40% вчителів вважають, що готові вести сексуальну освіту. Але це не так – дослідження
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Дослідження провели аналітичний центр Cedos разом з Info Sapiens на замовлення UNFPA (Фонду ООН у галузі народонаселення) за підтримки Міністерства освіти і науки.

Більшість батьків та вчителів позитивно ставляться до неформальної комплексної сексуальної освіти в родині та на позашкільних заходах. 

Родина, у якій виховується дитина, має забезпечувати сексуальну освіту – таку позицію підтримують 89% батьків та 92% вчителів/ок. 

Водночас значно менше матерів і татів (48%) позитивно ставляться до участі їхньої дитини у відповідних неформальних заходах поза школою, наприклад, у тренінгах, лекціях, онлайн-курсах.

Близько 40% вчителів впевнені у власних знаннях, щоб забезпечити сексуальну освіту в школах. 

"Проте ситуація з готовністю дещо відрізняється, в опитуванні та на фокус-групових дискусіях – деякі з них транслювали стереотипи та міфи", – зазначає пресслужба UNFPA.

Так, 62% опитаних учителів переконані, що короткий одяг і макіяж "провокує" хлопців до активних залицянь.

33% вважають, що треба заборонити аборти.

36% переконані, що негетеросексуальна орієнтація потребує лікування.

19% вважають, що діти з ВІЛ не мають вчитися разом з іншими дітьми.

Що стосується батьків – 29% вважають, що молоді люди, які мали кілька статевих партнерів/ок, є розбещеними.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

27% – що мати статеві стосунки до шлюбу соромно. 

Серед опитаних батьків 68% вже мали досвід проведення сексуальної освіти в родині для дитини, ще 27% планують це зробити. 

Водночас близько половини батьків ніяк не готуються до проведення таких бесід, натомість 28% попередньо читають статті в інтернеті, 21% – спеціалізовані книжки для дітей, 12% переглядають блоги секс-педагогів/инь або психологів/инь.

Формальної сексуальної освіти в Україні де-юре не існує: у школах немає відповідного предмету, а поняття "сексуальна освіта" немає у законодавстві – зокрема, в ЗУ "Про загальну середню освіту" про таке явище не згадано, зазначають дослідники. 

Дослідження проводили в період з 27 лютого по 15 квітня 2020 року компанією Info Sapiens. Опитали батьків дітей 6-17 років та вчителів/ок: 500 батьків та 500 педагогів (з них 230 викладають у 1-4 класах; 270 викладають у 5-11 класах принаймні один із таких предметів: "Біологія", "Основи здоров’я", "Громадянська освіта"). Метод – особисте інтерв’ю з використанням паперової анкети.