Чим замінити обійми під час COVID-19?  – пояснюють дослідники
Фото: depositphotos.com

Про це розповідають виданню The Coversation Лара Ерреро, керівник досліджень з вірусології та інфекційних хвороб Університету Гріффіта та Еліна Панахі, аспірантка Університету Гріффіта.

Уникнення тісного контакту з іншими людьми є одним із ключових заходів для запобігання розповсюдженню вірусу. Проте сьогодні іронія в тому, що зараз нам потрібні обійми більше, ніж будь-коли раніше.

Люди в основному соціальні істоти, і ця потреба у контакті людей триває і в дитинстві, і в зрілому віці.

Наш перший контакт у житті – це обійми.  У культурному плані обійми відіграють важливу роль як ласкаве привітання в багатьох країнах. В Італії, Франції та Іспанії тактильний контакт відбувається з перших секунд знайомства. 

Хоча акт обіймів може дати нам відчуття щастя та безпеки, насправді за перевагами обіймів для нашого психічного здоров’я та добробут стоїть наука.

Дослідження показують, що тактильний контакт від народження дає можливість немовлятам розвивати почуття та соціальні навички. Це також зменшує стрес як для матері, так і для дитини.

Коли ми когось обіймаємо, виділяється гормон, який називається окситоцин. Цей "гормон обіймів" зменшує стрес і може знизити кров’яний тиск.

Позитивні дотики, такі як обійми, також виділяють "щасливу хімічну речовину" серотонін. Низький рівень серотоніну та пов'язаного з ним гормону щастя, дофаміну, може призвести до депресії, тривожного стану та інших проблем з психічним здоров'ям.

"Позбавлення дотику" стало серйозним наслідком пандемії і могло вплинути на психічне здоров'я багатьох людей, особливо тих, хто живе поодинці або в нестабільних стосунках.

Чим замінити обійми під час COVID-19?

SARS-CoV-2, коронавірус, який викликає COVID-19, в основному поширюється від людини до людини через краплі дихання, що виділяються, коли інфікована людина кашляє, чхає, розмовляє або навіть дихає.

Ми знаємо, що можемо заразитися COVID через тісний контакт із зараженою людиною, тому сам вчинок є досить ризикованим, якщо ви або особа, яку ви обіймаєте, є інфекційним. Але ми не завжди можемо визначити, хто має вірус, що ускладнює оцінку ризику передачі SARS-CoV-2 через обійми.

Зрештою, всі експерти сходяться на думці: найкраща практика – уникати фізичного контакту з людьми.

Проте існують шість порад щодо обмеження ризику передачі вірусу:

  1. Не обіймайте когось із симптомами COVID або якщо у вас є симптоми.
  2. Не обіймайте вразливих людей (людей похилого віку, людей з ослабленим імунітетом та людей з іншими захворюваннями).
  3. Обіймаючи іншу здорову людину, уникайте стискання щік; натомість поверніть обличчя в протилежну сторону.
  4. Носіть маску.
  5. Затримайте дихання, якщо можете. Таким чином ви можете уникнути передачі або вдихання інфекційних крапель дихання під час обіймів.
  6. Дезінфікуйте руки до і після обіймів.

Проте обійми – це не єдиний спосіб отримати задоволення від спілкування. Будь-яка соціальна взаємодія піде на користь людям під час пандемії. Наприклад, онлайн-вечірка з друзями з різних куточків країни чи світу. 

Також допомагає контакт з тваринами. Він надає психічному здоров’ю людини подібну користь, як від обіймів, а також збільшує окситоцин. Це одні з причин, чому терапія домашніми тваринами використовується для людей похилого віку або хворих.

Пандемія змусила нас усіх усвідомити, наскільки важливим може бути соціальний та фізичний контакт для нашого здоров’я та добробуту. Хоча зараз ми можемо цінувати скромні обійми більше, ніж раніше, на цей час безпечніше шукати емоційну підтримку іншими способами.