Як сповільнити старіння шкіри. Останні дослідження відкривають нові можливості
Ілюстративне фото: Freepik

Результати цих експериментів можуть використовуватись для вирощування штучної шкіри, трансплантації та запобігання утворенню рубців. Про це пише BBC. Найцікавіше переказує LIGA.Life.

Проєкт Human Cell Atlas (Атлас людських клітин. — Ред.) – одна з програм у біології, над якою працюють у Wellcome Sanger Institute у Кембриджі. Однією із керівниць проєкту є професорка Музліфа Ханіффа. Вона розповідає, як дослідження допоможе знайти ефективніші методи лікування хвороб шкіри та якнайдовше зберегти молодий вигляд.

Якщо ми зможемо впливати на шкіру та запобігати старінню, у нас буде менше зморшок.

Останнім часом науковці досягли прогресу у розумінні того, як клітини шкіри розвиваються у плода на ранніх стадіях розвитку. Під час запліднення всі клітини людини однакові. Проте через три тижні специфічні гени всередині стовбурових клітин "вмикаються", щоб передавати інструкції, як розвиватися далі майбутньому організму. Дослідникам вдалося виявити, які гени, в який період і в яких місцях "вмикаються" для формування шкіри.

Гени, що стають помаранчевими, формують поверхню шкіри. Жовті визначають її колір. Також є велика кількість й інших генів, що утворюють інші структури. Фактично, вчені отримали набір інструкцій зі створення шкіри, який вони опублікували в журналі Nature.

Як сповільнити старіння шкіри. Останні дослідження відкривають нові можливості
Людська стопа в стадії розвитку, на якій видно очки різних кольорів, що позначають гени, які формують кістки, м’язи та хрящі. Фото: BBC

Дослідникам відомо, що шкіра плода заживає без рубців. Також вони мають детальну інформацію про те, як це відбувається. Однією з областей дослідження може бути визначення того, чи можливо відтворити цей процес на шкірі дорослої людини. Можливо, навіть для використання в хірургічних процедурах.

Разом з тим, під час одного з основних досліджень було виявлено, що імунні клітини відіграють вирішальну роль у формуванні кровоносних судин у шкірі. Надалі ці процеси відтворили в лабораторії. Експерти використовували хімічні речовини, щоб "вмикати" й "вимикати" гени в потрібний час і в потрібних місцях. Дії були спрямовані на те, аби штучним шляхом виростити шкіру зі стовбурових клітин. Поки ж дослідникам вдалося виростити крихітний шматок шкіри, на якому згодом з’явився волосяний фолікул.

Як сповільнити старіння шкіри. Останні дослідження відкривають нові можливості
Зелене світло використовується для освітлення шкіри, вирощеної в лабораторії. Палець указує на волосяні фолікули. Фото: BBC

За словами професорки Музліфи Ханіффи, на меті — вдосконалення техніки.

Отриману штучним шляхом шкіру можна використовувати, щоб зрозуміти, як розвиваються спадкові захворювання та випробувати нові методики лікування.

Як сповільнити старіння шкіри. Останні дослідження відкривають нові можливості
Зображення розвитку легені з проєкту "Human Cell Atlas". Фото: BBC

Інструкції щодо активації та деактивації генів, які ще в зародковому стані надсилаються всьому ембріону, продовжують діяти й після народження в дорослому віці, щоб сприяти розвитку всіх органів і тканин.

За вісім років існування проєкт "Human Cell Atlas" проаналізував 100 мільйонів клітин із різних частин тіла. Він уже створив попередні атласи мозку й легень, а дослідники продовжують працювати над атласами нирок, печінки та серця.

Наступний етап — об'єднання окремих атласів, розповідає професорка Сара Тейхман із Кембридзького університету, одна із засновниць і керівниць "Human Cell Atlas". Генетичні інструкції з розвитку інших частин тіла будуть опубліковані впродовж наступних тижнів і місяців — допоки не буде отримано більш повну картину будови людини.