Головою оргкомітету Олімпіади-2021 обрали жінку. Розповідаємо, в що вляпався її попередник

Після тривалої інтриги на тлі скандалу з сексистськими висловлюваннями чиновника оргкомітет Олімпійських ігор-2021 очолила Сейко Хасімото. Заради цієї посади вона пішла з поста міністра у справах Олімпіади.

Як повідомляє Kyodo, Хасімото заявила про це, коли оголошувала про свою відставку.

Так урядовиця, а в минулому спортсменка, замінила на посаді 83-річного Йошіро Морі, який вимушено пішов з посади через звинувачення у сексизмі.

Що цьому передувало?

Морі викликав гнів національного масштабу своїм публічним висловлюванням про те, що збільшення числа жінок в спортивних комітетах і федераціях призводить до затягування їх засідань. Каже, і виступають вони довго, і конкурують між собою, через що кожна має висловитися під час засідань.

Така позиція викликала загальне обурення. Йошіро Морі не допомогли ні офіційні вибачення за те, що він бовкнув, ні те, що за нього заступилося керівництво правлячої Ліберально-демократичної партії в особі її генерального секретаря. Фактично, вони єдині, хто став на сторону Морі.

А із засудженням виступили прем’єр-міністр Японії, губернатор Токіо, опозиційні партії країни. Близько 500 волонтерів Олімпіади та учасників естафети олімпійського вогню на знак протесту пішли з команди змагань.

Читайте також: Близько 80% японців не хочуть проведення Олімпійських ігор в Токіо цього літа

11 лютого стало відомо, що Морі від відставки ніхто вже не врятує. Особливо після того, як його поведінку публічно засудили представники компаній, що спонсорують Олімпіаду. І одна з них – компанія-гігант Тойота. Її президент Акіо Тойода публічно виступив із засудженням висловлювань Морі.

Очікувалося, що на посаду керівника оргкомітету Олімпіади призначать колишнього футболіста, а нині радника Японської футбольної асоціації Сабуро Кавабуті. Утім, той відмовився.

І, схоже, щоб ефектніше зам’яти цю історію, посаду запропонували Сейко Хасімото.

Хасімото в минулому ковзанярка і велогонщиця. Вона чотири рази представляла Японію на Олімпіадах, а в 1992 році виборола бронзу в Альбервілі на дистанції 1 500 метрів. У 1995 році вона стала депутатом парламенту від правлячої Ліберально-демократичної партії, а в 2019 році обійняла посаду міністра.

За словами Хасімото, премʼєр підтримав її рішення піти з уряду і побажав успіхів на новій посаді.

  • 24 березня 2020 року експрем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що Міжнародний олімпійський комітет погодився перенести Олімпійські ігри в Токіо на наступний рік через пандемію коронавурусу.
  • 10 червня стало відомо, що Олімпіада в Токіо відбудеться за "спрощеним" сценарієм.