Що таке дієта NOOM та чи варто її спробувати
Фото: pexels.com

Намагаючись допомогти людям схуднути здоровим способом й так, щоб результати закріпилися надовго, поведінкові психологи розробили дієту Noom, яка фокусується на зміні поведінки. Саме про неї розповідає LIVESTRONG.com дієтолог із Нью-Йорка Наталі Ріццо.

"Вони не обіцяють шалених результатів – вебсайт повідомляє, що ви будете худнути на один – два фунти (500 г – 1 кг) на тиждень. При цьому жодна їжа не заборонена", – говорить Ріццо. Справа не в їжі, а в поведінці, й саме на це спирається дієта Noom.

Що таке дієта Noom

Дієта Noom – це, по суті, підхід до схуднення, який зосереджений на невеликих змінах способу життя. Спеціалісти клініки Майо вважають, що поступове введення в життя невеликих змін допоможе утримувати вагу на постійному рівні й не повертатися (а іноді навіть набирати ще більше) до стану на початку дієти.

Вона включає два різні підходи до схуднення – програма здорової ваги та програму профілактики діабету. Обидві доступні через спеціально створений мобільний застосунок Noom.

"Застосунок поєднує людей із "спеціалістом з цілей", який допомагає їм подолати емоційні та психологічні бар'єри для схуднення та здорового способу життя", – говорить Ріццо. 

Згідно з вебсайтом Noom, тренери проходять спеціальну програму сертифікації Noom, яка визнана Національною комісією з питань коучингу в галузі охорони здоров’я (NBHWC). Вони також закінчують тренінг з питань життєвого циклу Програми профілактики діабету (DPP) Центрів контролю за захворюваннями. До того ж тренери команди Noom спеціалізуються на психології, соціальній роботі, харчуванні та фізіології фізичних вправ.

Як працює дієта Noom

Клієнти заповнюють анкети та на основі відповідей на питання отримують індивідуальний план, розроблений спеціалістами спеціально для них. 

"Психологічний аспект – це головна відмінність від інших програм", – пояснює Ріццо. Для цього використовується когнітивна поведінкова терапія, яка допомагає закріплювати зміни на довгий період, навіть на все життя.

Згідно з рекомендаціями 2013 року щодо боротьби із зайвою вагою та ожирінням у дорослих, модифікація способу життя за допомогою когнітивного та поведінкового лікування вважається одним із найефективніших способів збереження втрати ваги.

Переваги дієти Noom 

На відміну від вимогливих дієт з жорсткими обмеженнями та неможливістю підтримувати такий спосіб харчування протягом тривалого періоду, Noom допомагає користувачам орієнтуватися на більш здоровий, підтримуваний спосіб життя та робити вибір здоровішої їжі.

Дослідження, проведене в листопаді 2016 року, опубліковане у "Наукових доповідях", взяло вибірку для 35 921 користувача додатків Noom і виявило, що 77,9% змогли схуднути та утримати її від жовтня 2012 року до квітня 2014 року. Фактично 22,7% всіх користувачів додатків схуднуло на 10% й більше.

Емоційна свобода

Оскільки Noom не обмежує будь-який вид їжі, це дає користувачам свободу насолоджуватися їжею й при цьому робити свідомий вибір здоровіших продуктів та страв. 

Чи можна використати дієту Noom без мобільного застосунку

Для того, щоб повноцінно використати всі переваги, краще скористатися застосунком, але деякі аспекти можна взяти й спробувати зробити з них корисні звички.

Наприклад, кольорове кодування, за допомогою якого можна  вибирати здоровіші продукти.

Зелений колір

Він вказує на продукти, які люди можуть їсти в будь-який час, наприклад, на овочі та фрукти. Це морква, солодка картопля (батат), броколі та шпинат. Отже, вони отримують "зелене світло" для найбільшого споживання на дієті Noom. Фрукти, такі як яблука, апельсини, ягоди, банани та помідори, нежирні молочні продукти, такі як йогурт, і цільні зерна, як коричневий рис, також потрапляють до цієї категорії.

Жовтий колір

Їжу з жовтими ярликами слід їсти "з обережністю" або рідше, ніж продукти із зеленої категорії. Сюди входять нежирні білки (курка на грилі, лосось та індича грудка), нежирні молочні продукти (молоко, сири та яйця), корисні жири (авокадо та оливки), а також зернові та бобові культури, такі як квасоля, нут та кіноа.

Червоний колір

Продукти з червоною етикеткою не є повністю забороненими, але їх слід їсти з найменшою частотою. Сюди входять перероблене м’ясо, деякі горіхові масла, олії та приправи, цукор та продукти з високим вмістом жиру, такі як піца та картопля фрі.

Кольоровий підхід полягає не в тому, щоб сказати користувачам не їсти певні продукти, а навчити людей краще вибирати їжу. Жодна їжа не заборонена, що є важливим відмінником від інших модних дієт.

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.