Франція розширила коло людей для вакцинації препаратом AstraZeneca
Фото: EPA

У Франції уряд дозволив вакцинуватися людям, старшим 65 років.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Франції Олів'є Веран, пише BBC.

"Люди, які страждають супутніми захворюваннями, можуть бути вакциновані AstraZeneca, включно з людьми у віці від 65 до 74 років", – сказав міністр.

За його словами, вакцинуватися можна у терапевта або в аптеках.

А особам, старшим 75 років, як і раніше пропонуватимуть щеплення препаратами від Pfizer або Moderna в центрі вакцинації.

Минулого місяця Франція схвалила використання вакцини тільки для осіб молодше 65 років, пославшись на відсутність даних для літніх людей.

Детальніше про цю вакцину читайте у нашому матеріалі: Вакцина AstraZeneca в Україні. Що варто знати: користь, побічні ефекти, дослідження

Вакцина Oxford-AstraZeneca широко використовується у Великобританії, але деякі країни ЄС як і раніше обмежують її вакцинацією для осіб молодше 65 років, включаючи Німеччину. Регулюючий орган ЄС в області лікарських засобів схвалив препарат для всіх дорослих, але кожна країна повинна встановити свою власну політику розгортання. 

Крім того, канадська комісія з імунізації в понеділок порадила не вводити вакцину AstraZeneca людям, старшим 65 років, заявивши, що дані клінічних випробувань для цієї вікової групи занадто обмежені.

На даний момент близько 3 мільйонів осіб отримали хоча б одну дозу вакцини проти COVID-19 у Франції – в порівнянні з більш ніж 20 мільйонами в Великобританії, де проживає приблизно така ж кількість населення. 

Франція, як і раніше намагається контролювати зростання кількості інфікованих в деяких районах, незважаючи на триваючу в країні нічну комендантську годину. Бари, ресторани і музеї залишаються закритими.

За словами міністра, на цьому тижні влада розгляне питання про те, чи потрібні жорсткіші заходи, такі як ізоляція, в сильно постраждалих районах.