Зміст:
  1. Лікувальна газована вода
  2. Столова газована вода
  3. Вміст солі та лимонної кислоти
  4. Солодка газована вода
  5. Газовані напої zero sugar або sugar free
  6. Скільки води слід споживати

9 травня 2023 року Міністерство охорони здоров’я запропонувало запровадити акциз на солодкі газовані напої. Причина – невтішна статистика неінфекційних захворювань в Україні, які залишаються основною причиною втрати працездатності та набутих проблем зі здоров’ям.

"Постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги, ожиріння тощо, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру", — кажуть у МОЗ.

Відтак податок потенційно зменшить кількість хворих на діабет, серцево-судинні захворювання та ожиріння. Це підтверджує світовий досвід. 

Наприклад, у Мексиці податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей з ожирінням. А у Великій Британії змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% шляхом оподаткування може призвести до скорочення їхнього споживання приблизно на ті ж 20%.

На сьогодні у Верховній Раді зареєстровані два законопроєкти: № 9032-1 і № 9033-1. Перший через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру й інших підсолоджувачів, ароматичних речовин обсягом 0,1 євро (4 грн) на один літр напою (у Бельгії такий податок становить 0,53 євро, у Польщі — 0,19 євро).

Другий — визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм з запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах, ініційовану першою леді Оленою Зеленською.

У зв'язку з потенційними нововведеннями LIGA.Life оновлює матеріал (від 26.01.2022) про міфи та факти споживання газованих напоїв. Експертний коментар дала дієтологиня Анастасія Горобець.

Лікувальна газована вода

Є два види газованої води: столова і лікувальна. Обидві продають у магазинах та аптеках. Але є важлива відмінність: споживання лікувальної газованої води відбувається курсами за призначенням лікаря за станом здоров’я. Зазвичай її використовують у санаторіях. Тобто вона не придатна для постійного споживання, на відміну від столової газованої води.

Кожна газована вода має:

  • ступінь мінералізації, що показує вміст газу;
  • мікроелементний склад (калій, магній, натрій, кальцій);
  • показник рН, що каже про кислотність. 

"Спираючись на ці показники, лікар може рекомендувати відповідну воду. Наприклад, людині зі зниженою скоротливою активністю жовчовивідних шляхів рекомендують пити прохолодну високомінералізовану воду. Якщо жовчовивідні шляхи і міхур мають тенденцію до надто інтенсивного скорочення, то навпаки призначають підігріту низькомінералізовану", – пояснює Анастасія.

Для порівняння: мінералізація "Поляни квасової" (лікувальна вода) – 6,5-12,00 г/дм3, а сильногазованої "Моршинської" (столова) – 0,1-0,2 г/дм3.

Дотримання рекомендацій лікаря важливі. Адже якщо людина з інтенсивним скороченням жовчовивідних шляхів вживатиме високомінералізовану воду, є ризик погіршення здоров’я. Лікувальна вода провокує зворотний ефект, додає дієтологиня.

Показник мінеральної кислотності може регулювати вироблення соляної кислоти у шлунку. 

"Якщо у людини від природи активно синтезується власна соляна кислота, то споживання води з високою кислотністю може спричинити її надмірне виділення. У перспективі це призведе до розвитку гастриту або навіть виразки", – розповідає експертка.

Отже, споживати щодня лікувальну газовану воду без призначень лікаря не слід. 

Столова газована вода

За словами Анастасії, столова газована вода не має виразних особливостей, які стимулюють внутрішні процеси. 

Можна знайти чимало досліджень про вплив звичайної газованої води на відчуття голоду, стан кісток та зубів. Проте це дослідження, які мають слабкий ступінь доказовості.

Отже, стверджувати однозначно про користь такої води не можна.

Проте ви самостійно можете зрозуміти, чи шкідлива для вас така вода.

"Гази у воді можуть розтягнути петлі кишківника. Люди, які мають "ледачий кишківник" (не дуже активно скорочується), можуть відчути здуття, гази, важкість в животі. У деяких газована вода може підвищувати апетит. Тому її споживання між прийняттям їжі слід уникнути, інакше провокуватиметься тяга до перекусів та переїдання", – зазначає Анастасія.

Прислухайтесь до власних відчуттів під час та після споживання столової газованої води. Відчуваєте дискомфорт в органах шлунково-кишкового тракту – зменште кількість газованих напоїв у раціоні або взагалі відмовтесь.

Читайте також: Не дратуйте кишківник та мозок. Чому стрес викликає розлади травлення та навпаки

Вміст солі та лимонної кислоти

Щоб газована вода була більш привабливою на смак, виробники додають до неї підсилювачі – сіль та лимонну кислоту. Вони посилюють тягу до такої води, адже нею складно напитися. У результаті людина випиває більше, ніж їй потрібно, та збільшує загальне споживання солі й лимонної кислоти, що шкідливо для здоров’я.

Про сіль

"Сіль шкідлива. Максимальна щоденна норма – 5 г, але українці споживають до 15-25 г", – пояснює Анастасія.

За її словами, натрій (з якого на 40% складається сіль) легко затримується в організмі. Ця особливість сягає коренями часів наших пращурів. Тоді натрій був у дефіциті. Організми прародичів активували механізми, які інтенсивно зберігали натрій. Оскільки еволюція відбувається повільно, то ця особливість передалась сучасним людям.

Але наші пращури отримували достатньо калію. Організм до цього звик, тому цінність мінерала низька. Відтак він легко виводить натрій. 

Натрій відкладається, шкодить судинам, підвищує артеріальний тиск і ризик гіпертонічної хвороби.

А калій, який корисний для здоров’я серцево-судинної системи, надовго не затримується в організмі.

Ще один недолік натрію – відкладення в м'яких тканинах. За золотим правилом фізіології, куди натрій, туди і вода. Тобто сіль поглинає воду. Це призводить до набряків та збільшення цифри на вагах.

"Цей ефект можна простежити, дотримуючись низькосольових дієт. Щойно ви зменшите споживання солі, надлишок води в організмі вийде, цифра на вагах зменшиться", – пояснює Анастасія.

Про лимонну кислоту

"Лимонна кислота у надмірних кількостях здатна змінити кислотність шлунку. Проте у столовій воді вона зазвичай в помірній дозі і не має суттєвого впливу", – пояснює Анастасія.

Щоправда, лимонна кислота у складі газованої води може спровокувати тягу до напою.

Подумайте, ймовірно, ви перевантажуєте свій організм таким напоєм без отримання жодної користі. Краще замініть його звичайною водою.

Солодка газована вода

Такі напої називають рідкими калоріями. Для порівняння: у 0,5 л Coca-Cola є приблизно 210 ккал, а в 50 г шоколадного батончика Snickers – 241 ккал. 

"Солодкі газовані напої містять не цукор, а фруктозу. Наприклад, у 2 л деяких з таких напоїв вміст фруктози еквівалентний 15 кг яблук або 400 г меду. Це ударні дози! Деякі люди за все життя стільки меду не з’їдають", – додає дієтологиня.

Щоб компенсувати надзвичайно солодкий присмак, виробники додають кислоти, які позбавляють неприємного насиченого смаку.

Без них солодку воду було б неможливо пити. 

"Виробники розуміють, що працюють із залежністю від солодкого смаку та його дією на організм. Що насиченіший солодкий смак, то більше тяга наших рецепторів та дофамінової системи до таких напоїв. Це змушує "підсідати" на напої. Залежність від них важко побороти", – пояснює Анастасія.

