87% ЛГБТ- підлітків почувають себе виключеними зі шкільного життя – опитування
Ілюстративне фото - unsplash.com

Більшість ЛГБТ-дітей та підлітків зазнають фізичних і словесних знущань у школі й не мають до кого звернутися по допомогу.

Про це свідчать дані Національного дослідження шкільного середовища, повідомляє громадська організація "Батьківська ініціатива "ТЕРГО".

Зазначається, що жертви шкільного булінгу часто пропускають заняття та відчувають себе виключеними зі шкільного життя.

За даними організації: 59% ЛГБТ-дітей чують словесні образи на свою адресу у школі, 30% – стикаються з фізичним насиллям, 49% – з сексуальним насиллям. 87% ЛГБТ-дітей почувають себе виключеними зі шкільного життя.

"Найстрашніше, що діти не кличуть по допомогу, а вчителі та шкільна адміністрація, навіть будучи свідками знущань, лишаються осторонь", – каже голова правління організації "Батьківська ініціатива "ТЕРГО" Олена Глоба.

Так, 50% учнів відповіли, що працівники школи ніколи не втручалися, почувши гомофобні вислови в їхню адресу. Крім того, 69% учнів, які отримували гомофобні образи, також чули ці вислови від вчителів та шкільної адміністрації. 55% ЛГБТ-дітей повідомили, що в їхній школі немає жодного дорослого, до якого вони могли б звернутись по допомогу.

"Гомофобія як соціальна проблема, на жаль, найбільше зачіпає дітей шкільного віку. Булінг несе руйнівні наслідки для життя дитини: погіршення результатів навчання, погана соціалізація, депресія і навіть суїцид. Отримані результати моторошні", – вважає кандидатка наук з політології, координаторка дослідження в Україні Марина Шевцова.

Повідомляється, що загалом, опитування пройшли більше ніж 1700 підлітків віком до 18 років зі всіх регіонів України. Оприлюднення другої хвилі результатів дослідження очікується у березні 2021 року.

Дослідження проводилося  громадською організацією "Батьківська ініціатива "ТЕРГО" за підтримки Посольства Королівства Норвегія в Україні та GLSEN, Inc.