Великий Бар'єрний риф втратив понад половину коралів через зміну клімату. Дослідження
Великий бар'єрний риф. Фото – Національний парк

Великий Бар'єрний риф, найбільша в світі система коралових рифів, втратив понад половину коралів за останні 25 років. 

Про це йдеться в новому звіті Центру з вивчення коралових рифів Австралійської дослідницької ради, пише VICE.

Дослідники виявили, що масові знебарвлення наносять незворотні руйнування малим, середнім і великим популяціям коралів на 2 300 кілометрах рифа.

"Спад був особливо помітний в північних і центральних районах Великого Бар'єрного рифа після масового знебарвлення коралів в 2016 та 2017 років роках", – йдеться в звіті.

Автор доповіді Андреас Дитцель вважає, що це через зміну клімату, а винна у цьому людська діяльність.

Читайте також: Дно Світового океану вкрите понад 14 млн тонн мікропластику – висновок учених

Дитцель додав, що наслідки знебарвлення в 2020 році досі не враховані, а це означає, що руйнування рифа, розташованого неподалік від північно-східного узбережжя Австралії, може бути навіть більш катастрофічним, ніж думають дослідники. 

"Ми можемо чітко зв'язати підвищення температури зі смертністю коралів і знебарвлення на Великому бар'єрному рифі", – сказав він в інтерв'ю ABC. 

"У нас були великомасштабні випадки знебарвлення в 1998 і 2002 роках, але вони були абсолютно незначними в порівнянні з недавніми подіями в 2016 та 2017 роках. Зменшення відбулося як на мілководді, так і на більшій глибині", – зазначив він.

За словами дослідників, найбільше постраждали більші види – виявилося, що вони майже повністю зникли з північних околиць рифа. 

Террі Хьюз, співавтор звіту і професор Університету Джеймса Кука в Квінсленді, повідомив агентству новин AFP, що великі корали "зазвичай виснажені на 80 або 90 відсотків у порівнянні з 25 роками тому".

"Вони створюють затишні куточки і тріщини, від яких залежать риби та інші істоти, тому втрата великих коралів змінює екосистему в цілому", – зауважив він. 

Великий Бар'є́рний риф – найбільша у світі система коралових рифів, розташована в Кораловому морі, вздовж східного узбережжя Австралії, біля узбережжя штату Квінсленд. Крім коралів, риф є притулком для тисяч видів молюсків, раків, крабів, морських зірок та їжаків. Навіть невеликий риф дає притулок приблизно сотні різних видів креветок і крабів. Зустрічається тут і смертельно небезпечні для людини синьокільчасті восьминоги (Hapalochlaena). На рифах живуть близько 125 видів акул, скатів і химер. А також близько 1500 видів морських риб. Кількість видів справжніх рифових риб, максимально пристосованих до життя саме в цій екосистемі – близько 500. Тут мешкає найбільша риба на Землі – китова акула, безліч видів риб-папуг, кузовків, риб-метеликів, мурен і багато інших. Острови Південного Рифу – місце розмноження морських черепах. У водах рифу зустрічаються шість із семи видів, і всі вони перебувають під загрозою зникнення.