Як ми під час стресу змінюємо своє ставлення до коханих і чому
Ілюстрація: depositphotos.com

Дослідження показує, що під тиском стресу люди більше звертають увагу на помилки та "провини" своїх коханих. Його трактує для Phycology Today професорка у галузі психології Гвендолін Сейдман.

Задоволені стосунками люди схильні применшувати недоліки своїх чоловіків / жінок, а погану поведінку більше приписувати обставинам, аніж характеру.

Натомість нещасливі пари фокусуються на недоліках один одного.

Нове дослідження за участі 79 молодят показує роль стресу у тому, як ми реагуємо на щоденну погану поведінку коханих.

Стрес висушує нашу енергію, тому психологічного ресурсу меншає. А це може призводити до конфліктів у парі. Може запуститися каскад – стресові чинники перевантажують нас і ведуть до погіршення стосунків.

Дослідження 79 одружених пар, яких опитували кожні 6 місяців упродовж чотирьох років, показало, що стрес через роботу, гроші, здоров'я, призводив до тривалих відхилень у задоволенні стосунками.

І що стресовіші події переживали пари, то більше проблем вони помічали у своїх стосунках – брак довіри, важкість ухвалювати рішення тощо.

Цікаво, що в цьому дослідженні лише жінки не витримували і виплескували звинувачування у погіршенні стосунків на своїх партнерів. Причина також може бути у тому, що жінки загалом більш схильні помічати проблеми у стосунках.

В опитуванні кожен з пари окремо заповнював опитування і мав вказати, чи критикував в цей час або звинувачував свою пару. Чи навпаки – проявляв інтерес до справ партнера. Таку ж оцінку жінки й чоловіки мали ставити своїм партнерам, визначаючи їхню поведінку. Це дозволило дослідникам краще розуміти, наскільки точно пари розуміють дії один одного.

Результати показали, що стресові події збільшували ймовірність того, що партнери з дня в день помічатимуть дедалі більше негативу в поведінці один одного.

Також дані засвідчили, що якщо один у парі вказав погану поведінку свого чоловіка чи дружини одного дня, то їхня пара такого в собі не визнавала.

Результати також показали, що той у парі, хто був у стресі, був більш схильний помічати погану поведінку коханої людини та вказувати це у щоденному опитуванні.

Загалом, висновки професорки з цього дослідження: стрес може впливати на стосунки у парі не лише того дня, коли щось трапилося, а впливати на пару довгостроково.