Як не посваритися у парі через гроші і їхнє витрачання на свята: 4 поради
Depositphotos.com

Ціни в Україні зростають, але – не зарплати. Утім, попри відключення світла, ракети і російський терор багато українців хочуть відчути новорічні свята. 

У Києві навіть ялинку поставлять – гірлянди працюватимуть від генератора. 

Емоційні гойдалки між святкувати чи ні, і якщо святкувати, то як, і скільки коштів на це витрачати, можуть створювати напругу у парі. Як говорити про гроші та їхнє витрачання на свята, радить ліцензована психологічна консультантка Стефані Кокс для Phycology Today.

Поговоріть у парі про очікування кожного з вас

Проговоріть, чого ви хочете від цих свят, скільки і на що хочете витратитися. Старайтеся проговорити наперед грошове питання у всіх темах, які зазвичай викликають у вас суперечки. Бо очікування та плани у вас можуть бути різними. 

Коли визначилися, що для вас важливо і на що ви спільно готові витратити гроші, складіть список. А потім реалістично його проаналізуйте – що ви фінансово зараз "потягнете", а що – ні.

Чітко проясніть у парі свої фінансові цілі і відносини з грошима

Для когось гроші можуть бути інструментом жити максимально наповненим емоціями та досвідами життя. Для інших гроші – це спосіб забезпечити спокій у житті – метою є мати заощадження і бути спокійними, що у вас є "подушка".

Подумайте, якими є ваші відносини з грошима, проговоріть це у парі, бо від нерозуміння цього можуть виникати сварки.

Наприклад, ви хочете жити сьогодні, бо завтра може не настати, і хочете витратити гроші на новорічну відпустку в Карпатах. А ваша пара боїться зими і хоче мати заощадження, які в будь-якому разі дозволять протягнути на них до весни.

Будьте готові до компромісів

Можливо, є подарунки, які ви хочете, і це для вас не обговорюється. Але в чомусь ви можете піти назустріч. Чи ваша пара хоче витратити більше грошей на відпочинок, сім'ю, друзів, ніж ви готові прийняти. Тому слід проговорити, на які поступки готові піти ви, а на які – вам.

Створіть план для свят

А для цього насамперед проаналізуйте свої фінанси:

  • Створіть бюджет на свята, можна в excel-табличці, наприклад. І записуйте, скільки коштів до вас і коли надходить і скільки і куди ви витрачаєте

  • Оцініть всі свої борги та створіть плани, як будете їх гасити

  • Проведіть інвентаризацію всіх своїх повторюваних витрат і рахунків

  • Відстежте, скільки ви витрачаєте на місяць і на що

  • Раз на тиждень та раз на місяць разом проговорюйте свої плани бюджету.

І головне: не забудьте сплатою податків та донатами подякувати тим, завдяки кому ці свята в принципі можливі.