У світі продовжує рости захворюваність на коронавірус. ВООЗ попереджає, що людство зараз перебуває в епіцентрі пандемії. 

На фоні цього виступають антивакцинатори: "Чому хворих більшає, якщо вже понад пів року є вакцини від COVID-19?"

LIGA.Life зібрала більш-менш притомні запитання ковід-скептиків і поставила їх профі – сімейній лікарці Дарині Дмитрієвській. Ось відповіді.

Чому вакцина від коронавірусу не така ефективна як, наприклад, від кору?

Усі вакцини відрізняються. І всі віруси відрізняються, мають свої особливості. І від певних інфекцій імунітет виробляється пожиттєво або, принаймні, на багато років. 

А від інших – треба регулярно ревакцинуватися, як, наприклад, під час вірусу грипу. Тому що і вірус сам мутує та має певні особливості дії на організм. Тому не лише вакцини від ковіду діють не впродовж усього життя. 

І тому ми маємо дослухатися до тих результатів досліджень, які говорять, що треба повторно щеплюватися для кращого захисту.

Чому різна ефективність навіть у вакцин проти коронавірусу?

Вакцини різні, зроблені за різною технологією. Ми вже бачимо за результатами наукових спостережень за вакцинованими людьми ефективність від зараження – у Pfizer вона більша, у CoronaVac – менша. 

Це пов’язано з тим, як вакцина діє на організм і як вона стимулює імунітет. Але навіть одна й та сама вакцина, залежно від штаму, може мати різний ступінь захисту. Тому що вірус трохи змінюється.

Вакцина точно знижує ймовірність зараження коронавірусом?

Точно. Є не одне дослідження з цього приводу. І дійсно, якщо людина вакцинована зустрінеться з хворим на COVID-19, то ймовірність заразитися для неї в кілька разів менша (за різними даними і в п’ять, і в 11 разів), ніж у невакцинованої. 

Чи помирають від коронавірусу вакциновані люди?

В Україні не було жодного випадку, щоби вакцинована людина захворіла ковідом і померла.

Якщо траплялися у світі такі випадки – найімовірніше у людини були супутні серйозні захворювання. Це міг бути цукровий діабет, онкологія, якісь серйозні захворювання серцево-судинної системи. Ковід же загострює супутню проблему. 

Але знову ж, якщо це один-два випадки на весь світ, то тут може бути дуже багато факторів. Загалом це якась казуїстика і треба зрозуміти, чому так сталося.

Чому вакцина, яку ми маємо, гірше діє проти штаму "Дельта"?

Тому що штам "Дельта" відрізняється. Він має певні мутації, які допомагають йому частково обходити захисні сили організму. 

Але все одно неповністю, тому що вакцина все ж діє. І, можливо, не так швидко і не так ефективно, але розпізнає його і все одно бореться з ним. 

Чому не винайдуть вакцину проти "Дельти"?

Її розробляють, але річ у тім, що повторно вакцинувати всіх уже вакцинованих – це величезні вкладення часу, сил, грошей. 

І якщо вакцина все ще діє доволі ефективно і рятує від смертності, важких перебігів, то поки немає сенсу робити цього.

Ви могли пропустити: Краще щепитись чи перехворіти? Про побічні ефекти вакцинації проти коронавірусу

Водночас, нові вакцини розробляють постійно. І якщо будуть нові штами більш небезпечні за "Дельту" і якщо вакцина стане дійсно погано працювати, то їй на зміну запропонують іншу. 

Якраз мРНК вакцина – Pfizer, Moderna – вони є найзручнішими для цього, з огляду на їхню технологію виготовлення. Зручнішими, щоби найшвидше модифікувати їхній склад і щоб вони підходили для нового штаму.

Але все одно повторно вакцинувати мільйони людей – це енергозатратний процес. 

Чому в країнах, де високий рівень вакцинації, все одно сплеск захворюваності?

Люди інфікуються, бо це новий штам, і він відрізняється в силу імунітету. Антитіла цей штам розпізнають, але трохи гірше, ніж той штам, від якого була вакцина.

Тому люди інфікуються, але цього захисту вистачає, щоби було дуже мало і майже не було важких випадків серед вакцинованих людей.

Якщо це все ж стається, то переважно у людей з супутньою патологією, яка теж ускладнює перебіг хвороби.

Чи можливо за таких умов досягти колективного імунітету від коронавірусу?

У зв’язку з особливостями вірусу ми не знаємо, чи від ковіду у нас буде надійний імунітет як, наприклад, від віспи. 

Але дуже важливо, наскільки масово і швидко у світі вакцинуватимуться люди. Бо якщо велика частина населення вакциновані, а частина – ні, то саме останні є головними резервуарами для мутації вірусу. Для того, щоби вірус міг змінюватися і заражати вакцинованих. Через це захворюваність ходить по колу.

Якби в усіх країнах всі максимально вакцинувалися, то нижчою була би захворюваність, бо менше у вірусу було би шансів передатися. 

Але люди подорожують між країнами, тому мутації мають шанс.

Чи можна говорити про колективний імунітет, якщо не щеплюватимуть дітей?

Дітей вже вакцинують у світі. Для того й досліджують застосування препаратів на дітях, щоби всіх охопити щепленням. 

Те, що їх не вакцинували з самого початку, пов’язано з тим, що щеплюють насамперед групи людей, які мають більше ризиків потрапити в реанімацію і навантажити медичну систему. 

Тому тут не питання, що дітей не хочуть вакцинувати. Звісно, їх треба вакцинувати. У нас навіть почали це робити.

Тому, можливо, так, можливо, вірус курсуватиме, якщо дітей не щеплюватимуть. Тому треба робити щеплення всім.

Нам доведеться вакцинуватися від коронавірусу кожні пів року?

Наразі схоже, що ні. Можливо з трішки більшим проміжком. 

Але якщо й раз на пів року – нічого в цьому страшного немає. У США, наприклад, від грипу вакцинуються кожні шість місяців. І це для всіх нормальна практика і нікого це не обтяжує. Це рутина, до якої люди звикли і вони розуміють, що це треба робити, щоби не вмерти і не мати тяжкого перебігу хвороби.

Це питання ще досліджують – спостерігають за вакцинованими людьми, в який момент вони починають масово повторно хворіти на ковід після вакцинації і тоді відмічають, наскільки тривалий захист. 

Це не одиничні мають бути випадки, а масові. Тоді буде зрозуміліше, скільки вакцина тримає захист: умовно, рік, два, три, десять чи 15.

Сказати наперед, скільки це триватиме, неможливо. Якщо хтось каже – це треба піддавати сумніву.

Вченим хочеться знайти таку вакцину, щоби не потрібно було постійно розробляти нову. І щоби вона була надійна на багато років. Але ми живемо в реальному світі. Якщо вам хтось пропонує від нової хвороби "швидке, надійне" рішення –  тут щось не так.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин