Як організували експеримент з вакцинацією в Моршині. І як планують використати результат

У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що в Моршині, де проводять експеримент з вакцинацією проти COVID-19, за півтора місяця не зареєстрували жодного хворого, йдеться на сайті МОЗ.

Останній випадок, кажуть, зафіксували ще 20 червня.

На 2 серпня бодай однією дозою щеплено 72,4% дорослого населення, повністю завершили вакцинацію двома дозами 67% дорослих мешканців.

90% від усіх вакцинованих щепили вакциною Sinovac (CoronaVac).

Також щеплення здійснювали вакцинами AstraZeneca та Pfizer-BioNTech (Comirnaty), кажуть в міністерстві.

За даними МОЗ, в курортному місті проживають 4 239 людей і 800 з них – діти до 18 років.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

"Звісно, ми чудово розуміємо всі обмеження такого проєкту, але маємо сказати про те, що досягнуті високі та надвисокі цифри універсального охоплення є необхідною умовою для припинення спалаху і пандемії. До проєкту окрім медиків долучилися місцева влада, ЗМІ, релігійні спільноти", – наголосив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Як визначали відсутність хворих

Спиралися на медичну мережу, розповів координатор з вакцинації в Львівській області Олег Когут.

"Є медична мережа, якщо не було звернень у медичну мережу, відповідно, не було хворих", – пояснив він.

Що це за експеримент і чому саме Моршин

Пілотний проєкт МОЗ та місцева влада розпочали 16 квітня 2021 року за ініціативи мерії міста.

Моршин – курортне місто на Львівщині і через пандемію відпочинкові комплекси значно втратили фінансово, відповідно, це втрати для місцевого бюджету, пояснював міський голова Руслан Ільницький у коментарі Радіо Свобода.

Найбільший санаторний комплекс міста, до прикладу, в 2019 році прийняв 13 500 людей, а у 2020 році – 4 700.

Тому вони звернулися в Міністерство охорони здоров'я і обласний департамент охорони здоров’я з проханням провести експеримент.

"Це було новинкою в роботі з вакцинацією. Вони отримали погодження і пішла робота з населенням, медичними працівниками, організовувалися пункти вакцинації, проводили опитування населення, давали оголошення в пресі, на місцевому телебаченні .І в результаті процес пішов", – пояснює обласний координатор.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін у коментарі LIGA.Life зазначив, що проєкту дали зелене світло, аби вивчити та проаналізувати ефективність вакцинації населення від імунокерованих інфекцій в окремому населеному пункті.

"Також – це доказ того, що за умови відповідальності, лідерства та проактивної участі керівництва громади, можливо переконати та захистити населення окремого містечка від коронавірусної хвороби", – пояснив Кузін.

Як організовували вакцинацію

Сам експеримент стосувався вже не етапів вакцинації. Хоча на початку в Моршині, як і по всій Україні, щеплювати почали медпрацівників, освітян, працівників служб соцзахисту, каже Когут.

До початку експерименту 361 людину в місті вже щепили препаратом AstraZeneca. Далі використовувалась вакцина Sinovac (CoronaVac).

Як організували експеримент з вакцинацією в Моршині. І як планують використати результат
Ілюстративне фото: EPA

Усі охочі записувалися через сімейних лікарів, пункти вакцинації, реєстратури медзакладів міста.

Координатор пояснює, що процес з вакцинації в місті на цьому не зупинився. Якщо хтось захоче в подальшому щепитися – вакцинація триває.

А ці 72% – наразі фактично ті, хто висловив бажання раніше.

Як ці дані планують використати

"Це ще не результати, ми відслідковуватимемо ситуацію в місті, а також слідкуватимемо за захворюваністю. Вона зараз загалом є досить низькою у всій країні", – пояснює координатор.

Попередні цифри планують використовувати навіть як рекламу для населення.

"Не обов’язково це має бути окремий населений пункт. Це питання захисту кожної особи самостійно і умовно кажучи сім’я чи робочий колектив – це таке саме місто. Якщо більша частина буде вакцинована – це вже створює певний захист в даному колективі. А бажано, звичайно, щоб більший відсоток був, а то і всі вакцинувалися", – пояснив Когут.

У Моршині ж сподіваються, що масове вакцинування сприятиме зменшенню поширення коронавірусної інфекції і, відповідно, приїдуть люди на відпочинок.

Але попри масову вакцинацію маски і протиепідемічні заходи ніхто скасовувати не збирається.

В МОЗ переконані, що це найкраща практика, яку можуть наслідувати керівники об’єднаних територіальних громад.

І також позитивний приклад комунікації з місцевими жителями.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

  • Загалом в Україні, на 6 серпня, зробили 6 237 796 щеплень. Бодай однієї дозою вакциновані 3 953 349 осіб, двома – 2 284 166. 
  • За добу вакцинували від коронавірусу 167 383 осіб. Це рекорд другий день поспіль.
  • МОЗ готується до нової хвилі захворювань в Україні через штам Дельта, який швидко поширюється.