Зміст:
  1. Як застосунки для знайомств змінюють нашу поведінку
  2. Чи варто йти в Tinder, якщо вам кепсько
  3. Як покращити ваші шанси в Tinder

Один свайп вправо може змінити ваше життя. Фільм про шахрая із Тіндера блискавично потрапив у десятку за переглядами в Україні та наразі утримує там першість.

Документальне кіно розповідає про те, як жінки "повелися" на красиву історію про "багатого принца", літали приватними літаками, ночували в дорогих готелях, а потім втратили величезні гроші, як ця історія розвивалася і до якого неочікуваного несправедливого результату дійшла. А ще – як це все розплутали журналісти завдяки одній жінці, яка наважилась не мовчати.

Ймовірно, цей фільм став таким популярним ще й тому, що кожні п'яті стосунки у світі починаються онлайн. А в пандемію стало ще спокусливіше позалипати в застосунках для знайомств. Та що казати, про застосунки для знайомств та казусні або щасливі історії розповідають навіть на психотерапії. 

Тому LIGA.Life нагадує цю статтю психологині Марти Приріз, вперше опубліковану 2 жовтня 2020 року.

***

Як психотерапевтка, щодня слухаю різні історії чоловіків та жінок. і розповіді про онлайн-знайомства займають одне з чільних місць.

Серед багатьох застосунків для знайомств здебільшого вибір падає на користь Tinder. Його створили всього 9 років тому, та вже зараз ним користуються 50 млн людей зі всього світу.

Чимале число, яке обнадіює тих, хто віртуально шукає свою людину. 

Якщо зараз на вашому обличчі з’явився сарказм, а в голові промайнула думка: "Люди реєструються в таких застосунках тільки заради сексу", то розвінчаю ці міфи. 

Сотні людей зізнаються в опитуваннях, що вони проводять час в Tinder і аналогах, бо в них немає достатньо варіантів обрати партнерів у реальному житті або ж вони шукають когось, з ким в них зав’яжеться зв'язок, чи тих, хто здається їм привабливим. 

Деякі іноземні дослідження демонструють нам ще один факт: пари, які познайомилися онлайн, мають схожий чи навіть вищий рівень задоволення сімейним життям, ніж пари, які зустрілися наживо.

Як застосунки для знайомств змінюють нашу поведінку

Логіка більшості застосунків для знайомств проста: створюємо профіль, додаємо фото і, за бажанням, дрібку інформації про себе. 

Гортаємо профіль праворуч, якщо хтось сподобався, ліворуч – якщо ні. Після цього повторюємо. Ще і ще. Аж до моменту, коли знаходимо цікаву людину або – поки не втомимося. Ймовірно, після цього застосунок піде у кошик.

Але що відбувається з нами, якщо проводимо в подібних застосунках не вечір, а кілька місяців поспіль?

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Уявіть, що шукаєте начитаного, дотепного зеленоокого чоловіка, який матиме схожий стиль життя, і вірите, що який-небудь Tinder здійснить ці побажання. Та час минає і нічого не відбувається. 

Трапляються онлайн начитані, дотепні, зі схожим стилем життя... Проте все разом в одній людині – ні. 

Тоді, у разі тривалого використання такого типу застосунків, знижується наша вибірковість під час пошуку партнера.

На кінчиках пальців у всіх користувачок та користувачів Tinder сотні можливостей: безліч людей чекають на повідомлення та декларують, що готові познайомитися. Ми гортаємо десятки профілів перед сном, свайпаємо, і… все менше часу залишається на вирішення. 

Бо там, через кілька кліків праворуч, може бути та сама людина. Треба швидко свайпати та ініціювати розмови. Бути готовими знайомитися і фільтрувати нові контакти. Але нам це йде взагалі не на користь.

Наявність багатьох варіантів потенційних партнерів та брак часу зменшує вибірковість у вирішенні. А це означає, що з часом будемо неспроможні виокремити, хто нам підходить, а хто ні.

По-перше, будемо втомлені тисячами варіантів, які пропонують застосунки для знайомств. По-друге, брак часу підганятиме вирішувати якомога швидше. Значить, часто поспішно чи некоректно.

Так з читаючого, дотепного зеленоокого чоловіка, який матиме схожий стиль життя, залишиться якийсь один критерій. В кращому разі, два.

Друге, що зробили застосунки для знайомств – замінили реальні побачення. Якщо у вас повний робочий тиждень, то ввечері години перед екраном смартфону можуть втомлювати і ви сприйматимете їх як додаткове навантаження.

Дослідниця Холлі Вуд спілкувалася з американськими чоловіками щодо побачень. Багато з них казали їй: "Я так багато вкладаюся в побачення, але не отримую результатів". Коли ж Холлі уточнювала: "А що саме ви робите?", чоловіки обурювалися: "Як?! Я щодня сиджу годинами в Tinder, хіба цього мало?".

Холлі Вуд каже, що для багатьох користувачів такі застосунки замінили побачення наживо. Час, який люди могли провести на побаченнях, вони проводили, тицяючи пальцем в застосунках для знайомств. А потім часто так і не йшли на зустрічі.

Чи варто йти в Tinder, якщо вам кепсько

 

2019 року в Огайо опитували студентів коледжів, які почувалися самотніми та витрачали час, що перевищував середній, на сидіння в застосунках або сайтах для знайомств. 

Дослідниці виявили: що більш самотньо почувається людина, то більш наполегливою вона буде в пошуках партнера онлайн. 

Втім, іноді пошук може тривати довго. Та й невдач ніхто не скасовував. Люди в пригніченому стані більш гостро реагують на негативний досвід користування застосунками чи брак співпадінь там.

Відмінностей між чоловіками та жінками дослідницька команда не знайшла, тобто ті й ті будуть переживати відчуття відірваності, відчуженості та ще глибшої одинокості, якщо онлайн-знайомства будуть лише компульсивним способом, аби не відчувати неприємні, але однаково важливі емоції. 

Тож, коли ви почуваєтеся самотніми та компульсивно тягнетесь до смартфона, аби зайти в застосунок для знайомств та заглушити неприємні відчуття, то, на жаль, від цього стане тільки гірше.

Як покращити ваші шанси в Tinder

Люди недаремно заходять в Tinder щодня. В середньому, чоловіки витрачають аж п'ять годин на день там, тоді як жінки – дві години.

13,6% знайомств у Tinder потенційно приведуть до весілля. 

Тож, якщо ви вирішили зареєструватися в Tinder чи схожих застосунках та спробувати знайти там своє щастя, то ось що може спрацювати та зробити вас більш успішними в цьому процесі.

1. Оберіть принаймні три власних фотографії

2016 року науковці Канади та Британії проаналізували 230 000 чоловічих та 250 000 жіночих профілів в Tinder. Вони стверджують, що існує зв'язок між кількістю "метчів" та кількістю фотографій у профілі людини.

Аби максимально підвищити шанси на успіх, ваш профіль має містити щонайменше три фотографії, де зображені ви, а не меми, цитати або групові фото. 

Найкраще якщо це будуть чіткі, якісні фото, де можна вас роздивитися.

2. Попрацюйте над описом свого профілю

Використовуйте якомога більше символів у написанні свого біо в Tinder, адже люди, які ґрунтовно та розгорнуто описують себе, досвід та хобі, більш успішні в онлайн-знайомствах.

Логіка наступна: якщо ви чимало написали про себе, то заінвестували час, аби привести до ладу свій профіль. 

Отже, ви насправді зацікавлені, щоб з кимось познайомитися онлайн, а не просто жартома є в застосунку для знайомств, аби глянути, чи з цього взагалі буде діло.

А коли ж ви зацікавлені, то значить, вимогливі: до інших та до себе. Заповнений профіль вказує на те, що налаштовані докладати зусиль для побудови комунікації з потенційними партнерами.

3. Напишіть про ваші наміри перебування в застосунку

Чоловіки та жінки однаково часто заявляють, що шукають в Tinder людину для побудови тривалих стосунків. Утім, коли опитували користувачів і користувачок щодо головних цілей перебування в застосунках для знайомств, то вони говорили про наступне: секс на одну ніч, пошук партнера, просто спілкування, побачення і нічого більше, погортати профілі інших.

Ось чому важливо знайти слова та написати, що саме ви шукаєте в застосунку для знайомств і на що сподіваєтесь. 

Найкраще це робити в описі профілю: тоді уникнете непорозуміння з обох боків та заощадите час на пояснення згодом всім, хто вас уподобав. Крім цього, це підвищує шанси відразу профільтрувати тих, хто шукає іншого, ніж ви.

Марта Приріз, психологиня, вивчає сімейну та парну психотерапію в США (медичний університет Сент-Луїса), для LIGA.Life