій, висаджування дерев та кущів".

Озеленення-2023: скільки грошей витратить Київ на парки та сквери
Фото: КМДА

У жовтні минулого року у КМДА анонсували, що Київ масштабуватиме сучасні підходи в озелененні й братиме за основу досвід Європи. Ми запитали, що у цьому напрямку уже зроблено.

За словами Бахмата, у багатьох зелених зонах уже висаджують злакові та багаторічні трави у стилі "Нова хвиля" авторства голландського ландшафтного дизайнера Піта Удольфа. З великих масивів таких рослин можна створювати довговічні композиції, додали в КМДА.

Окремим пілотним проєктом є створення декоративних лук, для яких обиратимуться різні експериментальні ділянки на території Києва, підсумував Бахмат.