Шкода щоденного споживання таких напоїв:

  • переїданням цукром. В 0,33 л солодких напоїв є добова норма цукру;
  • фруктоза активно метаболізується в жир у печінці, що сприяє збільшенню ваги. Від цього швидко почнуть страждати люди з метаболічним синдромом;
  • у разі споживання фруктози відчуття насичення формується пізніше. Тому її джерелами легше переїсти;
  • фруктоза може викликати розлади кишківника;
  • консерванти, емульгатори, стабілізатори та підсилювачі смаку можуть бути алергенами або тригерами до алергічних реакцій;
  • деякі напої містять у невеликих кількостях кофеїн. Проте люди, які мають повільну метаболізацію кофеїну, після споживання кави і такого солодкого напою можуть відчути тривожність, тахікардію, безсоння та підвищене потовиділення

"Якщо сформувати ієрархію солодощів за їхньою шкідливістю, то вершиною будуть солодкі газовані напої. Вони найшкідливіші", – підсумовує дієтологиня.

Читайте також: Не бійтесь "ешок" у складі продуктів. Навіщо та як читати інформацію на пакуванні

Газовані напої zero sugar або sugar free

Попри те, що такі напої не містять цукру, вони все одно на смак солодкі. Чому?

"Вони дійсно не містять цукру, але ж ніхто не забороняє виробникам використовувати його замінники. Дослідження доводять, що такі добавки порушують мікрофлору кишківника та провокують схожий алгоритм роботи організму, як і у разі споживання цукру. Тобто мозок і гормональна система все одно готуються до сприйняття цукру", – пояснює Анастасія.

Цукрозамінники також сприяють інсулінорезистентності, розвитку метаболічного синдрому та зайвої ваги. Тобто вони шкодять організму не менше, ніж цукор. Заміняти звичайну солодку воду на її zero sugar альтернативу не має сенсу.

Скільки води слід споживати

Споживання 1,5-3 л води на день – міф. За словами Анастасії, він виник ще у середині ХХ століття після виступу одного з підприємців харчової промисловості на тематичному з’їзді. 

"Він провів підрахунки, що для гарного функціонування організму потрібно споживати 30 мл рідини на 1 кг ваги. Проте він не уточнив, що рідина – це і суп, і овочі, і кава, і чай. Тобто це не тільки звичайна вода. Так з’явилося твердження, що людина має споживати 1,5-3 л води на день в залежності від ваги", – додає дієтологиня.

Сучасні дослідження спростовують цей міф. Споживання води у такій кількості може призвести до навантаження нирок. Адже саме їм потрібно вивести її з організму. 

"Не допускайте дефіцит води в організмі, але перевантажувати себе нею також не потрібно. Люді зі здоровими нирками, але з надмірним споживанням солі та води можуть мати набряки та набір ваги", – наголошує Анастасія.

Так скільки потрібно пити води? Відповідь проста: скільки хочеться організму.

Він не дасть вмерти від спраги, буде давати сигнали про потребу у воді. За словами експертки, є стан прихованої спраги – відчуття спраги формується не якісно. Щоб перевірити, чи ви схильні до нього, спробуйте "тест одного ковтка": зробіть ковток води. Якщо вам хочеться пити далі, то продовжуйте. Якщо ні, то організму зараз вода не потрібно, а ви не маєте прихованої спраги.

Колір сечі також може показати рівень гідратації організму. Протягом доби вона має бути солом'яно-жовтого кольору. Виключення – ранок. Після пробудження колір сечі буде насичено жовтим, адже протягом ночі ви не пили води.

Якщо сеча майже безбарвна, значить, в організмі багато води. На противагу насичений бурштиновий колір – показник дегідратації.

Щодо газованої води, то:

  • лікувальну пийте лише за призначенням лікаря;
  • столову за власними відчуттями, але уникайте воду, збагачену сіллю;
  • солодку воду краще прибрати з раціону. Проте в межах чітмілу можна, але у помірній кількості. За умови, що наступного дня ви повернетесь до звичного збалансованого раціону.

"Якщо звичайна вода вам здається несмачною, то додайте імбир, м’яту, лимон або лайм. Інколи радять огірок, але це на любителя. Такий мікс освіжає та робить смак води більш привабливим. Проте пам’ятайте, що додавання іншого цитрусового – це плюс фруктоза", – радить Анастасія.

Читайте також: 1,5 л води, 10 000 кроків, 8 годин сну. Розвінчуємо популярні міфи про здоровий спосіб життя