Стежити за тим, щоб батьки щепили дитину від поліомієліту, мають ОДА – МОЗ
Ілюстрація Depositphotos.com

Керівники ОДА, лікарні, лікарі первинної ланки мають вжити термінові заходи з імунізації від поліо невакцинованих дітей віком до 5 років, пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

"Уперше за багато років поліомієліт повернувся в Україну і спричинив хворобу у 17-місячної дитини. Триває епідемічне розслідування цього випадку, та ми маємо терміново посилити захист інших дітей, які відтепер також під загрозою інфікування", – зауважує головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Читайте також: Немає ліків, але є профілактика. Які симптоми поліомієліту, кому він загрожує і які ризики

27 жовтня відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації з поліомієлітом в Україні, де вирішили по всій країні посилити епідеміологічний нагляд за випадками гострого в’ялого паралічу, повідомляє міністерство.

За інформацією пресслужби, станом на 1 жовтня рівень охоплення трьома дозами щеплень від поліо дітей до року становить лише 59,7%. Тоді як, для формування колективного імунітету від хвороби він має сягати 95%.

Найкраща ситуація з вакцинацію проти поліо у м. Києві (81,2 %), Кіровоградській (72,5 %) та Сумській областях (69,7 %).

Найгірша – Закарпатській (49,7 %), Івано-Франківській (47,7 %) та Херсонській областях (47,6 %).

Повний курс щеплень (6 доз) отримали лише 61,4% 14-річних дітей.

Довідково: Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду. В більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання. Хвороба несе суттєві загрози для нещепленої людини та може призвести до смерті пацієнта.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин