Чому позитивний результат ПЛР-тесту може бути хибним – пояснення вчених

Не всі люди, чий ПЛР-тест на COVID-19 показав позитивний результат, є переносниками хвороби. 

Дослідники Великобританії пояснюють це тим, що тести мають високий рівень чутливості. І реагують навіть на  залишки мертвого вірусу від старих інфекцій, розповів професор Карл Генеган, повідомляє ВВС-Україна

Генеган – один з авторів дослідження – вважає, що тести повинні мати граничну межу, щоб дуже мала кількість вірусу не давала позитивний результат. 

Учені Великобританії пояснюють це тим, що оцінки нинішніх масштабів пандемії можуть бути завищені. А покращені тести, за словами професора, можуть позбавити від необхідності сидіти на карантині чи відстежувати контакти, коли у цьому немає потреби.

Також пояснюють, що більшість інфікованих людей заразні лише близько тижня. А ПЛР-тест показуватиме позитивні результати навіть через кілька тижнів.

Натомість експерти зауважують – незрозуміло, як зробити надійний тест, щоб він не мав ризику пропустити інфекцію. 

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Довідково: 

ПЛР-тест – основний метод діагностики коронавірусу. Він працює так, що за допомогою хімічних речовин посилює генетичний матеріал вірусу.

Тестовий зразок проходить низку лабораторних "циклів", перш ніж у ньому буде достатньо вірусу, пояснює видання.

Від кількості вірусу в аналізі залежить те, скільки знадобиться таких циклів.

Але здаючи тест на коронавірус, ви отримуєте однозначний результат – позитивний чи негативний. У ньому немає інформації про те, скільки вірусу було у зразку, або наскільки ймовірним є те, що інфекція активна.

Про те, як все влаштовано в український лабораторії, де тестують на коронавірус, читайте тут.

Нагадаємо, станом на ранок 7 вересня, у світі виявлено 27 мільйонів випадків інфікування COVID-19, згідно з даними worldometers. З них 19 млн людей одужали. Смертельних випадків 887,684.