Відтепер, за наявності документів, чоловіки, які супроводжують людину з інвалідністю, зможуть виїжджати за межі України самостійно – без людей з інвалідністю. Крім того, супроводжувальним громадянам уже не обмежують кількість перетинів кордону на виїзд з України – раніше дозволяли лише 1 раз на час дії воєнного стану. Деталі про оновлення та роз’яснення – у серії публікацій "Кордон без питань", яку LIGA.Life запустила спільно з Держприкордонслужбою.

Які ключові зміни внесли

Постанова від 10 вересня 2022 р. № 1044 "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України".

Самостійний виїзд супроводжувального

Відтепер чоловікам призовного віку, які супроводжують людей з інвалідністю, дозволили самостійно виїжджати за межі країни. Зробити це можна за наявності документів що дають право на виїзд (визначені в пункті 2, абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому пункту 2-1 й пункті 2-2 Правил перетинання державного кордону громадянами України) та:

1. Довідки про перебування особи з інвалідністю на консульському обліку за кордоном;

2. Документів (їхніх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд. 

Зняли обмеження щодо кількості виїздів

За оновленнями, зняли обмеження щодо кількості виїздів за кордон для людей з інвалідністю та осіб, які їх супроводжують. Чоловіки призовного віку, які підпадають під цю категорію, можуть неодноразово виїжджати за межі країни.

Ці норми поширюються лише для чоловіків, які супроводжують людей з інвалідністю І або ІІ груп чи тих, хто потребує постійного догляду. 

Виїзд військовозобов'язаних для супроводу людей з інвалідністю ІІІ групи не передбачений.

Збільшення терміну постанови на консульський облік

Кабмін збільшив до 7 днів термін для звернення супровідників до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування, щоб поставити людей з інвалідністю на консульський облік. Раніше це потрібно було зробити протягом одного робочого дня.

Важливо: Чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжують дорослих чи дітей з інвалідністю, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається районною держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви в довільній формі.

Читайте також: Виїзд чоловіків за кордон через "сімейні обставини": умови та перелік документів

Нагадаємо, що перетин державного кордону дозволений:

  1. Людям, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю і супроводжують їх за кордон, маючи документи (їхні нотаріально засвідчені копії):

  • підтверджують родинні зв’язки; 
  • підтверджують інвалідність.

2. Людям, у кого один з батьків або з батьків дружини (чоловіка) мають інвалідність I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків, маючи документи (їхні нотаріально засвідчені копії): 

  • підтверджують родинні зв’язки, інвалідність; 

  • підтверджують спільне проживання (їхнє задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їхніх батьків чи батьків дружини (чоловіка), бо є документи (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним актом. 

Довідка: Акт складає районна держадміністрація, виконавчий орган сільської, селищної, міської ради упродовж 5 робочих днів після надходження заяви в довільній формі.

3. Люди, які постійно доглядають за людьми з інвалідністю І чи ІІ групи та супроводжують їх за кордон, маючи посвідчення, довідки:

  • про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документи, що підтверджують інвалідність, та акт встановлення факту здійснення догляду.

4. Батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років:

  • за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження супроводу дитини з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями);

  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено статус "дитина з інвалідністю" або довідка про отримання державної соцдопомоги дітям з інвалідністю, або індивідуальна програми реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією медзакладу, або медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років.

5. Батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи, за наявності:

  • свідоцтва про народження дитини;

  • документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій).

6. Баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їхньої приналежності до категорії людей, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них документів, що підтверджують родинні зв’язки (їхніх нотаріально засвідчених копій) та інші потрібні документи.

Читайте також: Виїзд дітей за кордон: що потрібно знати і які документи мати із собою. Пояснює ДПСУ

Довідка: 

Члени сім’ї першого ступеня споріднення: батьки, чоловік або дружина, діти, зокрема й усиновлені;

Члени сім’ї другого ступеня споріднення: рідні брати та сестри, баба та дід, онуки.

7. Люди, які потребують постійного догляду:

  • у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу у постійному сторонньому догляді.

  • у супроводі людини, яка постійно доглядає, за наявності посвідчення, довідки про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

  • опікуни людей з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, можуть виїхати з ними за рішенням про призначення опікуном, а у разі, коли опікуна такій людині не призначили, один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення, за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність (їхніх нотаріально засвідчених копій).

Актуальну інформацію про перетин кордону ви можете знайти у чат-боті ДПСУ за тегом "dovirabot". 

Матеріал підготовлений в межах інформаційної кампанії "Все про правила перетину кордону" Державної прикордонної служби України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.