Близнята у світі народжуються частіше, ніж 30 років тому. Як це пояснюють вчені

Щорічно в світі народжуються близько 1,6 мільйона однояйцевих чи різнояйцевих близнят. Дослідники зауважили, що з 1980-х років рівень народжуваності близнюків значно виріс.

Це помітив професор Крістіан Монд з Оксфордського університету, дослідження якого опубліковане в журналі Human Reproduction, пише VICE.

Так за понад 30 років глобальний рівень народжуваності близнюків у світі збільшився на третину: з 9 до 12 випадків на тисячу пологів.

Монд спільно з співробітниками Університету Неймегена і Національного музею природної історії в Парижі зібрали дані з 165 країн про народження близнюків в періоди з 1980 по 1985 рік і з 2010-го по 2015-й.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Причиною сплеску вчені вважають розвиток репродуктивної медицини і зростання числа методів штучного запліднення, таких як ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) і стимуляція яєчників, що може сприяти зачаттю близнюків. 

Під час подібних процедур лікарі імплантують кілька запліднених ембріонів, щоб збільшити шанси на хоча б одну успішну вагітність. У деяких випадках розвиваються відразу два ембріона. 

Ще один фактор – підвищення віку матерів за останні кілька десятиліть. Чим старше жінка, тим більша ймовірність зачаття близнюків, кажуть дослідники.

"Рівень народжуваності близнюків збільшився всюди, крім Південної Америки. У США і Африці цей показник зріс більш ніж на 80%, хоча в Африці процес пов'язаний із загальним зростанням кількості населення. Більшість даних показують, що на піку знаходяться і країни Європи з високим рівнем доходу", – каже професор Монд.