Почуття до колишніх та нерівні стосунки: які існують типи нерозділеного кохання – дослідження
Фото: Freepik
Зміст:
  1. Парасоціальне кохання
  2. Закоханість у колег, однокласників чи сусідів
  3. "Сталкерство"
  4. Почуття до колишніх
  5. Різні погляди на різні аспекти кохання

Науковці журналу SAGE Open провели дослідження, яке описали, як "неповноцінне наближення" до справжнього кохання. Під час роботи дослідники класифікували п'ять типів нерозділеного кохання. Про це пише Psychology Today.

Парасоціальне кохання

Тип закоханості у людину, яка недоступна або ж недосяжна. За результатами дослідження, виявилось, що люди здатні розвивати міцну прив’язаність до знаменитостей і вигаданих персонажів. У цьому випадку людина, що проживає закоханість, часто розуміє, що шанси на реальні стосунки близькі до нуля. А втім, відсутність взаємодії з об’єктом закоханості може призвести до відчуття напруження чи стресу.

Закоханість у колег, однокласників чи сусідів

Закоханість у людей, що фізично знаходяться поруч, є однією із найпоширеніших. Близькість і регулярна взаємодія можуть посилювати потяг та емоційну прив’язаність попри те, що почуття не розкриті. Бажання розпочати стосунки може зіштовхнутися зі страхом відмови, як результат це призводить до невизначеності й емоційного неспокою.

"Сталкерство"

Тип нерозділеного кохання виникає через захоплення іншою людиною, що врешті перетворюється в "сталкерство". Людина, яка зазнає переслідувань, не завжди може розпізнати чи відповісти на почуття, що призводить до неможливості самих стосунків. Тому "сталкер" може прагнути вийти за межі нерозділених почуттів. Варто зауважити, що інколи це може призвести до стосунків. Утім, все залежить від різних факторів, зокрема емоційна доступність, взаємна симпатія, спільні інтереси та чітка комунікація.

Почуття до колишніх

Тривале прагнення зустрітися з партнером, партнеркою, з якими стосунки завершилися. Дослідники зазначають, що коли розрив не був спільним рішенням, один із партнерів може залишатися емоційно прив’язаним до іншого. Внаслідок чого йому важко розпочати нові стосунки. Вчені кажуть, що цей тип нерозділеного кохання може навіть спонукати не лише туга за колишньою закоханістю, а й страх залишитися самотнім чи відчути себе негідним кохання.

Різні погляди на різні аспекти кохання

Любов багатогранна та охоплює різні сфери, зокрема пристрасть, сексуальність, близькість, прив’язаність, турботу. Різні погляди на ці сфери може призвести до розчарування або навіть емоційного напруження.