ЗНО-2021: Шкарлет анонсував зміну формату. Що зміниться
Ілюстративне фото: Lech Muszynski/ЕРА

26 березня Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив: враховуючи рік пандемії та непередбачувані хвилі захворювання, може бути змінений формат Зовнішнього незалежного оцінювання, який залежить від епідситуації.

Шкарлет каже, що МОН звернулося до президента з ініціативою подати як першочерговий законопроєкт для "впорядкування питань проходження державної підсумкової атестації у формі ЗНО випускниками шкіл".

Що змінить проєкт закону

31 березня голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина повідомила, що комітет рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому законопроєкт №5014.

За її словами, він звільняє випускників від обов’язкового складання державної підсумкової атестації. І передбачає, що випускники мають право пройти ДПА, у тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням.

"Кожен зможе обрати для себе потрібний "план дій": ті, хто планують вступати до вищих навчальних закладів, складатимуть ЗНО.

А ті, хто не планує здобувати вищу освіту, отримають атестат і зможуть не приходити до пунктів тестування", – пояснила Юлія Гришина.

Депутатка додала, що такий же сценарій діяв минулого року. Це, мовляв, допоможе зменшити скупчення в пунктах тестування та знизити ризик поширення коронавірусу.

Гришина зазначила, що законопроєкт визначений як невідкладний й може бути внесений до порядку денного найближчого позачергового засідання парламенту.

Хто може не дійти до пунктів тестувань

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко пояснила LIGA.Life, що зміна формату ЗНО – це врегулювання питання щодо тих, хто має складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО.

За її словами, законопроєкт фактично дублює документ, який був минулого року. Зміни лише у тому, що додається ще один рік.

"Коли минулого року скасували ДПА у формі ЗНО, ми мали найбільшу неявку за останні роки. Такого ніколи не було раніше.

Приблизно третина потенційних учасників ЗНО не прийшли в пункти тестування, більшість із них не з’явилися саме через необов’язковість проходження ДПА у формі ЗНО", – розповіла Тетяна Вакуленко.

За її словами, в Українському центрі оцінювання якості освіти очікують, що цього року неявка буде ще більшою.

"Цього року є навчальні предмети, які складають винятково з метою проходження ДПА. Наприклад, обов’язковою у 2021 році мала бути ДПА у формі ЗНО з математики. У нас є предмет, який називається математика (завдання рівня стандарту), його учасники складали б тільки для отримання державної підсумкової атестації й зрозуміло, що кількість тих, хто не прийде в пункти оцінювання цього предмету, буде доволі значною", – каже заступниця директора УЦОЯО.

Карантинні заходи

Стосовно карантинних заходів під час тестувань, то, за її словами, вони будуть такими ж, як і торік.

"Цього року зовсім інша епідситуація, але ризики минулого року продемонстрували, як їй протистояти. Наприклад, вимірювання температури працівникам пунктів тестування й учасникам оцінювання, розподіл учасників за часом входу до пунктів тестування (для кожного учасника виокремили "вікно", коли важливо прийти в пункт тестування, до 2020 року учаснику важливо було просто з'явитися для проходження оцінювання до 10:50), знаходження учасників і персоналу у масках. Цього року все буде так само", – наголошує Тетяна Вакуленко.

Вона додала, що чинна постанова про карантинні заходи дозволяє проводити ЗНО і вступні випробування у магістратуру навіть у червоній карантинній зоні.

У будь-якому випадку дотримання всіх протиепідеміологічних заходів буде у всій країні під час усіх тестувань.

До пунктів тестування випускників довозять силами місцевої влади, тож управлінці мають враховувати ситуацію в регіоні, і зробити так, щоб дітей в салон сідало стільки, щоб між ними була соціальна дистанція.

Каже: МОН ініціювало виділити кошти субвенції для боротьби з ковідом на закупівлю засобів захисту та дезінфекції. Рішення нині знаходиться на погодженні різних органів центральної влади.

Читайте також: ЗНО 2021 і дистанційне навчання. Які ризики для випускників і як підготуватись до тестів

Тимчасове рішення чи назавжди

В Українському центрі оцінювання якості освіти упевнені, що найближчим часом  рішення парламенту щодо законопроєкту про скасування ДПА у формі ЗНО ухвалять.

Наголошують: у цьому зацікавлені випускники, батьки та вчителі – їм важливо розуміти, чого очікувати.

"Розуміємо, що гостра ситуація з ковідом не залишає вибору управлінцям щодо багатьох питань.

 Так і скасування ДПА у формі ЗНО – це вимушений крок. Звичайно, він не може визначати державну політику в наступні роки.

Коли ситуація з ковідом зміниться на краще, держава повернеться до практики обов’язкового складання ДПА у формі ЗНО. Це важлива складова системи підсумкового оцінювання, оскільки держава впродовж багатьох років вкладає значні кошти в освіту громадян і має розуміти, чого досягають або не досягають учні. Скасування обов’язкової ДПА у формі ЗНО цього року, як і минулого – виняткові заходи у подібних ситуаціях. Розуміємо, що управлінці на всіх рівнях мають гнучко реагувати на виклики сьогодення", – додає Тетяна Вакуленко.

Натомість віцепрезидент з бакалаврських програм Київської школи економіки, колишній заступник міністра освіти Єгор Стадний вважає, що скасування ДПА у формі ЗНО другий рік поспіль свідчить більше не про проблеми, пов’язані коронавірусом, а про удавання й самообман українців.

"Проблема не тільки в тому, що влада ухвалює рішення – "полегшити життя дітям". Наша ширша проблема в тому, що суспільство дедалі менше сприймає шкільну освіту як цінність, а документ про завершення шкільної освіти як свідчення, як доказ (вартий довіри) того, що власник цього документу – інтелектуально розвинутий індивід з набором знань, вмінь та цінностей", – каже Єгор Стадний.

За його словами, в цій ситуації, широкий загал і більшість батьків не  розумітимуть, навіщо треба ДПА у формі ЗНО. Бо зрозуміло, що ЗНО – це для вступу, а навіщо ДПА – багатьом незрозуміло.

  • Раніше у МОН звільнили учнів 4-х та 9-х класів від ДПА у 2020-2021 навчальному році.
  • Як мають складати "ДПА у формі ЗНО" випускники профтехів та коледжів. Пояснює МОН.
  • Основна сесія ЗНО відбудеться з 21 травня до 15 червня.
  • Раніше МОН назвало найпопулярніші предмети, які обрали випускники цьогоріч.

Читайте також: Нові умови вступної кампанії 2021. Дев’ять запитань і дев’ять відповідей