Зміст:
  1. Грип і коронавірус
  2. Чи допомагає вакцина від грипу захиститися від COVID-19
  3. Чому треба вакцинуватися від грипу
  4. Кому потрібно вакцинуватися першочергово
  5. Вакцини від грипу в аптеках України
  6. Яку вакцину від грипу купити
  7. Як вакцинуватися в умовах пандемії
  8. Як вакцинуватися, якщо ви проживаєте в невеликому місті

Доповнено текст від 28 вересня

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в епідсезоні 2020-2021 в північній півкулі, а відповідно, і в Україні, курсуватиме 4 штами грипу:

  • штам типу А Guangdong-Maonan (H1N1)
  • штам типу А Hong Kong (H3N2)
  • штам типу В Washington (B / Victoria lineage)
  • штам типу В Phuket (B / Yamagata lineage).

Про те, які вакцини будуть в Україні, як організувати безпечний візит на щеплення під час пандемії та чого очікують цього епідсезону LIGA.Life допомагала розібратися медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова.

Вакцина від грипу 2020-2021: коли купити і чому варто щепитися під час пандемії
Катерина Булавінова. Фото – ЮНІСЕФ

Грип і коронавірус

Ситуація з грипом ускладнюватиме ситуацію з ковідом і навпаки. Як для пацієнтів, так і для лікарів.

"Пацієнт при температурі/кашлю/нежиті, звичайно ж, буде думати, що в нього ковід. В лікарнях буде дуже складно, бо потрібно буде відрізнити одне від іншого і незрозуміло як сортувати хворих, щоб не "змішувати" тих у кого грип і у кого ковід. На око різницю визначити неможливо", – пояснює експертка.

Інфекціоністка впевнена, що будуть також випадки змішаної інфекції – грип разом з ковідом.

Це теж не покращуватиме стан пацієнта впродовж хвороби. 

"Саме тому дуже важливо,щоб якомога більше людей вакцинувалися від грипу, особливо медпрацівники", – наголошує Булавінова.

Чи допомагає вакцина від грипу захиститися від COVID-19

Вакцина від грипу захищає легені людини від серйозної атаки вірусу грипу. Її роблять, щоб запобігти госпіталізації і щоб людина не померла від грипозної пневмонії, пояснює експертка.  

Опосередковано, як вакцина від грипу, так і вакцина від пневмококу захищають ваші легені, каже Булавінова.

Від ковіду поки вакцини немає, тому наразі потрібно захиститися від того, від чого можемо захиститися, додає інфекціоністка.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Чому треба вакцинуватися від грипу

Щеплення від грипу потрібно робити щороку. Вірус грипу мутує і кожного року штамовий склад вакцини змінюється відповідного до того, які штами, як очікується, циркулюватимуть цього сезону.

Міністерство охорони здоров’я наводить такі аргументи, що щеплення від грипу:

  • на 60% зменшує ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень
  • на 80% – ймовірність смертельних випадків
  • на 50% – частоту госпіталізацій.

За даними МОЗ, минулого епідсезону від ускладнень грипу померла 71 людина. Загалом на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей – це 12,9% населення. З них  63% – діти до 17 років.

Грип може призвести до тяжких ускладнень, наприклад, пневмококової пневмонії, та смерті. Грип збільшує ризик інфаркту чи інсульту.

Кому потрібно вакцинуватися першочергово

До так званої "професійної групи ризику" входять люди, які багато контактують з іншими, а відтак більше ризикують заразитися: медичні працівники, вчителі, викладачі та вихователі, а також всі, хто працює з великою кількістю людей, наприклад, продавці у магазинах. Також поліція і військовослужбовці.

"І якщо для медиків буде державна закупка, або вакцину для своїх працівників закупить медичний заклад – це буде чудово, бо медики не завжди готові виділити гроші і час на візит на вакцинацію, а так вони отримають її безоплатно і просто на робочому місці", – каже Булавінова.

До "медичної групи ризику" входять люди, які більше за інших ризикують потрапити через грип в лікарню, отримати серйозне ускладнення, як-от пневмонію, або померти: це діти з 6 місяців до 5 років, вагітні (вакцинацію від грипу можна проводити на будь-якому терміні вагітності), люди 65+ і ті, у кого є хронічні захворювання легень, серця, судин, цукровий діабет, ожиріння.

Важливо захистити від грипу школярів, які можуть заразитися у дитячому колективі і "принести" інфекцію додому, де є, наприклад, маленькі діти чи бабусі/дідусі з групи ризику, для яких це особливо небезпечно.

До слова, голова МОЗ Максим Степанов на брифінгу 7 вересня заявив, що міністерство домовилося про постачання 1,5 мільйона доз вакцини за гроші з бюджету для медиків та силовиків. Утім, того ж дня в міністерстві повідомили, що переговори ще тривають.

22 вересня в інтерв'ю LIGA.Life Степанов розповів що ці вакцини будуть у жовтні – листопаді, бо "раніше вони і не потрібні".

"Є вакцини, які ми купуємо для щеплення групам ризику – лікарі, освітяни. Ми купуємо їх у міжнародних партнерів, 1,4 млн доз. Думаю, в жовтні-листопаді вони будуть в Україні. Раніше вони й не потрібні. Минулого року 238 000 людей щепилися від грипу. Сезон грипу починається восени, але пік – на кінець січня-початок лютого", – розповів міністр.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

Вакцини від грипу в аптеках України

Вакцинація від грипу не входить до національного календаря щеплень, тому вакцини не закуповуються на державному рівні. Зробити щеплення від грипу можна власним коштом.

Українські компанії-дистриб’ютори замовили для приватного ринку дві вакцини – виробника Санофі Пастер "Ваксігрип" – там буде чотири штами в одній вакцині, та "ДжіСі Флю" – вона з трьох штамів.

Очікується, що в Україні буде близько 700 000 – 800 000 доз. Усі вони підуть в аптеки і в приватні клініки.

Як повідомили на початку вересня у Центрі громадського здоров'я, замовлення на український приватний ринок цьогоріч становить 665 000 доз вакцини. За інформацією ЦГЗ, в аптеках уже наявні вакцини проти грипу.  Орієнтовна вартість вакцин – від 250 до 350 грн. 

Державних закупівель вакцини від грипу не було, додає експертка.

У цілому в епідсезон 2020–2021 років в Україну буде поставлено 665 000 доз вакцини:

  • 500 000 доз "Ваксігрип Тетра" (виробник – "Санофі Пастер", Франція, чотирьохвалентна);
  • 45 000 доз "Інфлувак" ("Абботт Біолоджікалз Б.В.", Нідерланди, трьохвалентна);
  • 100 000 доз "Джісі Флю" ("Грін Кросс Корпорейшн", Південна Корея, трьохвалентна);
  • 20 000 доз "Джісі Флю" ("Грін Кросс Корпорейшн", Південна Корея, чотирьохвалентна).

Буде ще поставка близько 16 000 доз вакцини "Ваксігрип" у вигляді гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ в рамках Global Health Initiatives для медпрацівників, каже Булавінова. "Але всього близько 16 000. Медичні працівники отримають таке щеплення безоплатно", – додає вона.

Яку вакцину від грипу купити

Вакцинуватися потрібно з вересня. Наприклад, США вакцинують уже і це можна зробити в будь-якій аптеці. Препарати для вакцинації в Україні чекають в кінці вересня – на початку жовтня.

Як тільки вони з’являться на полицях аптек чи в клініках – вакцинуйтеся одразу, радить Булавінова. Вибирати вакцину довго не доведеться – яку встигнете купити, та й ваша, зазначає інфекціоністка. Це тому, що кількість доз буде невелика. Приміром, аби вакцинувати тільки персонал медичних закладів (медиків та інших працівників закладу), потрібно пів мільйона доз. Це на фоні тих 700 000 вакцин, які поставлять в Україну.

Утім, якщо ви не встигнете вакцинуватися на початку сезону грипу – це доцільно зробити упродовж всього сезону, каже експертка.

Як вакцинуватися в умовах пандемії

Незалежно від того, приватна це клініка чи державна поліклініка, обговоріть з працівником рецепції або зі своїм лікарем, як зробити ваш візит на вакцинацію безпечним, каже Булавінова. Дізнайтеся, чи розділені у закладі потоки пацієнтів по часу, наприклад, Ви можете домовитись, що зачекаєте надворі і вас покличуть всередину вже на вакцинацію. У деяких закладах для тих, хто приходить на щеплення, існує окремий вхід у будівлю, щоб вони не перетиналися з хворими. Суть у тому, щоб ви не зіштовхнулися з кимось, у кого коронавірус чи грип.

Якщо ви вакцинуєтесь у приватній клініці, то там вакцина буде в наявності, ви просто її оплачуєте. Часто потрібно оплатити ще й вартість послуги огляду лікарем. Хоча для вакцинації огляд лікаря, якщо чесно, не потрібен, це – медсестринська процедура, зазначає Булавінова.

Якщо ви купуєте вакцину в аптеці – транспортувати її потрібно обов’язково у сумці-холодильнику, ви зберігаєте чек, на якому видно час, коли ви її купили. Приносите вакцину до свого медпрацівника і він вам одразу має зробити щеплення.

Щоб знизити ризик інфікуватися під час візиту як до приватних, так і державних медичних закладів – ви повинні бути в масці та дотримуватися дистанції з іншими людьми.

Як вакцинуватися, якщо ви проживаєте в невеликому місті

У великих містах проблеми з доступом до вакцин немає. Якщо ви проживаєте у маленькому місті чи селі – запитайте у вашого лікаря, де і як отримати щеплення від грипу у вашому населеному пункті.

"Я раджу зараз абсолютно всім людям говорити зі своїм сімейним лікарем про те, що вони хочуть вакцинуватися від грипу і запитувати, як він може вам у цьому посприяти", – наголошує Булавінова.