Дослідники назвали п’ять найбільш пішохідних міст у світі. Чому це важливо
Лондон. Пішоходи. Фото – depositphotos.com

Найбільш пішохідних міст світу стосується дослідження Інституту політики в галузі транспорту і розвитку (ITDP), пише The Guardian.

Столиця Великобританії перевершує майже 1000 міст по всьому світу по доступності містянам до вільних від автомобілів місць, шкіл і медичних установ, йдеться у звіті.

Дослідники наголошують – зробити міста доступними для піших прогулянок життєво важливо для поліпшення здоров'я, скорочення викидів від транспорту, що впливають на клімат, і зміцнення місцевих громад та економіки.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

Загалом, додають вони, далеко не всі міста надають пріоритет пішоходам і в них переважають автомобілі. 

Згідно зі звітом, міста США знаходяться на особливо низьких позиціях пішохідної доступності через розростання міст.

Міста оцінювали за трьома показниками:

  1. Частка людей, які живуть в межах 100 метрів від місць, вільних від автомобільного руху, таких як парки, пішохідні вулиці і площі.

  2. Частка людей, які живуть в межах кілометра від закладів охорони здоров'я і освіти. У Парижі 85% людей жили в межах цієї відстані, що дало йому перше місце, за ним слідують Ліма в Перу, Лондон, Сантьяго в Чилі і Богота.

  3. Середній розмір міських кварталів, оскільки квартали меншого розміру дозволяють людям дістатися пішки прямо до місця призначення, які не об'їжджаючи великі будівлі. Тут Хартум в Судані набрав найбільше очок, за ним слідують Богота, Ліма, Карачі в Пакистані і Токіо в Японії.

А така, згідно з дослідженням, ситуація в Києві:

Дослідники назвали п’ять найбільш пішохідних міст у світі. Чому це важливо
Пішохідність Києва. Інфографіка – ITDP

Серед міст з населенням понад 5 мільйонів людей тільки Богота в Колумбії увійшла до п'ятірки кращих за всіма трьома показниками.  

Звіт містить докази, що в місцях, де гуляти легше і безпечніше, менш забруднене повітря, люди менше страждають від ожиріння, мають більше часу для ігор та менше смертей на дорогах і більш ефективний місцевий бізнес. А також менший рівень соціальної нерівності і утворюються міцніші соціальні зв'язки.

"Якщо ви дійсно хочете побачити найгірше (місто – ред.) з точки зору пішохідної доступності, це дійсно величезні міста США. У них можуть бути відмінні тротуари, але все так далеко один від одного, що практично неможливо дійти до продуктового магазину або школи", – зазначають дослідники. 

Серед інших міст, які отримали високі оцінки за близькість до вільних від автомобілів місць, є Берлін і Барселона в Європі, Мельбурн і Сідней в Австралії, а Вашингтон, округ Колумбія, займає 25-е місце в світі. 

У звіті наводять приклад міста Пуне (Індія), де в результаті редизайну дороги пріоритетна увага приділялася пішоходам і велосипедистам, побудувавши широкі тротуари і створивши майданчики для ігор дітей і місця для продавців.