Як зміна раціону впливає на фізичні та розумові здібності
Фото: depositphotos.com

Дослідження

У подвійному сліпому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Scientific Reports, вивчали ефективність оптимального харчування і вправ для поліпшення фізичної форми і когнітивних здібностей серед чоловіків та жінок, які перебувають на військовій службі у військово-повітряних силах США.

Під час експерименту 148 учасників розділили на дві групи, які протягом 12 тижнів виконували однакову програму тренувань – аеробні та силові класи п’ять разів на тиждень. 

Єдина різниця була у раціоні – одна група отримувала спеціальний поживний напій, а інша – плацебо.

Результати

У результаті виявили, що група, яка виконувала фізичні вправи разом із додаванням високобілкового харчового напою, що містить лютеїн, омега-3 жирні кислоти, фосфоліпіди, вітамін D та бета-гідрокси-бета-метилбутират (ГМБ), показала кращі результати у порівнянні з тією, учасники якої просто тренувались.

Завдяки корекції харчування в учасників покращилася не тільки фізична форма, але й в розумові здібності!

  • Обробка інформації, в тому числі багатозадачність, і швидкість розв’язання проблем (робоча пам’ять) покращилася на 11%.
  • Покращено час реакції на 6% – учасники стали швидшими та точнішими.
  • М’язова маса збільшилася більш ніж на 2 кг.
  • Частота серцевих скорочень у спокої покращилася з 71 удару на хвилину до 65 ударів на хвилину, тобто серце та судини стали більш міцними й здоровими.

Що додати до раціону

Щоб покращити свої персональні результати, не обов’язково служити в армії США. Достатньо трохи підкорегувати щоденний раціон.

Для м’язів. Переконайтеся, що після тренування ваші м’язи отримують необхідні для швидкого відновлення поживні речовини. Для цього добре підходять продукти, багаті білком, які допомагають нарощувати м’язи – нежирне м’ясо та молочні продукти, лосось, тунець, молоко та жовтки.

Для мозку. Якщо разом із м’язами хочете покращити свої когнітивні здібності (пам'ять, увагу тощо), не забувайте про достатню кількість омега-3 жирної кислоти у раціоні. Морська жирна риба (лосось та тунець) на обід чи вечерю може допомогти вирішити нескінченний список робочих справ!

А лютеїн допоможе швидше обробляти шалений потік інформації, який ллється на нас щодня водоспадами. Його можна знайти в яєчних жовтках, листяній зелені темно зеленого кольору (кале та шпинат), а також в яскраво забарвлених фруктах та овочах, включаючи солодкий перець, моркву, кукурудзу, помідори, солодку картоплю, горох, авокадо, апельсини та дині.