Зміст:
  1. Що таке Юнармія і як вона пов'язана зі Збройними силами Росії
  2. Скільки дітей в Криму та ОРДЛО вже "зачепила" Юнармія
  3. Чим займаються юнармійці
  4. Повна мілітаризація Криму, Луганськ та Донецьк офіційно не числяться
  5. Діти з дитбудинків, яких нікому захищати
  6. Навіщо це Росії?
  7. Юнармійці воюють за Росію?
  8. Ці діти небезпечні для України?
  9. Не лише Юнармія
  10. Чи буде покарана Росія за це? 

Окрім регулярної російської армії, 24 лютого воювати проти України пішли вихованці Юнармії. "Дитячо-юнацька воєнно-патріотична" організація взялася за виховання українських дітей мало не одразу після окупації частини Донбасу та анексії Криму вісім років тому. Їх системно вчили ненавидіти Україну, щоб згодом вони зі зброєю пішли на своїх.

Що таке Юнармія і як вона пов'язана зі Збройними силами Росії

Юнармію створили у 2016 році за ініціативи Міністра оборони Росії Сергія Шойгу. За інформацією офіційного сайту організації, вона "допоможе дітям розвиватися". 

Крім навичок командної взаємодії, доброти тощо, там готують "до служби у Збройних силах РФ".

Потрапити до Юнармії можуть діти 8-18 років за заявою батьків, у якій, серед іншого, вказати, чи здавала дитина норми Всеросійського фізкультурно-спортивного комплексу "Готов к труду и обороне" (ГТО), який розряд, які є обмеження у фізнавантаженні, яким спортом займалися, який би хотіли засвоїти. 

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
З соціальних мереж Юнармії

"У Криму організація з'явилася, як і в Росії, в 2016 році. Вони окупували півострів і їм треба було швидко зламати українську ідентичність, нав'язати російську, сформувати любов "до нової Батьківщини", тому пішли найкоротшим шляхом — мілітаризацією", — розповідає керівниця освітнього напрямку голова Центру громадянської просвіти "Альменда" Валентина Потапова.

Вона додає: на організацію видавали чимале держфінансування, через що і в російських містах, і в окупованому Криму директори шкіл та навчальних закладів пропонували батькам записувати дітей до спецзагонів Юнармії.

 

Скільки дітей в Криму та ОРДЛО вже "зачепила" Юнармія

За словами Потапової, Юнармія в Криму потрапила до п’ятірки найчисельніших у відсотковому відношенні — скільки дітей в регіоні та скільки займаються. 

"За 8 років війни в окупованому Криму створили 874 загони, тобто це школи, де є юнармійці", — каже Потапова.

За інформацією пресслужби Чорноморського флоту Росії, станом на 2021 рік до лав юнармійців у Криму вступили 29 000 дітей, тобто кожен десятий учень півострова.

За даними бойовиків "ЛДНР", в Юнармії на кінець 2021 року було близько 7500 дітей.

На відміну від Криму, в окупованому Луганську охочих вступити в Юнармію не так багато, розповідає LIGA.Life луганчанка Ірина. За її словами, все залежить від школи.

"Є школи, де директори — улюбленці місцевої влади. Наприклад, 60-а, де активно підтримують будь-які нововведення. Вступ в Юнармію тут ледь не обов'язковий. У нашій школі "для галочки" створили кілька класів, внесли у звітність для "керівництва" і все", — розповідає Ірина.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Скриншот з відео Юнармії

Не всі батьки в ОРДЛО готові віддавати дітей "м’ясом" до Юнармії, каже Ірина. Але і виступати проти цього, коли діти ще підлітки, небезпечно.

"Ті, хто не хочуть, не подають заявку на вступ. У Луганську це легше, ніж у Криму. Але у тих шкіл, де це обов'язково, батьки не мають вибору, бо одразу почнуться питання. Треба вберегти дитину від "патріотичної гри", а родину – від "ви інакомислячі, на підвал", — пояснює луганчанка. 

Чим займаються юнармійці

В офіційних звітах Юнармії йдеться про зустрічі з ветеранами, вікторини на знання історії Росії, вечори пам'яті, концерти тощо.

