Якщо в МВЦ Києва будуть залишки Pfizer – вони поїдуть назад в холодильник – координатор
Фото: EPA

У Києві в Центрі масової вакцинації в МВЦ на Лівобережній вакцинуватимуть препаратом Comirnaty/Pfizer-BioNTech тільки людей, старших 60 років. Інших щеплюватимуть лише препаратом CoronaVac.

Про це повідомили в пресслужбі КМДА.

Як пояснив в коментарі LIGA.Life Василь Животенюк, координатор з вакцинації в Києві, в МВЦ направлять стільки доз вакцини, скільки людей 60+ запишуться на вакцинацію через систему helsi.me.

"Ми відкрили запис, якщо ця категорія буде записуватися і буде, скажімо, 18 охочих – ми ще дві дози можемо додати. Якщо людей 60+ прийде менше, ніж буде вакцин – вакцини поїдуть назад в холодильник", – пояснив Животенюк.

Координатор попередив, що з живої черги людей, молодших 60 років, не щеплюватимуть препаратом Pfizer навіть у випадку якщо вакцини залишаться. А тільки CoronaVac.

"Якщо в черзі живій буде хтось 60+ – то його провакцинують (препаратом Pfizer, – ред.). Інші – нехай навіть не розраховують", – додав він.

Так через те, що вакцина Pfizer, яку передадуть в МВЦ – залишки від числа препарату, розрахованого на працівників освіти, органів місцевого самоврядування і судової системи. А мільйон доз вакцини, про яку кажуть в МОЗ, ще не доставили.

"У нас щодня пріоритетна група – освіта – до 1 000 людей приходять вакцинуватися. Хоч ми давно її закінчити вже мали. І ми від них зараз забираємо на організовані колективи. І додали 60+. А все, що нижче – немає на них вакцини (Pfizer – ред.)", – каже Животенюк.

Він пояснив, що в Києві зараз є 111 000 доз Comirnaty/Pfizer-BioNTech, із них 93 000 – це друга доза для людей, які вже отримали першу дозу.

Що кажуть в МОЗ

Алгоритм, за яким щеплюють в центрах масової вакцинації, не змінився, пояснюють в міністерстві. Як і раніше у центрах масової вакцинації може щепитися будь-хто охочий, хто зареєстрований в черзі в Дії або через контакт-центр МОЗ, але з пріоритетом щеплення людей віком від 60 років та людей із супутніми захворюваннями.

"Раніше, коли був доступний лише коронавак, ви могли прийти в центр, але якщо в черзі перед вами були люди, які підпадали під ці пріоритетні групи, то ви могли в цю чергу не потрапити і мали чекати. Але якщо людей із цих груп не буде – то тоді вже могли щепити і вас. Це саме стосується Файзера: пріоритети будуть надавати літнім людям і людям із супутніми інфекційними захворюваннями. А вже потім тим, хто зареєструвався в чергу", – пояснили в МОЗ.

І додали, що все ж пріоритетні групи вакцинації визначають на місцях, тому звертатися радять в місцеві центри і дізнаватися, який у них алгоритм визначення, кого яким препаратом щеплювати.

В Одесі, наприклад, запрошують на вакцинацію в 9 центрах. І вакцину пропонують на вибір. 

"Проте зазначимо, що при значному напливі бажаючих пріоритет надаватиметься людям похилого віку та людям із супутніми захворюваннями", – написали в обласному ЦГЗ.

Що стосується препарату CoronaVac – він буде доступний, як у центрах вакцинації, так і в пунктах щеплень. І найближчим часом це не змінюватиметься, кажуть в МОЗ.

Чому в пунктах щеплень вакцинують тільки препаратом CoronaVac

З логістичних міркувань, кажуть в МОЗ.

"Тому що цей препарат однодозний (одна доза у флаконі – ред.). І в пунктах щеплень мають менш потужності, ніж в МВЦ. Тому тут питання довезення і зберігання вже грає роль", – пояснили в пресслужбі.

В МОЗ наголосили, що всі вакцини, доступні в Україні, схвалені ВООЗ, вони безпечні та ефективні. 

"І якщо це літні люди – ми би дуже радили їм за можливості звертатися до сімейного лікаря, щепитися в пунктах щеплень, там немає такого скупчення людей, не потрібно стояти в черзі і це буде менше навантаження на них", – пояснили в міністерстві.