Лікарняний для самоізоляції сплачує держава. Як отримати кошти

Якщо людина відправляється на вимушену самоізоляцію, бо контактувала з хворим на COVID-19, лікарняний їй оплачуватиме держава.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 11 листопада.

"Якщо захворів член вашої родини, залишайтесь на самоізоляції, держава сплачує за таку самоізоляцію лікарняні, ми відшкодуємо всі лікарняні. Дуже важливо, якщо в сім'ї захворів хтось, із ким ви проживаєте, потрібно залишатися на самоізоляції для уникнення розповсюдження ковіду", – зазначив Шмигаль.

Читайте також: Як зрозуміти, чи можна припинити лікування від COVID-19. Критерії МОЗ

Як звернутися по допомогу, якщо вам потрібно самоізолюватися, пояснила очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна, пише Укрінформ.

Якщо можна працювати дистанційно – працівник звертається до роботодавця і пояснює, що він мав контакт з особою, яка захворіла на COVID-19 і просить два тижні працювати в дистанційному режимі. 

Якщо дистанційно працювати немає можливості – працівник може скористатися програмою підтримки самоізоляції:

  • у дистанційному режимі через телефон зверніться до свого сімейного лікаря
  • сімейний лікар на 14 днів відкриє вам листок непрацездатності, називається він "Ізоляція від COVID-19"
  • передайте листок непрацездатності своєму роботодавцю
  • роботодавець має зробити листок-розрахунок, оформити заяву-розрахунок і передати до Фонду соціального страхування.

Сума виплат від ФССУ для працівника – 50% його середнього доходу, незалежно від тривалості страхового стажу, а для медичного працівника – це 100% середньої зарплати медпрацівника.

За словами Лазебної, від початку пандемії для понад 39 000 українських працівників, які були на самоізоляції, було профінансовано виплати на суму 50 млн грн. Серед них 8200 медпрацівників.

Як наголошував керівник МОЗ Максим Степанов, роботодавець не має права відмовляти працівнику виходити на самоізоляцію.

Рішення щодо самоізоляції приймає епідеміолог та сімейний лікар. 

Раніше головний санлікар Віктор Ляшко заявляв, що роботодавець не повинен вимагати від працівника, в якого виявили коронавірус, повторний результат ПЛР-тесту після закритого лікарняного. МОЗ визначило три критерія, за якими людину можна допускати до колективу.