"Брудна содова" набирає мільйони у TikTok. Чи шкідливе поєднання Pepsi та молока
Фото: відео That Is One Dirty Soda, Santa | Pepsi

Молоко та печиво – традиційні ласощі, які залишають діти для Санта Клауса в різдвяну ніч. У компанії Pepsi використали цю традицію у своїй святковій рекламі з акторкою Ліндсі Лохан. Щоправда, Санта п’є не просто молоко, а Pilk – його поєднання з Pepsi. 

Відео: YouTube-канал "Pepsi"

Ідея швидко почала ширитись соцмережами. Нині у відео за хештегами #pepsiandmilk 10,7 млн переглядів у TikTok, а за #PilkandCookies – 16,3 млн. Люди з різних куточків світу, включно з Україною, знімають відео про приготування та смакування цим напоєм. Проте наскільки корисне таке поєднання? Дієтологи пояснили виданню Healthline.

Брудна содова

Поєднання газованої води з молоком не нове, стверджує Кара Харбстріт, дієтологиня компанії Street Smart Nutrition.

Так звана "брудна содова" була популярною серед мормонських громад протягом кількох років. У штаті Юта виробник солодких напоїв Swig став самопроголошеним "домом оригінальної брудної содової". Адже саме в цьому штаті мешкає велика спільнота мормонів.

Окрім класичного міксу, існують ароматизовані напої. Наприклад, Кола без цукру + персикове пюре + ананас + свіжий лайм + кокосовий крем.

Хештег #dirtysoda нині має понад 115 млн переглядів у TikTok.

@colbertlateshow Pepsi wants you to drink soda mixed with milk this holiday season…we think we’re gonna pilk. #Colbert #pilkandcookies #pepsi #pilk ♬ original sound – colbertlateshow

Як Pilk впливає на здоров’я

Вміст поживних речовин в цьому напої складно виміряти, стверджують дієтологи. Адже від типу молока залежить вміст білків, жирів та калорійність. Окрім того, пропорції газованої води та молока також мають значення.

Наприклад, поєднання 350 мл Pepsi та 230 мл молока матиме 296 калорій та 53 г цукру. Це еквівалент перекусу, але без поживної цінності. Тому що всю користь від молока нівелює цукор у Pepsi.

За рекомендаціями Dietary Guidelines for Americans 2020–2025, споживання доданого цукру не має перевищувати 10% загальної калорійності раціону.

Тобто людина, яка споживає 2000 калорій на день, повинна обмежити споживання доданого цукру до 200 калорій. Це приблизно 12 чайних ложок або 50 г. Натомість у Pilk є приблизно 41 г.

Окрім того, людям з діабетом та непереносимістю лактози Pilk взагалі небажаний.

@dmitrover Pilk top?? #українськийтікток #україна #укртікток #українськійконтент #pepsi #pilk #їжа #їжанакамеру #їжабогів ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

"Наукова спільнота вважає, що більше людина споживає газованої води (навіть дієтичної), то вищий ризик розвитку хронічних захворювань, а також ожиріння", – стверджує дієтологиня Медді Паскуаріелло.

Дослідження 2019 року за участі понад 37 000 чоловіків і майже 80 700 жінок показало, що тривале споживання солодких напоїв пов’язане з вищим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань і раку.

За результатами іншого дослідження, де взяли участь 450 000 людей, споживання безалкогольних напоїв із цукром і штучними підсолоджувачами пов’язане з вищим ризиком смертності з будь-яких причин.

Читайте також: Що, якщо пити газовану воду щодня? Про солодкі, солені та напої zero sugar – дієтологиня