Доставлено першу партію CoronaVac у 2022-му. Чому Україна і далі купує цю вакцину
Ілюстративне фото: EPA

Перші в 2022 році 1,2 млн доз вакцини CoronaVac поставили на склади ДП "Укрмедпостач". Інформацію LIGA.Life підтвердили у Міністерстві охорони здоров’я.

Поставку здійснила компанія "Лекхім".

Загалом у 2022 році МОЗ планує закупити 6,5 млн доз препарату CoronaVac.

Раніше LIGA.Life запитувала у міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, чому Україна і далі купує цю вакцину, адже є дані, що CoronaVac заявила меншу ефективність проти омікрону.

"Питання в тому, що у нас є упереджено ставляться до інноваційних технологій (мова про мРНК-вакцини. – Ред.) і таким людям хочеться традиційних. От коронавак – інактивована, тобто зроблена за традиційною технологією виготовлення вакцини. Можливо, менш ефективна, але ефективна. Тому також повинна бути для вибору, аби люди нею користувалися", – пояснив Ляшко.

Плани про виготовлення у 2022 році в Україні на заводі "Лекхім" препарату CoronaVac залишаються актуальними, додав міністр.

"Ми чекаємо першої упаковки вакцин в цьому році", – зазначив Ляшко.

Що кажуть дослідження про CoronaVac у разі омікрону

Як повідомила компанія "Лекхім" у січні, посилаючись на дані компанії Sinovac Life Sciences, бустерна доза їхньої вакцини CoronaVac викликає хорошу імунну відповідь і захищає від варіанту омікрон.

Заявлено, що ефективність бустерної дози CoronaVac, введеної за 6 місяців після першої дози, складає 88-90%.

Щодо двох доз учені Гонконгського університету встановили інші дані.

Вони виявили, що і дві дози вакцини CoronaVac не забезпечують достатнього рівня антитіл, щоб нейтралізувати омікрон.

Зазначимо, група компаній "Лекхім" від початку виступає посередником між Україною та компанією Sinovac.

За даними ГО "Пацієнти України", власником "Лекхім" є Валерій Печаєв – соратник колишньої міністерки охорони здоров’я часів Віктора Януковича Раїси Богатирьової. Раніше у громадській організації закидали Степанову вибір саме цієї компанії.

"Компанія "Лехкім" вже має свою скандальну репутацію часів Раїси Богатирьової. Власником заводу АТ "Лекхім", як і ще одного ПрАТ "Технолог" є Валерій Печаєв – соратник Раїси Богатирьової. Препарати цих двох заводів за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах, за словами тодішнього депутата ВР Петренка, який входив до ТСК з питань розслідування діяльності МОЗ", – йдеться в заяві "Пацієнти України". 

Колишній очільник МОЗ Максим Степанов заявляв, що його "не бентежить" репутація "Лекхіму".

Сам Печаєв назвав заяву ГО фейком. "Вони дискредитують цим і Степанова, що нібито мав досвід із Богатирьовою, і зараз якісь ліві, праві шляхи, досвід корупції... З 2012 до 2014 року, коли була Раїса Василівна, "Лекхім" не виграв жодного тендеру", – запевняв Печаєв.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин