Фізична активність рятує від депресії та тривоги – дослідження
Фото: depositphotos.com

Нове дослідження виявило, що люди, які мають низьку фізичну активність, майже вдвічі частіше переживають депресію.

Про це повідомляє Eurek Alert.

В експерименті взяли участь майже 153 тисячі осіб у віці від 40 до 69 років. Вчені спостерігали за їхнім способом життя протягом семи років, щоб оцінити вплив фізичної підготовки на психічний стан в довгостроковій перспективі. 

На початку дослідження вчені перевірили фізичну підготовленість учасників та попросили заповнити анкету оцінки симптомів депресії та тривоги.

Через сім років учасники пройшли повторну перевірку на симптоми тривоги та депресії. Дослідники виявили, що активне спортивне життя на початку дослідження була пов'язана з поліпшенням психічного здоров'я через сім років.

Так люди з гіршою фізичною формою мали на 98% більше шансів на розвиток депресію.

Ба більше, вони також мали на 60% вищі шанси на появу тривожного стану у порівнянні з тими учасниками, хто мав постійне фізичне навантаження.

Важливо відзначити, що вчені враховували вплив супутніх чинників на результати: раціон харчування, соціально-економічний статус, наявність хронічних захворювань і симптомів психічних розладів. 

Автор дослідження Джозеф Хейс заявив: "Наші результати свідчать про те, що заохочення людей до більшої фізичної активності може мати значні переваги для громадського здоров'я, покращуючи не тільки наше фізичне здоров'я, але і наше психічне. Поліпшення фізичної форми шляхом поєднання кардіовправ, силових та тренувань на опір виявилось більш корисним, ніж кожна з цих вправ окремо. "

Отже, результати дослідження довели, що спорт є одним зі способів профілактики тривожних станів та депресій. Особливо про це варто пам'ятати під час пандемії COVID-19, коли більшість людей знизили свою фізичну активність до мінімуму.