Індекс щастя українців у 2020 році різко впав. Країна серед п'яти найбільш нещасливих
Ілюстративне фото: Андрій Гудзенко/Liga.net

Індекс щастя українців у 2020 року, порівняно з 2019 роком знизився більш ніж удвічі.

Такі результати міжнародного опитування Gallup International, які в Україні проводили Фонд Демократичні ініціативи спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

"В Україні він нижчий, ніж у світі в цілому (нижчий так званого "світового індексу щастя"), крім того Україна демонструє різке падіння порівняно з минулим роком: у 2019 33%, у 2020 році 14%. Втім цей індекс все ж вищий, ніж у 2018 році (тоді він був 8%)", – пояснюють дослідники.

Так, Україна увійшла в п’ятірку найбільш нещасливих країн світу. І опинилася в компанії Вірменії, Гани, Гонконгу і Північної Македонії.

Читайте також: Ми стали прогресивнішими за деякі країни ЄС – результати Світового дослідження цінностей

"Примітно, що кількість щасливих в Україні (49%) все ж більша за кількість нещасливих (35%), кількість щасливих за рік практично не змінилася, падіння індексу щастя відбулося через зростання кількості нещасливих", – додали дослідники.

Натомість найщасливішими почуваються жителі Киргистану, Казахстану, Еквадору та Азербайджану. А також Нігерії.

Індекс щастя українців у 2020 році різко впав. Країна серед п'яти найбільш нещасливих
Джерело: Фонд Демократичні ініціативи

Середній індекс щастя у світі становить 40%. 

"Як можна побачити показник щастя залежить передусім від внутрішнього локального відчуття щастя, також вагомим чинником є економічне становище респондентів. Цікавим аспектом є відчуття щастя українців, яке майже на рівні з Вірменією, яка в 2020 році вела війну з Азербайджаном", – зауважили дослідники.

Стосовно 2021 року 43% мешканців світу вважають, що цей рік буде кращим за 2020, ще 24% – що буде гіршими, і 26% – таким же. Найвищий песимізм зафіксували в Гонконгу (57% – що стане гірше), а найбільший оптимізм – в Азербайджані (73% – що стане краще). 37% українців думають, що 2021 рік буде кращий за попередній.

Приблизно кожен другий у світі (46%) вважає, що 2021 рік буде роком економічних труднощів, і лише 25% вважають, що це буде рік економічного процвітання. В Україні 51% людей чекає, що 2021-й стане роком економічних труднощів.

Довідково: Дослідники розглядали 41 країну, всього опитали 38 709 осіб у всьому світі. Опитування проводили методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1000 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%. Похибка опитування становить від + 3-5% на рівні 95% довіри.