Проте на ділі юнармійців можна поділити на дві категорії, каже луганчанка Ірина. 

"Усі діти в Юнармії вчаться збирати та розбирати зброю, носять форму та марширують. Але є "еліта", яка виїжджає на тренувальні збори в інші країни, де під керівництвом військових вчаться стріляти, кидати гранати", — каже Ірина. І додає:

"У Луганську в таку компанію потрапляють діти військових та місцевих правоохоронців, або діти з дитбудинків".

На місцевих пропагандистських телеканалах в ОРДЛО та Криму розповідають "мотивуючі сюжети" про дітей, які тренуються в Юнармії. На відео вони відпрацьовують антитерористичну операцію — звільняють заручників, захоплюють терористів або "не здають інформацію", потрапляючи у полоні, розміновують територію.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Скриншот з відео Юнармії

У грудні 2019 року, за даними Південного військового округу Міноборони Росії, юнармійці в кримському "Артеку" облаштували польовий табір, стріляли з пневматичних гвинтівок і кидали гранати під час "військово-тактичної гри "Щит та меч".

У грудні 2021 року пресслужба цього округу повідомляла про шкільну естафету, де учні "пройшли випробування "Зона радіоактивного зараження", яке містило виконання нормативу з одягання захисного комплекту. 

У Москві уже побудували найбільший військово-патріотичний центр "Авангард". За даними офіційного сайту Юнармії, тут є тренажери для водіння важкої техніки, симулятори стрибка з парашутом, спортивний комплекс, скеледром, інтерактивний тир. Такий самий центр начебто будують у Криму.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Фото: офіційний сайт центру "Авангард"

В ОРДЛО програма менш різноманітна – тут проводять військово-патріотичні турніри "Зарниця" — хто краще стріляє, швидше долає смуги перешкод, врятує "пораненого" тощо. 

Повна мілітаризація Криму, Луганськ та Донецьк офіційно не числяться

На сайті Юнармії серед регіональних відділень вказана "Республіка Крим", а про осередки в окупованих Донецьку та Луганську – ні згадки. Та й у самих містах організації називаються "Юнармія-Молода гвардія". 

"Молода гвардія — це краснодонська підпільна організація у часи Другої світової, де більшість учасників були підлітками", — згадує Ірина. 

З 2018 року на базі кримського "Артеку" створили спецзагін "Школа майбутніх командирів", розповідає Валентина Потапова. 

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Скриншот з відео Юнармії

Для неї написали окрему освітню програму, після якої діти мають навчитися стрільби, зокрема зі стрілецької зброї, а також вивчити способи ведення загального бою, каже Потапова.

Зараз на сайті Юнармії школярам пропонують відпочинок у шести таборах. Лише один з них підписано як військово-патріотичний — кримський "Артек". А вже у вересні-жовтні 2022 року, анонсує табір, дітей 11-17 років чекає програма, де основними напрямами є "фізична, вогнева, стройова, тактична, туристична та медична підготовка".

 

Діти з дитбудинків, яких нікому захищати

Вік Юнармії поменшав. Якщо спочатку туди приймали з 14 років, потім з 10, то тепер — з 8-ми. 

За дітей до 14 років вирішувати мають батьки, які підписують заяву на вступ до Юнармії. Тому єдина категорія, яка не має захисту від мілітаризації – діти-сироти, яких не можуть уберегти дорослі.

На пропагандистському сайті "Донецького агентства новин" у 2020 році опублікували матеріал про 10 дітей-сиріт та дітей, чиї батьки загинули у війні проти України. Вони навчаються у "школі-інтернаті "Кадетський корпус" міста Хімки Московської області. У статті діти розповідали, що хочуть вступити до університетів для офіцерів та "продовжити справу батька, який загинув у війні".

Зі спогадів дітей, батьки загинули в донецькому аеропорту, воюючи на боці бойовиків "ДНР". Тепер цих дітей вчать, як помститися. Щоб правозахисники не заважали, програму офіційно назвали "Юнармія. Наставництво".

За даними з сайту організації, серед завдань – "допомога у підготовці до служби у Збройних силах Росії".

