Ефективність вакцини Sinovac Biotech. Чому цифри так відрізняються. Пояснює інфекціоніст
Фото: EPA

Під прискіпливою увагою світових ЗМІ опинилася вакцина проти COVID-19 китайського виробника Sinovac Biotech. Точніше результати останніх клінічних досліджень. Які відрізняються.

В Індонезії оприлюднили цифру 65,3%. В Туреччині – 91,25%. В Бразилії – 50,4%.

Як розглядати ці цифри LIGA.Life запитала у Федора Лапія – імунолога та інфекціоніста. 

За його словами, є декілька причин, чому відрізняються цифри у різних дослідженнях.

Перша – це можуть бути різні вакцини за своїм принципом: або інактивовані, або РНК вакцина, або векторна. Це якщо порівнювати ефективність вакцин від різних компаній. Якщо говорити про вакцину від Sinovac Biotech – вона інактивована.

Друга причина – різні країни, різні континенти і тут можуть бути різні етнічні розбіжності. Третя – може відрізнятися епідситуація в країні. 

Читайте також: Китайська вакцина проти коронавірусу: що слід знати та коли вона буде в приватних клініках

Четверта – коли дослідження проводять, то включають певну вікову групу: в одній країні це може бути 18-65 років, а в іншій – 18-85 років. Плюс відомо, що для більш старшого віку людей ефективність вакцин, зазвичай, нижча.

П’ята причина – ефективність щодо якої форми хвороби оцінювали. 

"Щодо останніх даних з Сан-Паулу (Бразилія – ред.), вони взяли 13 000 медичних працівників, щоб швидше побачити різницю між вакцинованими і невакцинованими. То серед невакцинованих було сім випадків смерті від COVID-19, а серед вакцинованих нуль. Тобто якщо ми говоримо за ефективність щодо попереджуваності смерті, тут зрозуміло – 100% – сім випадків проти нуля", – пояснив інфекціоніст.

Коли об’єднали дані тих, хто мав тяжкий перебіг і потребував госпіталізації, то ефективність вакцини складала 92%. 

Якщо оцінювати ефективність вакцини в попередженні госпіталізації – то вона складала 87%. 

"В Туреччини була офіційна заява про 92%, але там менша вибірка була. І незрозуміло, щодо якого контингенту вони проводили дослідження і щодо якої форми коронавірусу. Те саме може стосуватися Індонезії: в одній країні беруть медиків, в іншій – беруть усіх", – пояснив Федір Лапій. 

І додав, що жодна вакцина наразі не закінчила третій етап досліджень. 

"Дослідження оформлюються в окремій країні. Країни приймають рішення на основі проміжних результатів, коли було достеменно зрозуміло, що різниця між вакцинованими і невакцинованими є і ця тенденція буде зберігатися. А загалом, поки що небагато вакцин мають об’єднані дані", – пояснив імунолог.