Як нецензурна лексика впливає на наше здоров'я – дослідження
Фото: depositphotos.com

Життя в пандемії дало нам всі підстави висловити своє розчарування нецензурною лексикою. Як виявилось, використовуючи її належним чином і відповідально – це хороший спосіб переробити внутрішній хаос.

Про це йдеться у статті видання Healthline.

"Лайка може мати справді визвольний ефект, коли ми відчуваємо розчарування. Вживання нецензурної лексики може негайно заспокоїти важкі емоції, які ми переживаємо", – пояснює доктор Раффаелло Антоніно, психолог-консультант, клінічний директор та засновник Therapy Central.

Використання нецензурної лексики залишається суперечливим питанням. Існує спільний досвід, мова, соціальні норми та етикет.

"Люди часто лаються, коли перебувають у стресі, стикаються з викликом або іншим чином переживають посилення активації своєї симпатичної нервової системи. Коли люди лаються, вони відчувають незначне звільнення від фізіологічного та психологічного стресу", – розповідає доктор медичних наук Кайл Зренчик, терапевт та співзасновник All In Therapy.

Користь правильного використання нецензурної лексики підтверджують і науковці.

Нецензурна лексика зменшує біль, але не завжди


Дослідники
з університету Кіл у Великій Британії виявили, що люди могли довше терпіти пекучий біль, тримаючи руки в крижаній воді, якщо у процесі вони використовували лайливі слова.

Дослідження, опубліковане в The Journal of Pain у 2011 році, показало, що лайка під час хворобливого досвіду може викликати емоційну реакцію "бій чи втеча" та прилив адреналіну.

Але є один нюанс: тих самих ефектів не було помічено в учасників, які використовували нецензурну лексику постійно. Тобто до 60 лайливих слів на день.

"За умови помірного використання лайки вона може бути ефективним і легкодоступним короткочасним знеболювальним засобом, якщо, наприклад, ви опинилися в ситуації, коли немає доступу до медичної допомоги та знеболювальних засобів. Однак якщо ви звикли весь час лаятися, ви не отримаєте подібний ефект", – пояснює автор дослідження, доктор Річард Стівенс.

Лайка може допомогти краще впоратися з непереборними емоціями


Експерти стверджують, що нецензурна лексика може виступати механізмом боротьби з різними несприятливими явищами.

"Це форма подолання механізму боротьби з емоційними наслідками різних складних ситуацій, особливо тих, над якими ми майже не маємо контролю або які викликають у нас розчарування", – пояснює доктор Раффаелло Антоніно.

Іншими словами, вживання нецензурної лексики, у часи, коли все погано, насправді не допоможе покращити ситуацію. Проте це дає перепочинок, якого може бути достатньо, щоб допомогти нам пережити короткий "шторм".

Кайл Зренчик додає: "Більшість людей лаються, незалежно від того визнають це вони чи ні. Вони можуть не лаятися перед іншими, але наодинці цілком реально. Коли люди змушені говорити по-іншому під час взаємодії з людьми, ніж коли вони розмовляють самі з собою чи близькими друзями, вони розвивають дві" ідентичності ", що конкурують".

Але, дозволяючи собі свободу слова під час розмов з іншими, люди відчувають себе більш щирими.

"Це сигнал кожній людині про те, що вона може розслабитися, бути собою і вільно говорити, не боячись. Ми схильні стежити за своєю мовою у компанії інших, біля яких ми не можемо бути повністю собою. Але спільна лайка дозволяє нам зрозуміти, що ми серед друзів. Тоді ми більше готові будувати чесні та справжні стосунки", – пояснив Зренчик.

Але є різниця між використанням нецензурної лексики з кимось та стосовно когось. У останньому випадку варто стримувати себе та свої емоції.

Читайте також:

  • Посміхайтесь та дихайте глибоко. Щоденні звички, які зроблять вас щасливішим
  • Як покращити психічне здоров’я: 5 порад від ЦГЗ
  • Дрібні речі, які можуть зміцнити або зруйнувати стосунки. Досліджують психологи