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
З соціальних мереж Юнармії

На думку керівника платформи Єдиний координаційний центр, політолога Олега Саакяна, який давно відстежує ситуацію в ОРДЛО, так Росія:

1) створює інфраструктуру конфлікту на роки, поглиблюючи ціннісну прірву між мешканцями окупованої та неокупованої територій. Заради цього людей з окупації кидали у бій "гарматним м’ясом", аби в кожній родині був загиблий на війні, а російська пропаганда б розповіла, що це "через Україну";

2) розбудовує російську ідеологію через організації, які б розгортали та посилювали на окупованих територіях потрібні РФ ідеї. Зокрема, про єдиного лідера, єдину націю та територію з РФ.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
З соціальних мереж Юнармії

Представниця Восток SOS Наталія Каплун каже, що Юнармія потрібна Росії для виховання солдатів з іншим підходом до війни. Саме ця організація, на думку правозахисниці, дозволила перевиховати рядового солдата Росії.

"За спогадами полонених, з якими ми спілкувалися, у 2014 році російські офіцери — не ФСБ чи бойовики — не творили таких безчинств. Зараз, за дослідженнями, люди, які чинили звірства в Україні, — це 20-28-річні чоловіки. Тобто це молодь, яка, найімовірніше, пройшла Юнармію. Вони виховані так, що "борються з нацизмом". Без думки, що, можливо, щось роблять не так. Це люди, впевнені у своїй вищості. Це інше покоління, яке інакше ставиться до війни, людей і правил", — каже Каплун.

Юнармійці воюють за Росію?

За інформацією Людмили Денісової, юнармійці, яким виповнилося 18 років, отримують листи-запрошення на "співбесіду" у зв’язку "зі стартом призову в Росії".

У листах зазначається додаткова мотивація — "як одного з найактивніших членів нашого громадського руху під час призовної кампанії".

Денісова повідомляє і про перші втрати серед вихованців Юнармії. Цю інформацію підтвердила й інша сторона. 

На офіційній сторінці у "Вконтакте" юнармійці повідомили, наприклад, про смерть Івана Шифмана 14 квітня 2022 року. Йому було 20 років. Жив у Донецьку. 

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
З соціальних мереж Юнармії

На сторінці Шифмана зазначено, що він "працював" у військах РХБЗ — радіаційного, хімічного та біологічного захисту. 

На офіційному сайті Юнармії про втрати своїх вихованців не повідомляють, натомість розповідають про героїчні вчинки російської армії — історії спротиву "українським націоналістам".

Ці діти небезпечні для України?

В Росії та на окупованих територіях стало нормою формувати уявлення, що найбільш економічно-успішними в житті стали військові, каже Потапова: "Юнармійський рух сприяв толерантному ставленню до війни, яку Росія почала проти України". 

Експертка зазначає, Юнармія стимулює після 18 років йти і продовжувати військову справу. 

"В окупованих містах найкомфортніші умови для життя у тих, хто при владі, або хто зі зброєю. Виробництво або не працює, або виробляє продукцію 10% від довоєнного часу, тому робочих місць практично немає. Де працювати молоді? Або виїжджати в Росію на будівництво, або в "армію". А там на українські гроші близько 8000-10 000 грн обіцяють, що на тлі інших луганських зарплат чимало", — каже луганчанка Ірина.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Фото: EPA

За словами психологині Оксани Степанюк, підлітковий вік — найважчий і найуразливіший до маніпулювань. Вони ще не мають розвинених частин мозку, які можуть здійснювати гальмувальний вплив. Вони розвиваються лише після 18 років. Отже, діти проаналізувати, зупинитися чи додатково мотивуватися не можуть. Натомість вони вбирають усе, що їм кажуть дорослі та авторитетні з їхнього оточення. 

"Їм кажуть, що ви будете захисниками Батьківщини. Але захисники — це не особистість, це функція. Захищати — це добре, але має бути система розпізнавання — від чого захищатися. І тут — головна проблема, бо Росія — країна, де чіткого розпізнавання ворогів не існує. В СРСР піонерів вчили, що всюди вороги, можуть напасти, маєш бути постійно готовий", — каже Степанюк. 

