"Пакунок малюка". В яких випадках батькам можуть запропонувати гроші
Ілюстративне фото: pixabay

Деяким батькам новонароджених держава замість пакунку малюка може запропонувати виплатити гроші.

Це встановлює постанова, прийнята Кабінетом міністрів 25 листопада, пише The Babel.

Згідно з документом, батьки отримують бебі-бокс в пологовому будинку, у разі відсутності там пакунка – в управлінні соціального захисту населення за місцем проживання отримувача.

Щоб отримати бебі-бокс в управлінні соцзахисту, треба написати заяву, надати копію свідоцтва про народження дитини і довідку про те, що пакет не отримали в пологовому будинку.

Так, батьки дітей, які народилися з 24 жовтня 2020 року до 1 липня 2021 року, мають отримати пакунок упродовж 30 днів із моменту народження дитини. 

У разі, якщо батьки виявлять пошкодження або якщо пакунків не вистачить, держава запропонує замість натуральної допомоги грошову.

"Пакунок малюка" (бебі-бокс) – це одноразова допомога на кожного новонародженого, яка містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузники, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем. Їх почали видавати батькам новонароджених в 2018 році. "Пакунок малюка" є безповоротною соціальною допомогою. За майже два роки, молодим мамам і татам видали більше 500 000 таких "бебі-боксів".

  • 30 червня 2020 року за результатами розгляду скарг учасників закупівлі, Антимонопольний комітет України ухвалив рішення скасувати процедуру закупівлі "пакунку малюка".
  • 29 липня уряд вирішив, що батькам видаватимуть 5 000 грн замість "пакунку малюка".
  • 4 серпня дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав уряд України зберегти "пакунок малюка" і не міняти його на гроші, так як цей вид допомоги є більш суттєвою підтримкою для вразливих сімей, ніж отримання грошової допомоги.
  • 30 вересня депутати Верховної Ради проголосували за повернення одноразової допомоги "пакунку малюка".