Шкарлет пояснив, чому не скасували ДПА для учнів 11 класів та що буде зі ЗНО
Сергій Шкарлет (Фото: пресслужба МОН)

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, скасувати державну підсумкову атестацію для випускників шкіл неможливо без ухвалення відповідного закону.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це він розповів під час брифінгу, присвяченому 100 дням перебування на посаді, відповідаючи на питання, чому не скасували ДПА для учнів 11 класів.

За його словами, законодавством визначено, що обов’язковим є проходження Державної підсумкової атестації за рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів, а також встановлено, що ДПА має здійснюватися у формі Зовнішнього незалежного оцінювання, окрім окремих випадків, визначених законодавством. 

"Це означає, що наказом Міністерства освіти та науки питання про Державну підсумкову атестацію для здобувачів повної загальної середньої освіти, тобто 11 класів, вирішити неможливо. Це може бути виключно ухвалений відповідний закон", – сказав Шкарлет.

Він зазначив, що нині Міністерство освіти та науки звернулося до президента з ініціативою подати, як першочерговий, законопроєкт для впорядкування питань проходження ДПА у формі ЗНО випускниками шкіл.

Шкарлет також додав, що інструмент ЗНО є важливим фактором розвитку освіти сьогодні. Але, враховуючи рік пандемії та непередбачувані хвилі захворювання, єдині зміни, яку можуть відбуватися для зовнішнього незалежного оцінювання, це лише формат проведення, який залежить від епідемічної ситуації.

Всі закиди щодо скасування ЗНО він назвав фейками.

"На сьогодні зовнішнє незалежне оцінювання є інструментом оцінки якості знань, засвоєних учнями під час навчання у школі", – сказав міністр.

  • Раніше у МОН звільнили учнів 4-х та 9-х класів від ДПА у 2020-2021 навчальному році
  • Як мають складати "ДПА у формі ЗНО" випускники профтехів та коледжів. Пояснює МОН
  • У Міносвіти запевнили, що ЗНО-2021 не скасовуватимуть