Не лише Юнармія

Не лише в Юнармії виховують дітей для війни. 

Дитсадки. Малеча у військовій формі, з "автоматами" на плечі, яка розповідає вірші про руського солдата, або тримають плакати із літерою Z чи лягають у формі цієї літери — уже звична справа у дитсадках ОРДЛО та окупованого Криму. Там проводять щомісячники патріотичного виховання, у плані якого — зустрічі з "ветеранами" і Другої світової війни, і сучасної російсько-української. До дошкільнят приходять бойовики, які розповідають про "звірства українських націоналістів".

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Facebook / Людмила Денісова

Школа. Козачі, кадетські, воєнізовані класи є майже в кожній школі великих міст окупованого Криму та ОРДЛО. 

За даними Денісової, на окупованій частині Луганщини на кінець 2021 року працювало 62 кадетських класи, в них навчалося понад 1 200 дітей, та два корпуси на 417 дітей. А вже найближчим часом терористи "ЛНР" хочуть відкрити такі класи на тільки-но окупованій території — у Старобільську. 

"Тут і фільми пропагандистські, і навчання рукопашного бою. А ще тактичні уроки, вміння користуватися вогнепальною зброєю, навчання, як проводити допити навіть іноземними мовами. Жахливо, що цього вчать дітей — це потужна пропагандистська система, яка може "перемолоти мізки", — каже представниця Восток SOS Наталя Каплун. 

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
З соціальних мереж Юнармії

Тут для дітей проводять щотижневі "уроки мужності", під час яких школярі зустрічаються з представниками військових структур ОРДЛО. Головний акцент — на історії дітей, які загинули з 2014 року, бо "їх убили українські карателі". 

Таке виховання вже дає результати, за даними Людмили Денісової, на початку квітня 2022 року у російсько-українській війні загинув Андрій Дегтяренко, випускник Республіканського козачого кадетського корпусу імені маршала авіації Олександра Єфімова (м. Луганськ).

Поза шкільним навчанням діти беруть участь у військово-патріотичних гуртках. "Беркут", "Булат", "Амазонки", "Доброволець" — клуби, які приїжджають на військово-польові збори під керівництвом російських військових. Тут відпрацьовується вогнева підготовка та самооборона. 

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Facebook/ Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Чи буде покарана Росія за це? 

Пропаганда служби в армії держави-окупанта є грубим порушенням міжнародного права, каже експерт Регіонального центру прав людини Микола Кіккас. 

"Це воєнний злочин згідно статті 8 (2) (a) (v) Римського статуту і тягне за собою індивідуальну кримінальну відповідальність осіб, які за це відповідають", – пояснює Кіккас та додає: "Не дарма кажуть, що війну виграють не генерали, а шкільні вчителі, які закладають ідеологію в голову. Та ж клятва юнармійця містить фразу "особа присягає бути достойним громадянином Росії". Вони стирають українську ідентичність та насаджують російську".

ДОВІДКА. Військову пропаганду серед дітей та залучення їх до лав Юнармії українські правоохоронці кваліфікують як військовий злочин, за ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни), оскільки пропаганда заради добровільного вступу до армії цивільних заборонена статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Він додав, що злочин призову на окупованих територіях простежується з 2014 року і вже неодноразово подавали повідомлення до Міжнародного кримінального суду. 

Боятися не варто, треба звільняти території

"Юнармію" вже порівнюють із підрозділами "Гітлер’югенду". Організація нацистської Німеччини, яка під час Другої світової війни залучала учнів старших класів до служби в зенітно-артилерійських частинах. 

Проблема мілітаризації дітей серйозна, але стійкість наслідків перебільшена самими українцями. Зміниться влада, тоді зруйнується система, вважає Саакян.

Юнармія – віддати життя за Росію. Як в ОРДЛО та Криму вчать дітей ненавидіти Україну
Facebook / Людмила Денісова

Ті, хто воював або збирається воювати, покине окуповані землі першими, коли зайде на цю територію українська армія, впевнена Каплун: "Якщо ми приберемо зовнішній чинник — російський контроль, то зможемо цю ситуацію виправити".