У чому секрет успіху збірної України: фарт чи тактика Шевченка?
Фото: EPA

Збірна України з футболу здобула перемогу і виборола путівку до чвертьфіналу чемпіонату Європи, де зіграє вперше в історії.

Попри перемогу та важливий результат, експерти вважають, що радіти зарано. Це не та збірна, про яку можна казати, що вона найсильніша в історії.

Є фактори, які зіграли на користь "синьо-жовтим", але й зміни в команді також є.

Вдалий суперник – краще шведи, ніж Австрія

Україні пощастило, що суперником в 1/8 фіналу стала команда Швеції, а не Австрія, вважає спортивний коментатор Вадим Власенко.

За його словами, шведи менше пресингують, проти них не треба грати в швидкий футбол, а це комфортно для української команди. Попри це, Шевченко все одно вирішив грати обережно.

"Неймовірно важливим, очікуваним і логічним рішенням було вийти саме проти шведів із трьома центральними захисниками для грамотної командної роботи у захисті, щоб "вимкнути", зокрема, того ж форварда "Реал Сосьєдада" Ісака з усім його потенціалом, і це вдалося зробити.

Це відлуння формування якісного тренерського штабу Андрієм Шевченком і його персональної гнучкості у відповідь на суперника та обставини.

Зінченко зліва, де він, хоч і за іншої тактичної схеми та відтак за певних нюансів, грає у "Манчестер Сіті", – теж було дуже ефективно: він почувався комфортно, природно, і, крім іншої праці, зробив результативну передачу та забив м'яч", – каже спортивний коментатор Власенко.

У чому секрет успіху збірної України: фарт чи тактика Шевченка?
Фото: EPA

Фортуна ще раз усміхнулася українцям, коли шведи не реалізували свої моменти та отримали вилучення:

"Вилучення у суперників спричинило наш вирішальний ривок. Бо у нас стало на одного гравця більше. Шведи підсіли, бо сил у них було дуже мало. І ми змогли забити. У нас ще не було матчів, щоб на 120-й хвилині українці забивали головою. Це історичний матч", – каже футбольний коментатор Денис Босянок.

Фарт – взагалі постійна "фішка" української команди на цьому Євро, додає журналіст, ведучий ютуб-каналу ТаТоТаке Андрій Сеньків:

"Єдина людина, яка притягує цей фарт постійно, – Андрій Шевченко. Те, як ми вилізли з групи – взагалі фантастика.  При тому як ми там грали, як ми пробилися у чвертьфінал – це неймовірно.

Це речі, які важко пояснити раціонально. Ті рекорди, що ми встановили, – це круто, це історія. Але так, щоб гучно заявити, що ми граємо так круто в футбол, що ми настільки сильні – я б не поспішав, щоб потім не було боляче у матчі з Англією".

У чому секрет успіху збірної України: фарт чи тактика Шевченка?
Фото: EPA

Відповідальність перед вболівальниками, атмосфера та авторитет Шевченка

Україна продемонструвала, можливо, найгіршу свою гру у матчі проти Австрії.

Та й взагалі показала низький рівень у груповому етапі. Тому була достатньо заряджена на 1/8 фіналу, каже спортивний коментатор Вадим Власенко.

Він виокремив вміння українців тримати удар і відповідати на жорстку гру шведів, які переважали українську команду за антропометрією.

"Потрібно говорити про раціональну та якісну підготовку до матчу. Знаю зсередини збірної, що у ній справді чудова родинна атмосфера, а авторитет Шевченка, що істотно впливає на ту ж мотивацію та впевненість, великий. Допомагає цьому і те, що у своєму віці він у чудовій фізичній формі, тож ділиться власною майстерністю та є взірцем, беручи участь регулярно у вправах з м'ячем", – каже Вадим Власенко.

Що і чому зміг змінити Шевченко в збірній?

Шевченко має козирі в руках

У 2016 році Андрій Шевченко очолив збірну України, що викликало в світі українського футболу чимало негативних відгуків.

Адже більшість експертів вважала – спочатку маєш потренувати клуби, потім молодіжні збірні, там зробити своє ім'я, а вже після, як досягнеш якогось рівня, здобудеш титули, отримаєш шанс стати тренером національної збірної. Шевченко все це пропустив. Він одразу став тренером головної збірної – однією з причин називали кумівство.

Адже Шевченко – кум президента Української асоціації футболу Андрія Павелка. І хоча новому тренерові вдалося не з самого початку гучно заявити про себе – Україна в кваліфікації чемпіонату світу 2018 року посіла третє місце, що виявилось антирекордом для "синьо-жовтих".

"У Шевченка був важливий козир – повна довіра з боку федерації. Йому повністю розв'язали руки.

Шевченкові допомагають і дозволяють будь-що. Він набрав команду з іноземних тренерів.

Якщо подивитися, то там лише один помічник, який з українського футболу, – Олександр Шовковський. Усі інші – іноземці. Вони  – досвідчені тренери з фізичної підготовки чи аналітики. У більшості – це італійські фахівці. І вони безперечно вплинули на розвиток Шевченка як тренера, і вже допомогли йому впевнено постати як тренер", – каже Денис Босянок.

У чому секрет успіху збірної України: фарт чи тактика Шевченка?
Фото: EPA

У складі – молодь та гравці топових клубів

Свою політику Шевченко веде і в створенні складу самої команди.

Головний тренер робить акцент саме на грандів українського футболу – київське "Динамо" та донецький "Шахтар", а також зарубіжні клуби.

Водночас практично не даючи шансів зіграти гравцям інших клубів. З іншого боку, свої корективи зробила пандемія – до лав збірної викликали всіх сильних гравців, незважаючи на клубну емблему, що він захищає.

"Довбик, який забив вирішальний гол у матчі зі Швецією, це якраз приклад того, що не треба цуратися і кликати людей з інших клубів, а не лише "Шахтаря" та "Динамо". Вони також вміють грати у футбол. Можливо, цей удар відкриє Шевченкові очі на інші клуби. У нас одна з наймолодших збірних на турнірі. Шевченко провів серйозне омолодження складу. У нас зовсім інша команда у порівнянні з тими, хто грав 4-5 років тому".

"Дуже багато молоді – і це реальне досягнення тренера Шевченка – вірити в молодь, підтримувати її та давати шанс проявити себе", – каже Сеньків.

Уже 3 липня Україна зіграє у чвертьфіналі проти Англії. Матч відбудеться в Римі.