Сумчанин каже, що щепився від ковіду 27 разів. Наскільки це можливо
Ілюстративне фото: EPA

В Україні 23-річний чоловік стверджує, що щепився від коронавірусу 27 разів. Його ціль – 30. Мета – популярність. Його вже встигли прозвати "колекціонером вакцин". 

Чи можливо таке взагалі і які потенційні наслідки можуть чекати на людину, яка щепиться 27 разів з невеликим інтервалом, LIGA.Life запитала у Дмитра Черниша, директора департаменту розвитку електронної системи охорони здоров‘я Національної служби здоров’я та Федора Лапія, інфекціоніста, голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Також ми звернулися в Міністерство охорони здоров’я, коментар обіцяють наступного тижня.

Що сталося

23-річний Олексій після отриманого базового курсу щеплень у Сумах, де сам проживає, просив лікарів продовжувати колоти йому вакцину.

Після відмови – поїхав областю, далі – влаштував "тур" Харківщиною та іншою територією України, повідомила начальниця управління охорони здоров’я Сумської міськради Олена Чумаченко під час апаратної наради в Сумській міськраді 17 січня.

За словами Олексія, його щеплювали "за компліменти". 

Лікарі зазначають, що найімовірніше чоловік отримував щеплення в центрах вакцинацій, де не завжди встигають перевірити дані про людей, які до них приходять. 

У системі Helsi, куди вносять дані про вакцинацію, жодних запобіжників на такий випадок немає, проте там зазначають, що в таких людей можуть виникнути проблеми із отриманням COVID-сертифікату, пише ТСН.

За словами чоловіка, він отримав щеплення трьома препаратами: астразенекою, коронаваком і файзером.

Як таке можливо

Тут питання не до системи, а до лікарів, які на ці щеплення могли погоджуватися, каже Дмитро Черниш.

"Система працює рівно так, як її запрограмували. Система має зберігати всю інформацію про взаємодію пацієнта з лікарем", – пояснює він.

Тобто, якщо Олексій таки щепився 27 разів – всі ці щеплення внесені до його медкартки. І це добре, вважають в НСЗУ.

"Тому що добре, якщо все мине добре, а якщо в нього виникнуть якісь ускладнення? Усе ж може бути. Тож лікар, який буде його лікувати, побачить цю інформацію. Побачить, що в пацієнта 30 щеплень за норми дві+бустер. І це може бути допомогою лікарю під час ухвалення клінічних рішень", – пояснює Дмитро.

Чому система дозволяє вносити понад три щеплення? Через невизначеність із подальшою вакцинацією. Це стосується і людей, що мають проблеми з імунітетом, яким потрібні додаткові дози.

"Поки правила (вакцинації. – Ред.) чітко не сформовані, обмежити цей процес на рівні системи – це рівнозначно, що залишити деяких пацієнтів без нормальної меддопомоги", – пояснив Черниш.

НСЗУ, зі свого боку, не переводить оплату ні лікарям, ні лікарням за зайві щеплення.

"Оплати за ці всі вакцинації не пройшли. Тому що ми платимо закладу за першу, другу і бустерну дозу. Всі інші дози (окрім додаткових для людей з проблемним імунітетом. – Ред.), з погляду державних виплат, не оплачуються", – пояснив Черниш.

LIGA.Life чекає коментаря МОЗ, чи буде проводитися якесь розслідування і чи передбачене покарання лікарям.

За словами Черниша, на моніторингу виявляють випадки, коли людина отримує більше доз вакцини, ніж має.

"Це відбувається нечасто, але такі випадки є. Ми ж перевіряємо. І вчимо надавачів медпослуг. Вони ж думають, що це як раніше все йде, за якоюсь статистикою, якої толком ніхто не бачить. Та ми все прекрасно бачимо", – зазначив Черниш.

Чи справді в базі є пацієнт із 27 щепленнями від коронавірусу, в НСЗУ сказати не можуть.

"Ми не маємо доступу до персональних медичних даних. Тільки лікарі бачать цей зв’язок. Ми моніторимо все деперсоналізовано. Тому перевірити цю інформацію без належних підстав не можемо. Належні підстави це – рішення суду або заява самого пацієнта", – пояснив Черниш.

Який в такому разі в Олексія буде сертифікат – як і у всіх інших, після двох базових доз.

Це безпечно?

Аби говорити, чи безпечно для здоров’я людини вводити 27 вакцин з невеликим інтервалом, треба провести дослідження, наголошує Федір Лапій.

"Перш ніж вакцини схвалюють до використання, вони проходять дослідження, затверджуються схеми, і за цими схемами починають використовувати препарат", – пояснює він. 

Робити якісь припущення за одним випадком буде некоректно, зазначає Лапій.

"Навіть один випадок – не підстава, щоб робити певні висновки. Навіть якщо в людини в майбутньому трапляються певні зміни в організмі в лабораторних показниках, це все одно не дає підстави робити достовірні висновки, що вони були спричинені вакцинами, адже людина може мати певні свої захворювання і їхні загострення", – пояснює інфекціоніст.

Щоб робити висновки – потрібна вибірка. Тобто масштабне дослідження. А спеціально такі дослідження навряд чи хтось буде планувати та проводити.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин