Для чого потрібні вакцини та що таке колективний іммунітет – відео
Ілюстративне фото: pexels.com

Уявіть собі громаду здорових людей. Інфекційне захворювання легко передається від людини до людини у цій громаді. Вакцини тренують імунну систему, щоб захистити людину від цієї інфекції.

Наприклад, у випадку з кором понад 99% людей, які отримують дві дози вакцини MMR (комбінована вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи – прим. ред.), будуть повністю захищені від зараження кором. 

Якщо вакцина зупинить людину від зараження, вона не можете передати її нікому іншому. Це означає, що коли достатня кількість населення захищена вакцинацією, це фактично взагалі зупиняє циркуляцію хвороб.

Це називається колективним імунітетом або колективним захистом, адже він допомагає захистити тих, хто особливо вразливий до інфекційних захворювань. 

До такої групи входять:

  • новонароджені діти, оскільки вони занадто маленькі, щоб їх можна було вакцинувати;
  • літні люди, тому що наша імунна система стає менш ефективною з віком;
  • люди з онкологічними захворюваннями або трансплантацією органів, оскільки вони перебувають на лікуванні, яке серйозно послаблює імунну систему;
  • люди, які роблять щеплення, але просто не реагують на вакцину.

Якщо всі навколо цих вразливих осіб повністю вакциновані, це допоможе захистити їх від таких серйозних захворювань, як кір, які можуть їх вбити.

Тож навіть якщо ви самі не відчуваєте ризику від захворювання, отримання щеплень приносить користь іншим у вашій громаді та вашій родині. 

Іноді колективний імунітет використовують як причину не робити щеплення. Тобто якщо всі навколо вас вакциновані, і ви захищені колективним імунітетом, то це може вас врятувати.

Проте проблема полягає в тому, що якщо достатня кількість людей поводитиметься так, рівень вакцинації скоро впаде, і хвороби знову почнуть розповсюджуватись. 

Важливо також усвідомити, що імунітет колективу не гарантує захисту. Люди, які не отримують вакцинації, як правило, об’єднуються в громади, тому, якщо спалах хвороби все-таки трапляється, з’являється набагато більше шансів поширитися в цих громадах, ніж серед населення в цілому.

А колективний імунітет взагалі не працює при деяких захворюваннях, таких як правець, який передається при потраплянні бактерії у рану на тілі, але не від хворої людини до здорової. 

Отже, вакцинація дає нам найкращі шанси на індивідуальний захист, а також допомагає захистити вразливих до інфекцій людей у ​​нашому суспільстві.

Відео: Youtube-канал Oxford VaccineGroup